sinumerik 810T
programowanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
sinumerik 810T
Witam
Czy w tokarce z sterowaniem 810 T (g2) moźna zmienic sposób programowania z promieniowego na średnicowe,troche to upierdliwe dzielenie średnicy na pół i wpisywanie w X np.x20 zamiast x40,
Jeśli tak, to prośył bym o wskazówki jak to zrobić.
Pozdrawiam
Czy w tokarce z sterowaniem 810 T (g2) moźna zmienic sposób programowania z promieniowego na średnicowe,troche to upierdliwe dzielenie średnicy na pół i wpisywanie w X np.x20 zamiast x40,
Jeśli tak, to prośył bym o wskazówki jak to zrobić.
Pozdrawiam
niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: sinumerik 810T
Oczywiście, że to ustawia się (0/1) w danych maszynowych, podobnie jak korekcje drobne: w średnicach czy w promieniu. 30 lat temu odpowiedziałbym z pamięci, teraz akurat nie mam manuala pod ręką, więc poszukam... 
Typowe ustawienie X jest w średnicach, zadane fabrycznie. Pewnie jakiś NUMS-olog przestawił?

Typowe ustawienie X jest w średnicach, zadane fabrycznie. Pewnie jakiś NUMS-olog przestawił?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
WitamCNC-Bogi pisze: ↑01 lut 2018, 17:33Oczywiście, że to ustawia się (0/1) w danych maszynowych, podobnie jak korekcje drobne: w średnicach czy w promieniu. 30 lat temu odpowiedziałbym z pamięci, teraz akurat nie mam manuala pod ręką, więc poszukam...
właśnie w firmie w której pracuje kupili taką maszynę i ktoś przestawił parametr.
wdzięczny byłbym za wskazówki który parametr i jak przestawic.

Pozdrawiam
niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
DIAMON rozwiązuje sprawę jak nie chcesz grzebać w danych, nie ma klawiatury literowej? Byłoby pierwsze sterowanie o którym słyszałem, w starych sinumerikach litery były dostępne pod cyframi tylko wciskało się shift czy jakoś tak.
-
- Posty w temacie: 3
bronxno1 pisze:DIAMON rozwiązuje sprawę jak nie chcesz grzebać w danych, nie ma klawiatury literowej? Byłoby pierwsze sterowanie o którym słyszałem, w starych sinumerikach litery były dostępne pod cyframi tylko wciskało się shift czy jakoś tak.
A kolega wie jak wygląda sinumerik 810T ?, i czy to polecenie (DIAMON) tam działa ?
Albercik
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Tak, dla mnie wygląda tak:

ale może wyszły jakieś inne wersje o których nie wiem przy których nie było od razu klawiatury alfanumerycznej.
A jeżeli chodzi czy działa to najpewniej tak

ale może wyszły jakieś inne wersje o których nie wiem przy których nie było od razu klawiatury alfanumerycznej.

-
- Posty w temacie: 3
bronxno1 pisze:ale może wyszły jakieś inne wersje o których nie wiem przy których nie było od razu klawiatury alfanumerycznej.
Co do klawiatury to uboga ale da się to wpisać, polecenie tam chyba nie zadziała. Można sprawdzić.

Albercik