Szybkie mocowanie uchwytu ER

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Re: Szybkie mocowanie uchwytu ER

Post napisał: strikexp » 31 sty 2018, 11:57

Cenna uwaga, to w takim razie gdzie mogę dostać porządne tulejki? Potrzebna mi tak naprawdę tylko 1 sztuka więc cena nie jest zbyt istotna.
Chociaż sam markowy uchwyt to jednak nie do mini lathe. Wychodzę z założenia że do tej mojej mini lathe to nie ma co kupować markowych sprzętów. Bo prędzej czy później kupię sensowniejszą tokarkę i wtedy dokupię markowy sprzęt pod większy model.
upanie pisze:
31 sty 2018, 10:27
Skoro masz tyle kasy i nie masz czasu to po jaką cholerę robisz rzeczy, które można kupić. Przeczysz sam sobie.
Bo na czymś się trzeba uczyć. Pisałem to już wcześniej.
Jakbyś tak mocno wnikał to mam od dawna klasyczny frez do jaskółek. Ten na płytki jest tylko dodatkowym bajerem.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: upanie » 31 sty 2018, 13:52

Ćwicz sobie na czym tam chcesz ale żeby zaraz do ćwiczeń kupować dodatkowe wyposażenie żeby tylko poćwiczyć...
No ale kto bogatemu zabroni ;)
czilałt...

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 31 sty 2018, 15:44

Przyda się w przyszłości. A jest jeszcze jeden haczyk, jak w przyszłości będę chciał taki markowy uchwyt ER do dużej tokarki. To się może okazać że będę musiał na niego najpierw nazbierać kilka tysięcy :wink:
A tak przynajmniej będę miał coś w miarę dokładnego co może się przydać.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Avalyah » 31 sty 2018, 15:57

upanie pisze:
31 sty 2018, 13:52
No ale kto bogatemu zabroni ;)
Oj tam oj tam, narzędzia się mogą przydać. Lepiej kupić taki uchwyt za kilka stówek niż wydać to na kilkanaście paczek papierosów.

Duszczyk_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Duszczyk_K » 31 sty 2018, 16:26

Mnie natomiast martwi warstwa skrawanego materiału... Jak Ci się tak spieszy z robotą, a skrawasz po 0,15mm to faktycznie przekichane... Ja miałem podobne problemy jak zaczynałem zabawę z tokarstwem więc może można by Ci było by pomóc... luzy masz pokasowane? nóż ostry? może wrzuć tu zdjęcie noża którym robisz...? Może ja czy koledzy podpowiemy coś? Nóż masz z płytką czy hss? a jak z płytką to z kanałkiem? czy bez? a jak z płytką, to taki fabryczny prosto z pudełka z ali? czy podostrzony przed robotą.... a jak ostrzony to na diamencie czy na kamieniu...?
Jak miałem luzy na szufladce i toczyłem nożem nówką sztuką z chińskiego pudełka, to miałem bardzo podobne problemy....
Z tym, że moja tokarynka jest napędzana paskiem klinowym który się ślizgał przy zbyt dużej warstwie skrawania i nóż stawał w materiale, więc trzeba było mniej brać, żeby wogóle robić.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rdarek » 31 sty 2018, 16:39

Duszczyk_K pisze:
31 sty 2018, 16:26
Mnie natomiast martwi warstwa skrawanego materiału... Jak Ci się tak spieszy z robotą, a skrawasz po 0,15mm to faktycznie przekichane... Ja miałem podobne problemy jak zaczynałem zabawę z tokarstwem więc może można by Ci było by pomóc...
Jeśli mogę coś zasugerować zerknij na jego profil poczytaj inne posty, to zrozumiesz problem. :mrgreen:

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 31 sty 2018, 18:17

Problemem jest mini lathe. Tokarka czysto hobbystyczna która z założenia nie służy do szybkich robótek i jest przeznaczona do zwykłej stali. W S235 idzie dużo lepiej nawet 0,25mm, a w C45 to powyżej 0,15mm zagłębienia pojawiają się drgania.
Luzów co prawda nie kasowałem ale też nie da się ich wyczuć. A noża używam z płytkami, nie umiem ostrzyć węglikowych i HSS. No i czasowo to też nie opłacalne, Ostatnio kupiłem trójkątne płytki na aliexpress po 2zł, teraz lecą do mnie rąbowe(8 ostrzy?) za 1,7zł.
Może przy ciężkich robotach opłaca się ostrzyć lub kupować drogie płytki. U mnie jakoś tego nie widzę, jak w 30 sekund zmieniam/obracam ostrze i znowu toczę.

Barni
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Barni » 31 sty 2018, 18:50

Ok ale jak używasz noża z płytką to żeby on skrawał poprawnie to warstwa skrawania też musi być odpowiednia. A naostrzenie stalki z HSS to ok minuta łącznie z odmocowaniem i zamocowaniem do imaka.

Duszczyk_K

Post napisał: Duszczyk_K » 31 sty 2018, 22:27

rdarek doskonale znam posty kolegi :) niejednokrotnie rozbawiły mnie gdy miałem gorszy dzień :) i denerwuje mnie jak udziela się pierwszy w tematach, gdzie ktoś potrzebuje pomocy... albo jak poleca rozwiązanie zupełnie inne niż szuka pytający... ale nieważne, po to jest forum aby sobie pomagać :)
Barni, warstwa musi być odpowiednia, ale moc tej tokarynki nie pozwala aby była odpowiednio gruba...
Strikexp, tak jak kiedyś oferowałem Ci wiertło markowe, tak teraz mogę Ci zaoferować swoje 5 minut i jeśli chcesz i przyjedziesz do mnie, to podostrze Ci te noże.... zastrzegam, nie jestem specem od ostrzenia, ale coś zastrugać umiem. Ty zobaczysz wtedy jaka jest różnica. Płytkę wymieniasz 30s ale zauważ, że jest ona tępa*. Przejedź płytką po palcu... skaleczysz się? Pewnie nie. Moim zdaniem, dla takich tokarynkek które nie mają mocy potrzebne są noże ostre jak brzytwa. Dosłownie. Oczywiście takie noże są ostre ale i bardzo delikatne. Jak miał byś nimi obrabiać pręt 6kąt - to nie radzę, bo wtedy nóż dostaje 6 razy na obrót po głowie... ale jak toczysz wałek to czemu nie :)
Noże z rowkiem- minutę to może ostrzy szlifierz, mi ta sztuka średnio się udaje, ale jak już uda to taki nożyk bierze materiał jak ta lala :) miałem porównanie, prawidlowo zaostrzony nożyk z rowkiem od szlfierza... korbką kręciło się bardzo leciutko. znaczy to, że opory skrawania były malutkie. a jak opory są malutkie, to można nadmiar mocy przekazać na głębsze branie wióra.

*- być może płytki do nierdzewki są ostre, ale ja takich nie dotykałem, za to dotykałem płytki standardowe i popularne.

kolec7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kolec7 » 31 sty 2018, 22:41

Duszczyk_K pisze:
31 sty 2018, 22:27
*- być może płytki do nierdzewki są ostre, ale ja takich nie dotykałem, za to dotykałem płytki standardowe i popularne.
Do nierdzewki także są "tępe".
Te do aluminium są ostre jak brzytwa, ale uprzedzając pomysłowość - w stali trwałość takiego ostrza jest liczona w sekundach....
"W życiu piękne są tylko chwile...."

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”