Palnikiem to wiadomo że da radę, ale naprężenia powstaną a tego bym nie chciał. No i koszt butli z tlenem tani nie będzie. Chociaż z drugiej strony cięcie 40mm jest kuszące.
Myślę jeszcze nad plazmą jak już ma być palone. Ale do tego chyba potrzebna duża sprężarka a tnie tylko małe grubości...
Przykładowo 23mm dla Sherman Cutter 70 za 2300zł.
A że tak dopytam, jakiego palnika używałeś? Bo butla z propanem-butanem to pewnie zwykła?
Przecinanie dużych bloków stali
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Przecinanie dużych bloków stali
To po całej operacji, weź zbuduj jeszcze piec do wyżarzania i odpręż odcięty kawałek.strikexp pisze: ↑26 sty 2018, 10:27Palnikiem to wiadomo że da radę, ale naprężenia powstaną a tego bym nie chciał. No i koszt butli z tlenem tani nie będzie. Chociaż z drugiej strony cięcie 40mm jest kuszące.
Myślę jeszcze nad plazmą jak już ma być palone. Ale do tego chyba potrzebna duża sprężarka a tnie tylko małe grubości...
Przykładowo 23mm dla Sherman Cutter 70 za 2300zł.
A że tak dopytam, jakiego palnika używałeś? Bo butla z propanem-butanem to pewnie zwykła?
Nie zapomnij jeszcze zbudować linii do produkcji cegieł szamotowych do tego pieca......
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Przecinanie dużych bloków stali
Nad plazma to się zastanawiam bo proporcja cena/możliwości jest dość nieciekawa. Ogólnie chcę mieć wszystkie sprzęty u siebie bo jeździć z 200kg stali w bagażniku marnuje dużo czasu. A czas to pieniądz.
Żeby chodziło tylko o cięcie to kupiłbym palnik i butlę z tlenem, cenowo to pewnie poniżej 500zł. Ale plazmę mógłbym założyć na ramę CNC i miałbym całkiem niezłą wycinarkę do drobnych robótek.