bartuss1 pisze: ↑13 sty 2018, 21:23
linux i mach to przeciwieństwa, więc każdy może swoje za i przeciw
Dokładnie tak i nie ma się o co spinać........
Linux nie jest dla wszystkich - czytaj normalnych. Do niego trzeba byś lekko świrniętym, mieć dużo silnej woli, i być zdecydowanym na naukę - często z zachodnich for. Natomiast jak już działa to latami się tam nic nie grzebie i chodzi jak radziecki czołg. Do tego ma ngcgui i prosty człowiek postawiony przy nim zrobi robotę w kilka chwil bez camów i innych egzorcyzmów. To jest w/g mnie jego największa zaleta. Do tego niesamowicie stabilny system, i jeśli mu nie pomożemy to się nie wyłoży bo nie ma jak. Do Macha z dwa razy podchodziłem i to nie jest dla mnie. Dlatego dla każdego coś miłego. Mach ma natomiast 100 x lepsze wsparcie z racji popularności. Więcej ludzi go zna i w biedzie pomogą. Z Linuxem już tak prosto nie jest. Laik często sobie nie poradzi, a jeśli już, to najpierw spędzi parę nocek w necie. Do linuxa potrzeba czasu aby go opanować, poustawiać maszyny, zrobić backup, i można o nim zapomnieć do czasu aż coś nowego potrzeba w nim grzebać. Pomijam już inne techniczne zagadnienia co może mach a co linux z dodatkami elektroniki. To inny rozdział jest. Natomiast każdy ma swoje potrzeby i nie można niczego nikomu narzucać. Każdy wie czego potrzebuje, oczekuje i czy z tym a tym sobie poradzi i będzie mu dobrze.