Ciągły Obrót osi A
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Re: Ciągły Obrót osi A
M8 powinno włączyć a M9 wyłączyć obrót. Do regulacji powinien być suwak z prawej strony. Jak nie działa to atakuj go na stronie, bo tu rzadko zagląda
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Na razie poległem, a zdrowo przysiadłem nad tym. Miałem jakieś błędy kodowania. Usunąłem ogonki z pliku xml "Prędkość obrotowa" . Skończyły się błędy kodowania. Ale nie mogę dalej odpalić. Coś jeszcze nie trybi i nie odpala. Niewiele ale jednak coś krzaczy. Co jest nie tak ?.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Nie - ma być tak jak na blogu.senio pisze: ↑02 sty 2018, 15:19Więc mam linuxa obok windy żeby v-boxa nie używać. Zrobiłem jak w książce opisane. Wywalił błąd na tym jak mi się wydaje :
Nie wiem czy nie czeski błąd. Poprawiłem na takKod: Zaznacz cały
i spinamy PYVCP z HALem w pliku postgui.hal net PrObr pyvcp.pr-obr-f => stepgen.3.velocity-cmd
i odpalił. Nie wiem czy tak ma być czy nie ?.Kod: Zaznacz cały
net PrObr pyvcp.xml pr-obr-f => stepgen.3.velocity-cmd
Sprawdź czy plik postgui.hal jest importowany w twoim pliku .ini - to znaczy czy masz w .ini takie linie:
Kod: Zaznacz cały
PYVCP = pyvcp.xml
POSTGUI_HALFILE = postgui.hal
i sprawdź czy w pyvcp.xml dobrze masz tą linie:
Kod: Zaznacz cały
<halpin>"pr-obr"</halpin>
Jeżeli sypie błędem to wklej błąd - zobaczymy co mu nie pasuje.
Dodane 52 minuty 2 sekundy:
Nie masz uprawnień do załadowania modułu stepgen. Dziwne.
Na 100% przed wprowadzeniem poprawek ta konfiguracja działała? Było na stepgenach i się uruchamiało?
Czasem takim błędem rzuca na wirtualce - pomaga przestartowanie VBoxa.
Aaaa - na wirtualce nie będziesz widział, że oś A się kręci - tak jak nie widzisz, że kręci się wrzeciono - tylko ptaszek przy chłodziwie.
W sumie wczoraj jak opisywałem co i jak to mi przyszło do głowy, że powinno się dać zrobić feedback - tak żeby było widać na ekranie że oś się kręci - powalczę.
-
Ja nie mam virtual boxa. Maszyna testowa stoi na drugim dysku czysty Linux. Zrobiłem to wszystko jeszcze raz od nowa jak na blogu. Dalej się nie odpala. Żeby tego nie przeciągać w załączniku są pliki ini, hal oraz pyvcp.xml .
W tej konfiguracji, która jest w załączniku jest taki kwiatek jak wcześniej był :

Nie wiem czy wersja Linuxcnc ma znaczenie bo robię to na 2.7.11.
Przy maszynach mam wersję 2.6.13 i nie zmieniam bo się skonfigurowane maszyny nie odpalają na tym nowszym i wróciłem do starszej wersji.
W tej konfiguracji, która jest w załączniku jest taki kwiatek jak wcześniej był :

Nie wiem czy wersja Linuxcnc ma znaczenie bo robię to na 2.7.11.
Przy maszynach mam wersję 2.6.13 i nie zmieniam bo się skonfigurowane maszyny nie odpalają na tym nowszym i wróciłem do starszej wersji.
- Załączniki
-
- OS_A.ZIP
- (2.66 KiB) Pobrany 100 razy
-
Jeszcze jedno bo informatycy i prości użytkownicy to dwa różne światy.
napisane jest :
napisane jest :
Rozumiem, że chodzi o plik w katalogu maszyny custom_postgui.HAL który wygląda tak po spięciui spinamy PYVCP z HALem w pliku postgui.hal
# Tutaj dodaj swoje polecenia HAL
# Polecenia w tym pliku są wykonywane po uruchomieniu AXIS GUI (włączając panel PyVCP)
sets spindle-at-speed true
net PrObr pyvcp.pr-obr-f => stepgen.3.velocity-cmd
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Tak, pod warunkiem że w pliku .ini masz: POSTGUI_HALFILE = custom_postgui.HALsenio pisze: ↑03 sty 2018, 12:38Jeszcze jedno bo informatycy i prości użytkownicy to dwa różne światy.
napisane jest :
Rozumiem, że chodzi o plik w katalogu maszyny custom_postgui.HAL który wygląda tak po spięciui spinamy PYVCP z HALem w pliku postgui.hal
# Tutaj dodaj swoje polecenia HAL
# Polecenia w tym pliku są wykonywane po uruchomieniu AXIS GUI (włączając panel PyVCP)
sets spindle-at-speed true
net PrObr pyvcp.pr-obr-f => stepgen.3.velocity-cmd
bo w .ini definiujesz który plik hal będzie uruchamiany po odpalenu GUI
Pokazuje ci się po prawej stronie panel PyVCP z suwakiem?
Podobny do tego:

-
No właśnie to jest to o czym napisałem. Co dla jednych jest oczywiste dla innych to beton nie do przebicia. Ale udało się i dzięki za naprowadzenie. Uruchomił się w końcu Linuxcnc i jest suwaczek

Co zrobiłem. Dopisałem
PYVCP = pyvcp.xml nie do HAL, a do DISPLAY - gdzieś to doczytałem na stronie Linuxcnc.
Utworzyłem plik postgui.hal i dodałem do sekcji HAL POSTGUI_HALFILE = postgui.hal
Po tym odpalił. Teraz testy na maszynie zostały.
PS.
Kamar ten temat nadaje się wybitnie teraz do działu LinuxCNC. Przenieś go tam bo z tym działem nie ma już nic wspólnego. A tam może ktoś kiedyś odszuka i skorzysta z tego.
-
Dzięki

Zadanie sprawdzone na maszynce i działa elegancko. M8 odpala M9 gasi, suwaczek reguluje obroty. Jeszcze mam natomiast dwa pytania.
1. Czy da się załączać obroty w obie strony ? Znaczy prawo lub lewo do wyboru. Jeśli tak to jak ?.
2. Czy da się zwiększyć zakres szybkości min / max powyżej tego co jest. Powiedzmy od 1 do 250 na skali tego suwaczka i żeby to tak działało.