Ciągły Obrót osi A
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Re: Ciągły Obrót osi A
Jak znajdziesz to zapodaj co tam masz. To co wyżej jest jakimś tam obejściem limitu. Ale jeśli można lepiej to zrobić to warto mieć na przyszłość.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
i tu robię się problem z parametrami (bo trzeba oszukać teoretyczny punkt końcowy żeby osiągnąć odpowiednie) OK tak jak piszesz Tobie teraz akurat może udać się osiągnąć efekt jakiego ocieczesz ale działanie takiej linijki nie jest domyślne gdyż interpolacja będzie dążyła do zakończenia ruchu w tym samym momencie czyli tak samo jak wpiszesz G0 X3000 Z10 to X będzie za***rniczać na maxa a Z ledwo ledwo by zakończyć ruch w jednej chwili razem - przynajmniej tak mi się zdaje że w osi A będzie jak z osiami liniowanymisenio pisze:G1 A18000 X-100 F400

Myślę że to własnie funkcja M musi generować coś na zasadzie pompy ładunku która generuje impulsy niezależnie od wykonywania programu. Niestety jak poprosić linuxcnc o taki sygnał to nie wiem ;/
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Na trzeźwo będzie ciężko. Ale jak się nawalę, to to zrobię

A tak poważnie dzięki Wam kolejny kroczek do przodu. Na spokojnie to trzeba czytać i jednocześnie testować na kompie, a coś z tego będzie.
Dzięki !

-
Więc mam linuxa obok windy żeby v-boxa nie używać. Zrobiłem jak w książce opisane. Wywalił błąd na tym jak mi się wydaje :
Nie wiem czy nie czeski błąd. Poprawiłem na tak
i odpalił. Nie wiem czy tak ma być czy nie ?.
Pod F8 jest włączanie jak Artur opisał. Ale jak teraz tym sterować ? Jak ją uruchamiać i jak regulować prędkość ?. Jak włączę F8 ptaszek na chłodziwo się zapina, ale nic się nie dzieje.
Kod: Zaznacz cały
i spinamy PYVCP z HALem w pliku postgui.hal
net PrObr pyvcp.pr-obr-f => stepgen.3.velocity-cmd
Kod: Zaznacz cały
net PrObr pyvcp.xml pr-obr-f => stepgen.3.velocity-cmd
Pod F8 jest włączanie jak Artur opisał. Ale jak teraz tym sterować ? Jak ją uruchamiać i jak regulować prędkość ?. Jak włączę F8 ptaszek na chłodziwo się zapina, ale nic się nie dzieje.