Budowa frezarki stalowej do aluminium i stali.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Re: Budowa frezarki stalowej do aluminium i stali.

Post napisał: Yarec » 12 gru 2017, 01:26

Co to za odpowiedzi ślunsko-górolsko-kresowo-niewiadomo-co -wszczyzną? - znasz ? :-)
ale i tak dobre rozwiązanie na stresik

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 gru 2017, 08:23

A to pewnie do mnie było. Jakoś dziwnym trafem nie kojarzę firmy cnc z kotłami w środku no i co ma piernik do wiatraka?
No faktycznie dorobek filmowy hehe (dodane filmiki raptem pare miesięcy temu) - frezowanie stali jakimś elciakiem i na sucho, nawet w pewnym momencie widac jak frez przyiskrza, ciekawe jakim rastrem i jak bardzo to drżało podczas "obróbki".
Się kolega lepiej nie puszy jak indor, bo te maszynki to wysokich lotów nie są. Aha - w opisie aukcji uzywając fachowego nazewnictwa piszemy śruba toczna a nie kulowa i nie wciskamy kitu ze naprężenie wstępne wozków zwieksza sztywnośc maszyny, bo ja myslałem ze zmniejsza luz i podatnośc przesuwanego elementu na wibracje, wymaga jednak większej siły pociągowej przy określonym przekroju śrub, wielkośc sprzegła, jakiejś przekładni obiegowej itd
A maszyny za 8 - 10 tys, mi sie nie opłaca nawet zaczynac tematu jak ktos pyta o maszyne do dychy, bo za samą elektronikę i podzespoły w tej wielkosci maszynki wyłoże conajmniej 14 tys. Więc musi to być niskobudżetowa masówka.
Ciśnienie mu sie podniosło, dobre.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

cromachine
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 8

Post napisał: cromachine » 12 gru 2017, 09:37

Ok.
Widzę że kolega nie ma zielonego pojęcia co pisze. Więc nie będę kontynuował tej niskiego lotu wymianę zdań, nie wiem czy to zgodne z regulaminem ale postaram się do tygodnia dołączyć szczegółowy film z pracy zarówno maszyny serii Eco jak i Żeliwnej.
Już teraz wiem czemu wielu kolegów którzy naprawdę mają sporą wiedzę nie dzielą się nią na forum. Po prostu jest wielu domorosłych fachowców którzy zamiast trzymać śrubokręt w ręce i kując fizykę czy matmę siedzą na necie i tak zdobytą wiedzą "praktyczną i teoretyczną"
dzielą się jak kolega powyżej.
Niech kolega zacznie jeszcze poprawiać za mnie błędy bo z tym mam zawsze problem (będę wdzięczny).

Tak jak pisałem spręże się i nakręcę film bo prawdę mówiąc nigdy na to nie mam czasu - marketingowcem to ja nie jestem.

A jak kolega ma czas to zawiozę do firmy gdzie moja maszyna chodzi już dobre 12 lat. ( nie zawsze można oferować maszyny jak się to samo robi dla firmy w której się pracuje, wtedy trzeba dorabiać na innej branży) .

Ok naprężenie wstępne nie poprawia sztywności - napisz do SKF albo Hiwina bo chłopy są w błędzie może jeszcze jakąś premię dostaniesz.

Ja kończę i tak ja obiecałem dosyłam filmy choć i tak czuję że fala krytyki potwierdzona" mocnymi naukowymi tezami" ze strony kolegi to dopiero początek.
Pozdrawiam Zalewski

Do kolegi Yarec
Teraz to mi już ręce opadły. Dobrze że matmę zostawili z powrotem do matury.
Zalewski

Awatar użytkownika

Maxikas
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Maxikas » 12 gru 2017, 10:16

Panowie, wybaczcie, wtrącę swoje 3 grosze bo obserwuję ten temat z nadzieją pozyskania wiedzy praktycznej pod kątem konstrukcji swojej maszynki ale zaczyna mi tu pachnieć komercją i gó**oburzą znaną z pewnego portalu elektronicznego. Myślę, że nie jest to ani miłe ani przyjemne dla kogokolwiek. A od reklamy i pomocy za pieniądze chyba też jest odpowiedni dział na forum. ;)

bartuss1 rzucił konkretami jeśli chodzi o taką konstrukcję i daje to już jakieś porównanie w odniesieniu do potrzeb i materiałów, które autor tematu posiada.

Ta brama z nowych renderów nie jest zbyt przekombinowana ? Jeśli już, wydaje mi się, że przydałyby się jeszcze zastrzały od tylnej do górnej belki.
Żółtodziób CNC

cromachine

Post napisał: cromachine » 12 gru 2017, 11:05

Ok przepraszam, trochę mnie poniosło co do filmów zgodnie z regulaminem nie będę ich tu ich umieszczał będą na kanale.
Co do maszyny:
Rozstaw szyn jest za duży może być spore przekoszenie - najlepiej wejść na katalog Hiwina Chińczycy dość dobrze opisali proporcje w zależności od napędu i zastosowań , ja stosuje powiedzmy prześwit pod bramą 150mm rozstaw szyn na x 100-120mm , potem sprawdzam sumulacjami jak to się ma do reszty konstrukcji , co do Z to samo, myślę że od 80 do 120mm będzie rozsądnie,.Pisałem o dwóch śrubach przy wałkach , przy szynówkach jest dużo większa nośność wiec powiedzmy masz stół z formatki żeliwnej 40mm wymiary 500x500, rozstaw prowadnic robisz 260mm , wózki 300mm i załatwisz jedną kulówką, postaraj się pozbyć tego podcięcia stołu to mocno osłabia knstrukcję, możesz śrubę puścić przez ramę i napędzić paskiem htd pozbędziesz się problemów z ustawieniem osiowo sprzęgła i serwa, dodatkowo możesz wtedy spokojnie naciągać śrubę bo wszystkie siły będą osiowo i nie masz momentów gnących.
Co do płyt z i xz pamiętaj że sztywność to odpowiednia proporcja szerokości do grubości tak szerokie a cienkie płyty będą się cholernie gieły.

Poniżej zobacz jak ja to robię frezarka elementy żeliwne i ploter elementy aluminiowe.
Zwróć uwagę na proporcje.

Pozdrawiam Sebatsian
Załączniki
a2.JPG
a1.JPG
Zalewski

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 gru 2017, 11:14

cromachine pisze:
12 gru 2017, 09:37
Ok.
Widzę że kolega nie ma zielonego pojęcia co pisze.
Najpierw pokaż coś porządnego potem się lansuj na fachmena. I zacznij operować językiem branżowym, bo ortografia nie jest tu najważniejsza.
Jestem inż mechanikiem w branży maszyn i tylko maszyn, działam w tej branży od 2005, więc czasami widzę różniaste dyrdymały, przechwalanki i napuszonych, którzy przy okazji nie za wiele mają do pokazania dorobku w tej branży.
Kolega z innej bajki, więc wspólnego języka nie znajdziemy.

cromachine

Post napisał: cromachine » 12 gru 2017, 11:22

Ok a jednak wyślę koledze link do filmu zwłaszcza maszyny żeliwnej za około 20tys. Bo nie sztuka zbudować coś sensownego gdy się ma budżet 200tys, sztuka zrobić coś za 20. Po pracy w dużych firmach właśnie to mnie nauczyło wyrozumiałości dla hobbystów.

Pozdrawiam i życzę sukcesów .

Sebastian
Zalewski

cromachine

Post napisał: cromachine » 12 gru 2017, 15:45

Ok ponieważ kolega bartuss coś podejrzanie wyszukuje posty z moim udziałem i skutecznie próbuje mi zaszkodzić uruchomiłem moją stara nokie wygrzebałem kilka numerów telefonów i po godzinie udało mi się znaleść kilka aktualnych numerów z moich poprzednich miejsc pracy.
I na szczęście udało się załatwić w dniu dzisiejszym zdjęcia maszyny do której mam spory sentyment a zbudowałem ją kiedy kolega zaczynał swoją karierę inżynierską o ile jest tym za kogo się podaje a nie kolejnym gigantem któremu moja mała firma przeszkadza.
Zaznaczę że nie łamię regulaminu bo nie jest to maszyna oferowana prze zemnie a poza tym jest dość ciekawym pomysłem może komuś sie na tym forum przyda .
Ponieważ w tym czasie o robotę było cholernie ciężko, dostałem na okresie próbnym warunek albo zbuduję taką maszynę w 2 miesiące albo poszukają kogoś innego na moje miejsce.
Maszyna miała frezować różnego rodzaju otwory w rurach z tworzywa o srednicy od 600 do 2000mm i długości do 4000mm.
Do pomocy dostałem 2 ślusarzy i jednego elektryka .
Całe szczęście że mieli SolidWorksa.
Dodatkowo i tu uwaga do kolegi szef obiecał że jak zmieszczę się w 27tys. netto to da mi premię na start.
Maszyna ważyła około tony.
Pole pracy jak dobrze pamiętam x-1700, y1500, z2500mm
Dodatkowym utrudnieniem był stół który był w pełni interpolowaną 4 osią obracającą nierzadko 500kg rurą + szczęki z regulacją momentu aby nie deformowało rur o cieńszych sciankach.
Napęd zrobiłem na kulowych 20x20, 2 serwach AC 750 i 2 silnikach hybrydowych 8,5Nm, oraz poraz pierwszy i ostatni na smootsteperze.
W widocznych na zdjęciach rurach jeździły przeciw wagi bo pneumatycznie tak długie siłowniki nie dało rady.
Z tego co widzę to po kilku latach dorobiono możliwość wyjazdu 4 osi na zewnątrz bo trochę był kłopotliwy załadunek dużych rur.
Ciekawostką było to że napęd stołu odbywał się na przełożeniu na pasie zębatym Htd miałem trochę problemów z wykonaniem zębatki o średnicy bodajże 900mm.
I co najważniejsze w czasach gdzie serwa itp. rzeczy był droższe udało mi dostać premię czyli da się za małą kasę.
I jak się dzisiaj dowiedziałem jeszcze działa.
Teraz może bym to zrobił trochę lepiej ale skoro działa to i tak chyba nie źle zwłaszcza że wtedy moja wiedza z porównaniem do teraz była mizerna.

Wrzeciono 3.3Kw bodajże teknomotor

W sumie dobrze że kolega się na mnie zawziął bo wreszcie mam zdjęcie tego projektu i pogadałem ze starymi kumplami.

Pozdrawiam Sebastian
Załączniki
image000000_4.jpg
image000000_3.jpg
Zalewski

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 gru 2017, 18:39

taa, bartuss1 to firma soltys design, coś w tej nowej odsłonie forum nie widać przypisow, pogogluj sobie, a na you tube ile filmików hehe. na grabcadzie udostepniasz cos? bo ja rzuciłem chyba kilkanascie zabawek, z ciekawosci czy to sie nie przedawniło troche, bo projekta na ebmia jakby przestaly sie sprzedawać pare lat temu i dałem im za friko do sciagniecia przez zainteresowanych, a tu szok, zapytania odnosnie projektów takich siakich i owakich z antypodów i ch wi skąd, szukałem na mapie skąd np ktos do mnie pisał i sie okazało ze to np Brazylia albo Peru albo Turcja, albo Iran itd. Kij tam z usa bo mam ich na porządku dziennym.
poza tym napisałem tylko w jednym poscie z zetka, no nie poradze że dopiero zaczynasz przygodę z cnc, nawet jesli zbudowałes jakies ustrojstwo 10 czy 20 lat temu, a to na powyższych fotkach to bez komentarza. Najpierw kiematyka potem maszyna, inaczej nie zbudujesz czegokolwiek dziaającego poprawnie za pierwszym podejsciem. Zbudowanie czegoś za 27 tys, nie płacąc przy tym zusu, podatków itd, to jakby miec 27 tys w puli do wydania i to jest niezla kasa.
tworzysz schemat kinematyki, dobierasz podzespoły i robisz kosztorys.

agem by sie bardziej wysilił, ponoć świętej pamięci - jego 5 osi tez rozbierałem w Augustowie w stoczni Ślepsk, ale jak zobaczyłem jaka odpierducha jest w srodku, powiedziałem babie, ze pi***ole, niech producent sam to składa w nowej lokalizacji, nawet zaliczke na relokacje oddałem, wywaliła mnie ze znajomych na fejsie hehehe.

aha, bartuss1 interesuje się też wszelkimi łodziami i literaturą, zbudował kilka łodzi, pokazał troche na świecie przy okazji, ostatnio na duckworksie nowe - stare kanu, bo projekt Plucińskiego z 55 roku, ponoc jestem pierwszy ktory to zbudowal ciekawostka, poza tym ... bartuss1 napisał kilka ksiązek, w tym dwie o maszynach które to wydal w stanach. Znajdziesz mnie również na cnc zone. poza tym cytowano mnie i moje fotki w jakiejs ksiące akademickiej na polibudce opolskiej w pracy zbioro0wej pod przywództwem Grzesika, zreszta, to był mój recenzent. A po paru latach jaka miła sie ta polibyudka zrobiła hehe.
Jesli się siedzi w jakiejś branzy, to się ją zgłebia nie patrząc na koszty i biznes jakikolwiek, a odpisuje dopiero teraz,poniewaz byłem na warsztacie potworząc maszynkę.
Robie taki ploterek do obróbki alu itp z polem 1000x1600x200, dzisiaj dopiero to ustrojstwo ze stołu sciagnałem po frezowaniu baz. Przy okazji rozpieprzyłem glowiczkę frezującą, no tam szczegół, trzeba będzie zanabyć nową.

a, a ile ta ważyła to nie wiem

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Yarec » 12 gru 2017, 18:58

Ten nieszczęsny cytat który zamieściłem : napisał: Yarec » 12 gru 2017 01:26 pochodzi z poniższego a i tak jest fajny na tym "techno" forum bo pokazuje różnorodność - i mowy i myśli a miałem nadzieją że nie będzie odczytany jako prowokacja (nawet polityczna !)
niesubordynowan pisze:Moja bźdźiongwa
Zgłoś ten post Cytuj Cytuj #1 Post napisał: niesubordynowan » 25 sty 2014 18:12
Ubrołem mantel na gnyki, bobe na glace i glazejki, i żech wyrychtowoł z ajzoli, com ich natośtoł, nim mi kluka zmażła i poszłym lołs, bo wew sklepie sie nie hajcuje. Oż se kielona berbeli lajsłem.
Taki sztynder mi wyszed.

Panowie Konstruktorowie - nie kłóćcie się o "bzdety" (jak politycy) szkoda inwencji twórczej
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”