czepił sie tych profili, no ale skoro juz tak bardzo chce na profilach to proszę bardzo - podstawa z profili conajmniej 150x150, lepsze byłyby 150x200 ze scianka 8mm, belka bramki rowniż z profila 150x200, lub połączonych dwóch 150 tek, nogi z żebrami z blachy 12 lub 15 mm, podstawki do przykrecenia bramki z blachy 20 mm, blaszki pod bramkę rówież z 20 ki, bazy pod szyny moga być z 10 ki.
prowadnice conajmniej 25ki, śruby również 25ki ze skokiem 5. Całośc ma być job twaja mać, wrzecionko z jamnika 5kw, lub zwykly silnik z wrzecionkiem napędzanym pasem, z przekładnią wielostopniową mechaniczną, elektrowrzeciona wysokoobrotowe sie do tego nie nadają. Pod rmka jeszcze jakaś micha na chlodziwo z pompką i taca na wióry, jakies osłony antychlapaczowe itd. Silniki się dobiera od zapotrzebowania na siłę posuwu wynikającą z oporów skrawania freza w materiale - czyli średnica freza i jego zagłebienie powoduja jakiś opor skrawania który trzeba przepchnąć ...
mam gdzieś fotkę ramki do obróbki alu, tu na forum jest gdzies maszynka ode mnie do obrobki stali i też rewelacyjnych parametrów nie osiągnałem. na mojej zabawce obrabiam żelastwo głowiczką fi 32 na 2 płytki tpkn1603 na głebokośc max0,3mm na przejscie z prędkosciami do 300mm/min, powyżej zaczynaja sie cyrki, a przeciez taka niby duża i w ogóle hehe
https://photos.app.goo.gl/pNINg4z8ppZxD2Oe2