suwmiarka elektroniczna
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 11
Re: suwmiarka elektroniczna
Przyznam szczerze ze takich malych dziurek nie mierze.Nie mam takiej potrzeby..ale np ze wzgledow hobbistycznych jak nie da sie suwmiarka to mierze np wiertłem..
A tak z ciekawosci Czy Ty mierzysz takie małe srednice?moze dowiem sie cos nowego..o czym nie mialem pojecia..Czlowiek uczy sie cale zycie i nie wstydze sie tego..
A tak z ciekawosci Czy Ty mierzysz takie małe srednice?moze dowiem sie cos nowego..o czym nie mialem pojecia..Czlowiek uczy sie cale zycie i nie wstydze sie tego..
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Suwmiarką MITUTOYO 150 mm ABSOLUTE Digimatic IP67
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
EEee tyle to i ja wiem..
Myslalem ze mnie czyms zaskoczysz....Ok..Ja sie bawie hobbistycznie w elektronike i jak wykonuje plytke PCB musze nawiercic sporo dziurek.jedne 0.8 pod scalaki inne 1 lub 1.2 pod tranzystory mocy..i wlasnie wiertlem mierze sobie na płytce oryginalnej jaka to dziurka..
MItutoyo...takiej uzywam na codzien...ale mechanicznej..Jest the best

Myslalem ze mnie czyms zaskoczysz....Ok..Ja sie bawie hobbistycznie w elektronike i jak wykonuje plytke PCB musze nawiercic sporo dziurek.jedne 0.8 pod scalaki inne 1 lub 1.2 pod tranzystory mocy..i wlasnie wiertlem mierze sobie na płytce oryginalnej jaka to dziurka..

MItutoyo...takiej uzywam na codzien...ale mechanicznej..Jest the best
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
fulcrum29 pisze: ↑30 lis 2017, 19:33Elektronicznej uzywałem wczesniej i wlasnie wtedy przekonałem sie ze raczej jest to wskaznik a nie precyzyjny pomiar.Ot..mozna sobie zmierzyc wietrło czy to np 8 a nie 8.5...ale w mojej pracy gdy musze trzymac dokladnosc do 0.02 mm elektroniczna sie wogole nie nadaje.
Już nic nie kumam.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Szkoda...Moze przespij sie..to zakumasz.
OJ Mariusz..moge tak? poprostu tam gdzie wymagana jest dokladnosc uzywam dokladnych przyrzadow pomiarowych,a gdzie nie..orientacyjnych Tak jak Ty bo mierzac otwor fi 2 suwmiarka..mierzysz z bledem 5 setek i nie mow mi ze jest inaczej-zalezy jak ulozysz jej szczeki do srednic..prawda?

OJ Mariusz..moge tak? poprostu tam gdzie wymagana jest dokladnosc uzywam dokladnych przyrzadow pomiarowych,a gdzie nie..orientacyjnych Tak jak Ty bo mierzac otwor fi 2 suwmiarka..mierzysz z bledem 5 setek i nie mow mi ze jest inaczej-zalezy jak ulozysz jej szczeki do srednic..prawda?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Kolego, nie wiem czego ty używasz, ale wg dobrej suwmiarki (np zegarowej czy także cyfrówki) można mierzyć pod łożyska z dokładnością do jednej setki (o ile wiesz jakie dokładności wchodzą w grę), i twierdzenie że suwmiarka to "wskaźnik", a przymierzając (handlowe, czyli dokładne do 1-3 dziesiątek) wiertło do otworka w płytce PCB uzyskujesz dokładniejszy pomiar - to winszuję wiedzy i praktyki.
Owszem, tak małych (poniżej 3÷5 mm) otworków dokładnie nie mierzy się szczękami suwmiarki, bo sama ich szerokość (grubość) w stosunku do krzywizny otworu już wprowadza błąd,

do tego są inne przyrządy lub sprawdziany, np stożkowe noniuszowe (o różnej dokładności),

trzpieniowe, wałeczki lub kulki pomiarowe, przyrządy rozszerzalne,

optyczne - np lupy pomiarowe

lub mikroskopy:
- optyczne(40 ÷ 200x)

- cyfrowe (kamery) z odp. bardzo dokładnymi programami pomiarowymi w powiększeniach do setek razy(a nawet 800 ÷ 1800x)
np taki relatywnie tani Smart 5MPX Pro którym można mierzyć nie tylko średnice, długości ale również kąty, pola, długości krzywizn, itd
https://www.sklep.fpnnysa.com.pl/mikros ... wy-szkolny

2MP
https://youtu.be/WNao1FFE6Gc
Oraz inne metody pomiarowe...
Owszem, tak małych (poniżej 3÷5 mm) otworków dokładnie nie mierzy się szczękami suwmiarki, bo sama ich szerokość (grubość) w stosunku do krzywizny otworu już wprowadza błąd,

do tego są inne przyrządy lub sprawdziany, np stożkowe noniuszowe (o różnej dokładności),

trzpieniowe, wałeczki lub kulki pomiarowe, przyrządy rozszerzalne,

optyczne - np lupy pomiarowe

lub mikroskopy:
- optyczne(40 ÷ 200x)

- cyfrowe (kamery) z odp. bardzo dokładnymi programami pomiarowymi w powiększeniach do setek razy(a nawet 800 ÷ 1800x)
np taki relatywnie tani Smart 5MPX Pro którym można mierzyć nie tylko średnice, długości ale również kąty, pola, długości krzywizn, itd
https://www.sklep.fpnnysa.com.pl/mikros ... wy-szkolny

2MP
https://youtu.be/WNao1FFE6Gc
Oraz inne metody pomiarowe...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
RomanJ4-nie zrozumailes mnie lub nie doczytales dokladnie tego co napisałem.swoim powyzszym postem potwierdziłes mimowolnie moja opinie o pomiarze otworu suwmiarką.jednoczesnie sam podwazyłes "dokladnosc" elektronicznych bubli" z markietów.
Przestałem rozumiec do czego zmierzasz.bo kpisz z mojej wiedzy i praktyki a po paru zdaniach to jedynie potwierdzasz..Chyba Ty sam siebie tez nie rozumiesz...
i tez winszuje.
Do dokladnych pomiarow uzywa sie w lasnie takiego sprzetu jak podales na zdjeciach a suwmiarka elektronizczna z Lidla czy Castoramy mozesz zobie wlasnie zmierzyc co najwyzej wietrło.srubke.i inne pierdoły,a nie cos co podlega toleracji np k6.
Wlasnie dzis jeden z moich kolegow o mało nie wylecial z pracy jak zaczał uzywac elektronicznego badziewa i toczyl toczyl toczyl...podziałowa pod gwint...niestety jego nowka badziew z castoramy przeklamywal o 0.1 mm-byc moze za kazdym razen ten czlowiek uzywal innego nacisku na to kołeczko.nie wiem...ale byla awantura i sam sie wkurzyl i wywalil toto do kontenera na smieci..po czym wytarl szmatka zakurzona juz mechaniczna japonską suwmiarke..i problemy odeszly w zapomnienie. i dzis w pracy wlasnie przypomnialem sobie nasze duskusje o metodach pomiarowych..
Przestałem rozumiec do czego zmierzasz.bo kpisz z mojej wiedzy i praktyki a po paru zdaniach to jedynie potwierdzasz..Chyba Ty sam siebie tez nie rozumiesz...

Do dokladnych pomiarow uzywa sie w lasnie takiego sprzetu jak podales na zdjeciach a suwmiarka elektronizczna z Lidla czy Castoramy mozesz zobie wlasnie zmierzyc co najwyzej wietrło.srubke.i inne pierdoły,a nie cos co podlega toleracji np k6.
Wlasnie dzis jeden z moich kolegow o mało nie wylecial z pracy jak zaczał uzywac elektronicznego badziewa i toczyl toczyl toczyl...podziałowa pod gwint...niestety jego nowka badziew z castoramy przeklamywal o 0.1 mm-byc moze za kazdym razen ten czlowiek uzywal innego nacisku na to kołeczko.nie wiem...ale byla awantura i sam sie wkurzyl i wywalil toto do kontenera na smieci..po czym wytarl szmatka zakurzona juz mechaniczna japonską suwmiarke..i problemy odeszly w zapomnienie. i dzis w pracy wlasnie przypomnialem sobie nasze duskusje o metodach pomiarowych..

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
ach ta fobia przed elektroniką. Ja się "sparzyłem" na zwykłej mechanicznej - jakieś 20 lat temu. Pierwsza suwmiarka którą kupiłem za własną pensję - mechaniczna bo elektroniczne były jeszcze dość drogie. Używałem głównie do sprawdzania średnicy wierteł do pcb - mniej więcej po miesiącu zorientowałem się że noniusz jest przesunięty o 0.3mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tego to już nie rozumiem. Przecież od czasu do czasu bierzesz suwmiarkę do ręki i ją oglądasz, sprawdzasz, czy zero pokrywa się z pierwszą kreską na noniuszu, oglądasz, czy coś tam pomiędzy szczękami nie prześwituje, czy nie porobiły się luzy.
Dla mnie suwmiarka jest nieoddzowna w pomiarach wymiarów warsztatowych.
Przy wymiarach tolerowanych używam tylko i wyłącznie mikromierza. Owszem, czasem bawię się i suwmiarką (nie ma podejścia mikromierzem) ale to taką za dużo więcej pieniędzy, niż te wszystkie popularne z ebaya, czy aledrogo. Mierzę ustawione płytki, porównuję z wymiarem, zmierzonym w tym samym miejscu szczęk na detalu.
Dla mnie suwmiarka jest nieoddzowna w pomiarach wymiarów warsztatowych.
Przy wymiarach tolerowanych używam tylko i wyłącznie mikromierza. Owszem, czasem bawię się i suwmiarką (nie ma podejścia mikromierzem) ale to taką za dużo więcej pieniędzy, niż te wszystkie popularne z ebaya, czy aledrogo. Mierzę ustawione płytki, porównuję z wymiarem, zmierzonym w tym samym miejscu szczęk na detalu.