Wtryskarka do tworzyw
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Wtryskarka do tworzyw
Witam
Kolego strikexp najpierw proponuje przygotować formę wtryskową o określonej ilości produktów. Później proponuje się zdecydować na rodzaj tworzywa ponieważ jeden rodzaj tworzyw chłodzić(hartować) nie należy inny można a jeszcze inny nawet trzeba aby się nie odkształcały. A dopiero potem zacząć szukać/budować wtryskarkę. A nie Ty zaczynasz od d.py strony. Najpierw linia produkcyjna i to w pełni autoamatycna i to jak najtańsza a dopiero forma i materiał. A jak Ci forma nie będzie "pasowała" do maszyny? A tak na marginesie jeżeli już masz taki kontrakt na tyle sztuk to powinieneś najpierw metodą domową "wtrysnąć sobie kilka sztuk i zobaczyć co z tego wyjdzie.
I kolejna rada - nie oceniaj sprzętu po zdjęciu. A za 1500zł jeżeli komuś jest potrzebna to można ja kupić i nawet "poprawić" przystosować do prawidłowego działania. Do jednego kontraktu to raczej bym nie liczył na linie produkcyjną za kilka set tysięcy złotych - chyba, że dostaniesz taką w spadku.
robert
Kolego strikexp najpierw proponuje przygotować formę wtryskową o określonej ilości produktów. Później proponuje się zdecydować na rodzaj tworzywa ponieważ jeden rodzaj tworzyw chłodzić(hartować) nie należy inny można a jeszcze inny nawet trzeba aby się nie odkształcały. A dopiero potem zacząć szukać/budować wtryskarkę. A nie Ty zaczynasz od d.py strony. Najpierw linia produkcyjna i to w pełni autoamatycna i to jak najtańsza a dopiero forma i materiał. A jak Ci forma nie będzie "pasowała" do maszyny? A tak na marginesie jeżeli już masz taki kontrakt na tyle sztuk to powinieneś najpierw metodą domową "wtrysnąć sobie kilka sztuk i zobaczyć co z tego wyjdzie.
I kolejna rada - nie oceniaj sprzętu po zdjęciu. A za 1500zł jeżeli komuś jest potrzebna to można ja kupić i nawet "poprawić" przystosować do prawidłowego działania. Do jednego kontraktu to raczej bym nie liczył na linie produkcyjną za kilka set tysięcy złotych - chyba, że dostaniesz taką w spadku.
robert
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
nie , to nie jest pomyłka.
stara maszyna jest tyle warta ile jest warta aktualnie robiona na niej produkcja. Skończy sie produkcja (zamówienia) lub ulegnie awarii i maszyna staje sie pomnikiem za cene złomu.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
No to chyba dostałem odpowiedź na swoje pytanie. Musze kupić jakiegoś złoma-wtryskarkę za 2000zł, dorobić formę i zobaczyć co z tego wyjdzie.
Na początek to powinienem raczej przygotować miejsce, bo nie mam jej gdzie wstawić
Jednak jakby ktoś się orientował jakiego kalibru powinna być wtryskarka do 2kg półproduktów. To będę wdzięczny za podpowiedź czego szukać.
@kubus838
Kontraktu jeszcze nie mam, ale kalkuluje czy warto się w to pakować skoro chińczycy zrobią za grosze.
Niech nawet wyjdę na zero to zawsze wtryskarka zostanie. A że elementy identyczne to automatyzacją można nieźle zmniejszyć koszty.
Na początek to powinienem raczej przygotować miejsce, bo nie mam jej gdzie wstawić

Jednak jakby ktoś się orientował jakiego kalibru powinna być wtryskarka do 2kg półproduktów. To będę wdzięczny za podpowiedź czego szukać.
@kubus838
Kontraktu jeszcze nie mam, ale kalkuluje czy warto się w to pakować skoro chińczycy zrobią za grosze.
Niech nawet wyjdę na zero to zawsze wtryskarka zostanie. A że elementy identyczne to automatyzacją można nieźle zmniejszyć koszty.
-
- Posty w temacie: 1
Do 2kg wtrysku to musi być ogromna wtryskarka. Sam plastyfikator musi zmieścić materiał na przedmiot, wlew i nadmiar na utrzymanie ciśnienia, średniej wielkości maszyny mają plastyfikator na 100- 200 gram granulatu. W przypadku wtrysku często stosuje się cienkie ścianki, więc nie ma potrzeby stosowania dużych plastyfikatorow przy średniej wielkości form. Przy dużym plastyfikatorze prasa też musi być ogromna, bo z 2 kilogramów granulatu to już się robi zderzak do samochodu, więc formę 2x3 metry trzeba upchnac w prasie. Zamiast kupować wtryskarke kup sobie wałek z tworzywa odpowiedniej średnicy pociety na plasterki, i wyjdzie Ci taniej.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Pozbieraj trochę puszek aluminiowych i odlej te kółka w formie piaskowej.
Na yutubach przykładów mnogości.
Na yutubach przykładów mnogości.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Dzięki @Steryd za konkretną odpowiedź. Tak właśnie czułem że przy duzych detalach wtryskarka musi być ogromna i sensowniej robić detale za pomocą obróbki skrawaniem.
Przynajmniej się dowiedziałem że za 2000 można kupić wtryskarkę do zabawy w robienie form.
@pitsa
Gdyby chodziło o jedną sztukę to by to można wytoczyć/wyfrezować ale mi chodziło o dużą serię.
Przynajmniej się dowiedziałem że za 2000 można kupić wtryskarkę do zabawy w robienie form.
@pitsa
Gdyby chodziło o jedną sztukę to by to można wytoczyć/wyfrezować ale mi chodziło o dużą serię.
-
- Posty w temacie: 3
Jeżeli wyjdziesz na zero to i tak zysk już masz bo masz sprawdzone stanowisko do produkcji
robert.
-
Na to właśnie liczę, ale trochę za duże te elementy. Wtryskarka znacznie przekroczy zyski.
No ale taką za 2000-3000 to sobie kupię za jakiś czas do zabawy bo korków od butelek to nazbierałem już całą szufladę
Jak jeszcze nie miałem tokarki to chciałem zrobić coś takiego z podnośnika samochodowego (są nawet 20t za grosze):
Ale jak kupiłem tokarkę to brakuje czasu żeby to wyrzeźbić. A takie wtryskarki hydrauliczne to też kiepskie, bo z tego co wyczytałem plastik ulega degradacji podczas podgrzewania. Żeby tworzywo było dobrej jakości trzeba wtryskarkę śrubową która ogranicza do minimum czas degradacji. A takiej nie zrobisz bez odpowiedniej wiedzy o procesie nagrzewania w mechanizmie śrubowym.
No ale taką za 2000-3000 to sobie kupię za jakiś czas do zabawy bo korków od butelek to nazbierałem już całą szufladę

Jak jeszcze nie miałem tokarki to chciałem zrobić coś takiego z podnośnika samochodowego (są nawet 20t za grosze):
Ale jak kupiłem tokarkę to brakuje czasu żeby to wyrzeźbić. A takie wtryskarki hydrauliczne to też kiepskie, bo z tego co wyczytałem plastik ulega degradacji podczas podgrzewania. Żeby tworzywo było dobrej jakości trzeba wtryskarkę śrubową która ogranicza do minimum czas degradacji. A takiej nie zrobisz bez odpowiedniej wiedzy o procesie nagrzewania w mechanizmie śrubowym.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
strikexp pisze: ↑27 lis 2017, 11:08
@STELMI
Elementy co prawda proste, ale waga maksymalnie do 2-3 kg. Tworzywo jest mniej istotne, oby było w miarę sztywne i łatwe do wtrysku.
Co do ilości, to jakbym dostał zlecenie o które się staram. Byłoby do wykonania jakieś 10.000 identycznych elementów w ciągu 2 lat. Czyli wtryskarka jak najbardziej wskazana.
2-3kg i wtryskarka tłokowa? Powodzenia, to jest niewykonalne. Nie wiem czy starczy 100k zł na normalną taką wtryskarkę
Tak poczytałem powyższe wypowiedzi i już rozumiem dlaczego koledzy pisali o trollowaniu.
Są gotowe wałki i tylko one mają sens w tym wypadku.
Wtryskarka za 2000-3000?