Usunięcie zlasowanej gąbki.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Usunięcie zlasowanej gąbki.
Witam,
w moje łapki wpadły wiekowe tulejki produkcji USA w drewnianym pudełku. Niestety, wnętrze było wyłożone jakąś sztuczną pianką/gąbką, w trakcie wielu lat kompletnie się zlasowała i przywarła do tulejek. Nie chcę używać metod mechanicznych, żeby nie uszkodzić powierzchni metalowych. Rozpuszczalniki typu aceton, nitro itp nie skutkują. Może któryś z kolegów ma jakiś pomysł, jakiego użyć rozpuszczalnika, żeby rozpuścić pozostałości gąbki ?
w moje łapki wpadły wiekowe tulejki produkcji USA w drewnianym pudełku. Niestety, wnętrze było wyłożone jakąś sztuczną pianką/gąbką, w trakcie wielu lat kompletnie się zlasowała i przywarła do tulejek. Nie chcę używać metod mechanicznych, żeby nie uszkodzić powierzchni metalowych. Rozpuszczalniki typu aceton, nitro itp nie skutkują. Może któryś z kolegów ma jakiś pomysł, jakiego użyć rozpuszczalnika, żeby rozpuścić pozostałości gąbki ?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Spróbuję.creative1agh pisze:spróbuj zanurzyć na przynajmniej kilka h w ciepłym oleju napędowym - powinno zmięknąć i zejść.
Leżało dłuższy czas w acetonie, bez efektu.Niech kolega wypróbuje Aceton
Spróbuję.ONATOS pisze:Można jeszcze spróbować ksylen
To też spróbuję, stary sposób, może zadziała. Benzyna lakowa nie działa.pukury pisze:jak smołę - masłem
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
-
- Lider FORUM (min. 2000)