rdarek pisze:Dzisiaj znalazłem 15 minut czasu na testy.
Udało mi się założyć mój skatowany nóż do góry nogami, jednak ze względu na to że jest to nóż prawy, siłą rzeczy cięcie odbywało się w pewnej odległości od uchwytu. Próby wykonałem na:
1. trzpień amortyzatora 20mm, - cięło bez większych atrakcji powierzchnia jeszcze mało zadowalająca, rdzeń jest miękki.
2. stal nieznanego gatunku około 35mm - szło przyzwoicie.
3. stal nierdzewna nieznanego gatunku około 20mm - poległem; pierwszych kilka obrotów ok potem wałek wyraźnie się nagrzewał nóż przestawał skrawać i po zabawie. Będą kolejne testy nieco później.
4. wałek hartowany powierzchniowo - powierzchnia hartowana przy większych obrotach "ogień" z wióra; zatem zmniejszenie obrotów do ok. 450 po przejściu przez warstwę hartowaną zwiększenie obrotów i już bez żadnych atrakcji
5. wałek aluminiowy nieznanego gatunku 13mm - i tu ciekawostka po kilku próbach kropla oleju na ostrze 1950 obrotów i "rura" jak Makłowicz szynkę![]()
6. wałek ze zdjęcia (wcześniejszy wpis) poszło bez żadnych atrakcji- poza emocjami![]()
Ze względu na stan noża nadmienię, że pracujący koniec płytki jest praktycznie bez podparcia.
A sam nóż tak zdeformowany, że płytki nie da się poprawnie założyć. kolorów nie próbowałem muszą iść.
Reasumując:
Dalsze testy po zakupie noża lewego najprawdopodobniej na płytki 300 i przygotowanie kostki umożliwiającej mocowanie go do góry nogami. Jak dla mnie będzie to wystarczające antidotum na kłopoty z cięciem. Podczas prób nie było żadnych kłopotów z luzem nakrętki, nie musiałem poszerzać cięcia itp.
Nie znaczy to, że nie będę poprawiał niedoskonałości tej maszynki
Prośba do kol. szopenn czy mógłbyś zmierzyć szerokość elementu noża podpierającego płytkę? oczywiście tego na płytki 300 teoretycznie powinno być tam około 2mm
Witam
Dzisiaj miałem potrzebę coś przeciąć, skorzystałem z podpowiedzi jednego z kolegów aby podostrzyć płytkę do przecinaka (MGMN200-G 2mm ) nóż zamontowany normalnie stal 45 obroty 450 na sucho i po raz pierwszy przecinałem bez stresu.
Z nożem miałem podobnie , uzupełniłem ubytek migomatem i jest ok.