Witaj "clipper7"
clipper7 pisze:Pytanie jest takie, czy można podstawić stół krzyżowy i używać WS15 jako frezarki, czy nie uszkodzę łożyskowania wrzeciona ( normalnie wiertarka przenosi siły osiowe a nie promieniowe).
Na pewno można
Wiertarki stołowe maja łożyskowanie co najmniej na trzech łozyskach
patrząc od góry, od koła pasowego jest łożysko zwykłe kulkowe, niżej przy stożku jest łożysko kulkowe też zwykłe i na końcu oporowe.
albo łożysko wałeczkowe skośne.
Można zmienić łożyska dolne na "lepszej jakości" albo zamiast dwóch łozysk
zwykłego i oporowego zastosować dwa skośne jeśli jest na to miejsce
clipper7 pisze:Chodzi o sporadyczne, drobne prace. Byłoby wygodniej, niż dorabiać stolik kątowy do tokarki.
Do takich celów wydaje mi się że bez specjalnych modyfikacji
fabryczne rozwiązanie wystarczy. Ale lepiej sprawdzić i ewentualnie wymienić łozyska na nowe)
Nutol ma kolumne z cienkiej (3mm) rury i przez to przy wierceniu czy frezowaniu
wymiar "uciekał o 0,3 - 0,8 w zależności od siły nacislu
Dlatego zdecydowałem się na wykonanie podstawy z wanną na chłodziwo.
Kupiłem stół od frezarki FP -25 ( używany) i tu znów skucha malutka
Fp 25 ma mniejszą odległość oci kolumny od osi narzędzia
więc zostałem zmuszony zrobić nowe mocowanie kolumny i rozfrezować gniazdo w stoliku - frezowałem na Nutolu

dokładność około 0,5 ale w tym przypadku to nie miało znaczenia.
Osadę kolumny mam już gotową, trzeba tylko wyżarzyć i obrobić powierzchnię bazową
Regulacja wysokości będzie elektryczna, podnosić będzie się cała maszynka razem z kolumną od 0 do + 450 mm od poziomu stołu
Parę zdjęć z mojej "twórczości
A tu kolumna i elementy do podnoszenia
Silnik jest na tyle mocny że połączony bedzie bezpośrednio z wałkiem przekładni kątowej
oczywiście poprzez sprzęgło, ale żeby silnika nie zarzynać waga kolumny z maszyną będzie odciążona dwoma sprężynami.
Jak na razie to powoli ale wszystko zgodnie z planem