Parowy pisze:Nie mam zupełnie warunków do ostrzenia noży, wiedzy na ten temat też nie
Ostrzenie noży nie jest takie trudne ani tajemnicze, wystarczy poznać podstawy podstaw.
Umiejętność ostrzenia czy wykonania sobie narzędzia skrawającego (oczywiście jeśli jest przeznaczone do ostrzenia) to jedna z podstawowych czynności przy obróbce skrawaniem (prędzej czy później). Jako, że nie wszystko da się zrobić gotowymi narzędziami, lub nabywanie zazwyczaj dość drogiego lub mało dostępnego specjalnego jest niecelowe ekonomicznie lub czasowo(np dla wykonania 1 sztuki detalu).
Dlatego jestem gorącym orędownikiem by nie rezygnować przedwcześnie z chęci nabycia takiej umiejętności (często nawet nie popróbowawszy). Ale żeby delikwent zapłacił jak najmniejsze "frycowe" przy takiej nauce (bo każdy z nas je kiedyś płacił, nawet najwięksi mistrzowie) albo nie zniechęciły go niezbyt udane próby ostrzenia (i potem efekty używania takiego narzędzia), to trzeba liznąć choć podstawy by wiedzieć co i dlaczego robi się (ostrzy) akurat tak a nie inaczej.
Jeśli nie czytałeś to pod tym linkiem który napisałem kiedyś (w przystępny mam nadzieję sposób) dla kompletnych amatorów (tu akurat kolegów modelarzy)
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/60403- ... y-romanj4/ masz coś takiego. Jest tam podstawowa wiedza z ogólnej technologii tokarskiej, konstrukcji i funkcji podzespołów tokarek, klasyfikacji i geometrii narzędzi skrawających, oraz zasad i narzędzi ich ostrzenia..
Jest tam co prawda znacznie więcej odnośnie teorii niż typowa "ośla łączka" ale nie ma się co stresować - nie wszystko musisz sobie przyswoić od razu, to wiedza dla tych których temat zaciekawił i poznawszy podstawy chcą poznać nie tylko co i jak ostrzyć, ale także dlaczego tak a nie inaczej...
Miłej lektury, a w razie czego jesteśmy na forum po to by podpowiadać i rozwiewać Twoje wątpliwości.
Ale żebyśmy się dobrze rozumieli i mówiąc o czymś mieli na myśli to samo, dobrze jednak by pytający poznał chociaż troszkę ABC teorii i terminologii, np jeśli chodzi o noże tokarskie to nazwy poszczególnych części składowych (płaszczyzn i krawędzi). Tym bardziej, że funkcje te i nazwy są tożsame dla wielu innych narzędzi skrawających, jak frezy, wiertła, rozwiertaki, itd..(np frez 4 ostrzowy to jakby 4 noże tokarskie w jednym - bo funkcjonalnie własności jego ostrza nie różnią się w skrawaniu od tych tokarskich)...