Rozmagnesowanie servomotoru DC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Tak jak pisałem wcześniej rozebrałem kiedyś taki krokowiec i jak przed rozbiórką wyraźnie wyczuwany był przeskok podczas ręcznego przekręcania tak po rozłożeniu i złożeniu, takiego wyraźnego przeskoku już nie było .po wstawieniu do maszyny nie dawał rady przesuwać bloku który miał przesuwać w maszynie ,musiałem kupić nowy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Wszystko zależy od typu magnesów stałych jakie są w silniku a nie od typu silnika.
Jedne magnesy wymagają zamknięcia obwodu magnetycznego dla utrzymania swojej "siły" magnetycznej i rozebranie silnika z nimi bez odpowiedniego oprzyrządowania pomocniczego jest "karane" utratą mocy silnika po ponownym złożeniu, a inne (np. neodymowe) pozwalają na "bezkarne" wyjmowanie wirnika ze statora.
Jedne magnesy wymagają zamknięcia obwodu magnetycznego dla utrzymania swojej "siły" magnetycznej i rozebranie silnika z nimi bez odpowiedniego oprzyrządowania pomocniczego jest "karane" utratą mocy silnika po ponownym złożeniu, a inne (np. neodymowe) pozwalają na "bezkarne" wyjmowanie wirnika ze statora.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
..ktoś może ten temat rozwinąć bo się robi coraz ciekawiej. Z mojej wiedzy i zasady chyba jaka jest potrzebna do pracy krokowca to uzwojenia generują pole magnetyczne które poniekąd co "krok" rozmagnesowuje rotor. Ps te silniki z neodymowymi magnesami - jak radzą sobie z wysoką temperaturą ? Bo z tego co pamiętam temperatura 80'c (zależnie od typu) i po magnesie neodymowym. ..
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Rozmagnesowanie servomotoru DC
Ja również zostałem ukarany za rozebranie silnika krokowego bipolarnego z jakiegoś ksera. Stracił moment, a nawet nie czuć przeskoków podczas kręcenia ręką.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Rozmagnesowanie servomotoru DC
Artykuł o tym dlaczego "klasyczne" magnesy miały czesto kształt podkowy i dlaczego magnes neodymowe w tej formie nie są produkowane(po angielsku niestey) https://www.kjmagnetics.com/blog.asp?p=why-horseshoes
Z tego co zrozumiałem - magnesy ze "słabego" materiału mają tendencje do rozmagnesowania się własnym polem magnetycznym - szczególnie jeśli są zbyt "krótkie". Przypuszczam że coś podobnego zachodzi w niektorych silnikach krokowych - dopóki pole jest "zwarte" przez stal statora - nie ma problemu, ale jeśli rotor zostanie wyciągniety "na wolne powietrze" rozkład pola się zmienia i cześciowo rozmagnesowuje rotor.
Ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia
Z tego co zrozumiałem - magnesy ze "słabego" materiału mają tendencje do rozmagnesowania się własnym polem magnetycznym - szczególnie jeśli są zbyt "krótkie". Przypuszczam że coś podobnego zachodzi w niektorych silnikach krokowych - dopóki pole jest "zwarte" przez stal statora - nie ma problemu, ale jeśli rotor zostanie wyciągniety "na wolne powietrze" rozkład pola się zmienia i cześciowo rozmagnesowuje rotor.
Ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia