Właśnie problem w tym, że od zewnętrznej strony ścianki mają nachylenie i de facto kryza wygląda trochę jak wycinek stożka, dlatego myślałem o sposobie z mojego 1. postu, czyli zrobieniu odcisku wypukłego wnętrza na jednej częsci skrzyni a odcisku wklęsłego zewnętrza na drugiej części skrzyni i złożenie tego, aby się nie rozwaliło.... nie ma potrzeby wypełniania, gdyż przy formowaniu, rdzeń wnętrza wychodzi w sposób naturalny .... chyba że detal we wnętrzu posiada podcięcia uniemożliwiajace normalne zaformowanie i wtedy stosuje sie rdzenie wypełniające z piasku z lepiszczem ...
Wymiary przybliżone to średnica w najszerszym punkcie ok 33 cm (podaję z pamięci, ale raczej nie więcej i nie dużo mniej). Wysokość ok. 7-8 cm, także sama sztaba alu wyjdzie trochę ;/ Myślałem już wcześniej nad CNC, ale doliczając koszt wycięcia to się zrobi trochę zaporowa cena.
Model widoczny na zdjęciach to model wykonany chaupniczo i dużo sprzętów jeździ na produkcji od Pana, od którego mam ten model udostępniony.
Na sam odlew pójdę do odlewni, nie bd topił sam metalu bo nie mam warunków ku temu.
@ kolego Rynio: Witam witam, z którego forum się znamy?