Jak odlać taki przedmiot?

Dyskusje dotyczące odlewania.

Autor tematu
Roy
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 48
Rejestracja: 24 cze 2016, 15:08
Lokalizacja: Katowice

#11

Post napisał: Roy » 20 wrz 2017, 22:45

Wszystko się zgadza, jest to połączenie skrzyni Dniepra z mitycznym silnikiem Zaporożca ;)
... nie ma potrzeby wypełniania, gdyż przy formowaniu, rdzeń wnętrza wychodzi w sposób naturalny .... chyba że detal we wnętrzu posiada podcięcia uniemożliwiajace normalne zaformowanie i wtedy stosuje sie rdzenie wypełniające z piasku z lepiszczem ...
Właśnie problem w tym, że od zewnętrznej strony ścianki mają nachylenie i de facto kryza wygląda trochę jak wycinek stożka, dlatego myślałem o sposobie z mojego 1. postu, czyli zrobieniu odcisku wypukłego wnętrza na jednej częsci skrzyni a odcisku wklęsłego zewnętrza na drugiej części skrzyni i złożenie tego, aby się nie rozwaliło.

Wymiary przybliżone to średnica w najszerszym punkcie ok 33 cm (podaję z pamięci, ale raczej nie więcej i nie dużo mniej). Wysokość ok. 7-8 cm, także sama sztaba alu wyjdzie trochę ;/ Myślałem już wcześniej nad CNC, ale doliczając koszt wycięcia to się zrobi trochę zaporowa cena.

Model widoczny na zdjęciach to model wykonany chaupniczo i dużo sprzętów jeździ na produkcji od Pana, od którego mam ten model udostępniony.

Na sam odlew pójdę do odlewni, nie bd topił sam metalu bo nie mam warunków ku temu.

@ kolego Rynio: Witam witam, z którego forum się znamy? :)




rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1287
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#12

Post napisał: rynio_di » 20 wrz 2017, 22:52

Zapomania . Ale to odległe czasy . Tam byłem jako Du-Di .

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#13

Post napisał: Petroholic » 20 wrz 2017, 22:59

Roy pisze:Wymiary przybliżone to średnica w najszerszym punkcie ok 33 cm (podaję z pamięci, ale raczej nie więcej i nie dużo mniej). Wysokość ok. 7-8 cm, także sama sztaba alu wyjdzie trochę ;/
Sztaba alu 330x330x80 waży szacunkowo 25kg :) Taka sama sztaba stalowa szacunkowo 69kg. Produkt na oko nie waży więcej niż 20% masy początkowej to flansza stalowa daje jakieś 14kg, alu jakieś 5kg...


Autor tematu
Roy
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 48
Rejestracja: 24 cze 2016, 15:08
Lokalizacja: Katowice

#14

Post napisał: Roy » 20 wrz 2017, 23:30

rynio_di pisze:Zapomania . Ale to odległe czasy . Tam byłem jako Du-Di .
No to teraz znam :) Zarzuciłeś temat komplenie? Sam chyba też miałeś plany odlewnicze co do kryzy :p Jakieś części do sprzedania masz do ZAPa?


Sam ten odlew, któremu robiłem fotki waży 2-3 kg max.


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1287
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#15

Post napisał: rynio_di » 21 wrz 2017, 07:16

Temat zarzuciłem , losy mi się bardzo pokręciły . Moja Yamaho-Zap startowała ale sprzedana , pojechała pod Warszawę . Następne dwa silniki poszły na miejscu w Lublinie .Tak planowałem odlew ale : mała odlewnia na Lubartowskiej zamknęła swoje piece a następne poza Lublinem , jakoś nie po drodze . Maszyny wyprzedane jak i wszystko co było duże ciężkie .
Ale teraz mogę ci wygrawerować emblemat .ZaZ- a.


Autor tematu
Roy
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 48
Rejestracja: 24 cze 2016, 15:08
Lokalizacja: Katowice

#16

Post napisał: Roy » 21 wrz 2017, 21:14

Szkoda ale samo życie jak to mówią.


Grawerujesz we wszystkim? Np. wygrawerowałbyś pokrywy zaworowe?


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1287
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#17

Post napisał: rynio_di » 21 wrz 2017, 21:30

Nie wejdą mi pod bramę .

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#18

Post napisał: Petroholic » 21 wrz 2017, 23:07

a ile mają grubości pokrywy?

rynio napisze kod, ja udostępnię maszynerię i będzie pan zadowolony :)

albo zrobimy nowe z polerowanego alu z mega grawerem :D


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1287
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#19

Post napisał: rynio_di » 22 wrz 2017, 07:04

To wytłoczki z blachy a wysokość ich ti chyba z 80 mm a może mniej . Niestety ale kodu ja nie napiszę bo się nie znam , Coś tam w Corelu , zapis jako plt , i skrobię , ale jestem zadowolony .

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#20

Post napisał: Petroholic » 22 wrz 2017, 07:23

No to zrobisz cośtam w Corelu zapiszesz w .plt, a resztę się ogarnie w sekund kilka :D

Roy daj jakiś przykład co chciałbyś grawerować na tej pokrywce...

Wytłoczka z blachy to raczej cienka jest i pewnie nie idealnie płaska... Ale coś można spróbować :)

Albo zwymiaruj pokrywkę mniej więcej - szerokość, wysokość, głębokość to mniej więcej ocenię czy da radę tanio zrobić nową z bajerem z alu...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”