blasterpl pisze:A no dlatego , ze wiertlem HSS rozbija otwór
skoro rozbija otwór to masz prawdopodobnie przesunięty środek wiertła albo nierówne wysokości ostrzy czyli mówiąc w prost źle naostrzone. Fachowe wyprowadzenie geometrii wiertła, szczególnie jeżeli się go skraca jest bardzo istotne- zbliżając się do chwytu środek wiertła staje się coraz grubszy i gorzej jest odpowiednio naostrzyć ścina.
Jeżeli już ewidentnie nie dajecie rady to dlaczego go po prostu nie zeszlifować na mniejszy wymiar powiedzmy 17,7 ? I wtedy rozbije Ci np. na 18,1 Liczą się proste rozwiązania.
Co do samego problemu kodu G83 to zagłębiłem się trochę w temat i pobrałem jakąś dokumentację do Millplus. Kod G83 to jest dokładnie to o co mi chodziło. Tylko że, drogi panie wygląda na to że, go źle napisałeś
G83 Y3 Z-21 I2 J0 K10 B100 F80 S700 M3
z J0 zrobiłeś błąd bo wg tego co mam to J jest to wartość o jaką wiertło odskakuje szybkim posuwem od materiału w celu złamania wióra. Czyli jak masz J0 to odskakuje o 0 czyli nic i w efekcie nie łamie wióra.
Wpisz G83 Y3 Z-21 I2 J0.2(lub więcej) K10 B100 F80 S700 M3
I2 można sobie darować bo głębokość 21mm raczej głęboka nie jest
Ja bym to zrobił tak :
(wiertło fi17,7 HSS)
G83 Y3 Z-21 I0 J0.2 K11 B100 F67 S450 M3 jak się nie mylę... nie znam Twojego sterowania.
blasterpl pisze:Zamówiłem wiertło składane ale to dotrze do mnie dopiero na następną partie.
na jakie płytki??