Raczej szybkość działania i obciążalność obliczeniowa...upanie pisze:Troszkę bardziej skomplikowana obsługa do strony programistycznej.
DRO DIY
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 69
Jeżeli znasz dobrze język to może opisz istotne informacje na temat tego projektu. Stosowałem tłumacza Goglowego i nie jestem pewny co do prawidłowości jego działania, możliwe, że tym sposobem zostałem wprowadzony w błąd. W pewnym miejscu tego wątku była rozmowa na temat enkodera absolutnego, i odniosłem pewnie niesłusznie wrażenie, że taki enkoder ma w tym projekcie zastosowanie. W linku z którego można pobrać pliki programu dla arduino są jednak informacje które tego nie potwierdzają i dlatego mam pewne wątpliwości na korzyść tego projektu. Pewnie można by go zastosować, ale nie wiem czy jest tam możliwość wpisania do programu parametrów zastosowanego enkodera i skoku śruby pociągowej, w celu użycia na różnych maszynach. Ciekawy jestem w których miejscach programu można to zmieniać.Darek05 pisze:Czeeeeść !
Panowie przeleciałem ten wątek szybko... czytałem wasze ostatnie wypowiedzi - w dobrym kierunku to idzie, dodam swoje pięć groszy, link do strony DRO na JEDNYM Arduino i kilku wyświetlaczach LED - tzw. GOTOWIEC http://www.chipmaker.ru/topic/143676/ po co wyważać drzwi które już ktoś wcześniej wyważył.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
DRO_1quad.ino
//***** My settings *****//
int Skrew_X_Pitch = 100; // Шаг винта X, в сотках, 1.0mm = 100 skok śruby X
int Enc_X_Line = 100; // Энкодер X, линий/оборот enkoder impulsy na obrót X
float Skrew_X_Corr = 1.0000; // Коррекция неточности X винта, 1.0000 = 0.0000% korekcja błędów (???) X
int Skrew_Y_Pitch = 150; // Шаг винта Y, в сотках, 1.5mm = 150 skok śruby Y
int Enc_Y_Line = 100; // Энкодер Y, линий/оборот enkoder impulsy na obrót Y
float Skrew_Y_Corr = 1.0000; // Коррекция неточности Y винта, 1.0000 = 0.0000% korekcja błędów (???) Y
//**********************//
#include "LedControl.h"
//D12 => CLK, D11 => CS, D10 => IN piny podłączenia wyświetlacza, ostatnia cyfra ilość wyświetlaczy
LedControl lc = LedControl(10,12,11,3); // hmm... wg powyższego zamiast 3 powinno być 2
//***** My settings *****//
int Skrew_X_Pitch = 100; // Шаг винта X, в сотках, 1.0mm = 100 skok śruby X
int Enc_X_Line = 100; // Энкодер X, линий/оборот enkoder impulsy na obrót X
float Skrew_X_Corr = 1.0000; // Коррекция неточности X винта, 1.0000 = 0.0000% korekcja błędów (???) X
int Skrew_Y_Pitch = 150; // Шаг винта Y, в сотках, 1.5mm = 150 skok śruby Y
int Enc_Y_Line = 100; // Энкодер Y, линий/оборот enkoder impulsy na obrót Y
float Skrew_Y_Corr = 1.0000; // Коррекция неточности Y винта, 1.0000 = 0.0000% korekcja błędów (???) Y
//**********************//
#include "LedControl.h"
//D12 => CLK, D11 => CS, D10 => IN piny podłączenia wyświetlacza, ostatnia cyfra ilość wyświetlaczy
LedControl lc = LedControl(10,12,11,3); // hmm... wg powyższego zamiast 3 powinno być 2
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 69
No fajnie, dziękuję, znalazłem to na stronie ( #564 )
http://www.chipmaker.ru/topic/143676/page__st__560
Trzeba by to oblukać, A takie ustawienia to właściwie są do śruby o skoku 1mm, i enkodera 100 imp/obr dla osi X, oraz do śruby o skoku 1,5mm i enkodera 100 imp/obr na oś Y?, czy zostało to prędzej przeliczane i dopasowywane do innej mechaniki?
Och kurde, tam jest jakiś dziwny program do robienia płytek, nawet o nim nie słyszałem do tej pory
http://4cad.info/aplikacja/718
http://www.chipmaker.ru/topic/143676/page__st__560
Trzeba by to oblukać, A takie ustawienia to właściwie są do śruby o skoku 1mm, i enkodera 100 imp/obr dla osi X, oraz do śruby o skoku 1,5mm i enkodera 100 imp/obr na oś Y?, czy zostało to prędzej przeliczane i dopasowywane do innej mechaniki?
Och kurde, tam jest jakiś dziwny program do robienia płytek, nawet o nim nie słyszałem do tej pory
http://4cad.info/aplikacja/718
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
Noż...pioterek pisze:A takie ustawienia to właściwie są do śruby o skoku 1mm, i enkodera 100 imp/obr dla osi X, oraz do śruby o skoku 1,5mm i enkodera 100 imp/obr na oś Y?, czy zostało to prędzej przeliczane i dopasowywane do innej mechaniki?
Dla X śruba 5mm, enkoder 1000imp/obrót
int Skrew_X_Pitch = 500; // Шаг винта X, в сотках, 5.0mm = 500 skok śruby X w setkach (tyczy też pozostałych osi)
int Enc_X_Line = 1000; // Энкодер X, линий/оборот enkoder impulsy na obrót X
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 105
Dotarł enkoder, więc pewnie w tym tygodniu DRO zacznie pracować prawidłowo. Postaram sie jeszcze dzisiaj stestować co jest nie tak u pioterek.
[edit]
Wnioski - u mnie działa
Ale enkoder 400imp/obr gubi impulsy przy jeżdzeniu reka po wale 5mm. Więc jest do du** i trzeba wymienić wyświetlacz na taki ze sterownikiem. Inaczej nie da się szybko kręcić enkoderem.
Jednak Arduino poległo przy odświeżaniu zwykłego wyświetlacza
Nadal nie wiem dlaczego zacina się ten enkoder u pioterek. Mam dwie teorie:
1. Enkoder jest źle oprogramowany
2. Enkoder nie ma ciągłości kanałów A i B, dlatego program blokuje się przy 360 stopniach obrotu
Prośba o dokładny model tego enkodera, pogrzebię w internecie to może dojdę co tam się dzieje.
[edit]
Wnioski - u mnie działa

Ale enkoder 400imp/obr gubi impulsy przy jeżdzeniu reka po wale 5mm. Więc jest do du** i trzeba wymienić wyświetlacz na taki ze sterownikiem. Inaczej nie da się szybko kręcić enkoderem.
Jednak Arduino poległo przy odświeżaniu zwykłego wyświetlacza

Nadal nie wiem dlaczego zacina się ten enkoder u pioterek. Mam dwie teorie:
1. Enkoder jest źle oprogramowany
2. Enkoder nie ma ciągłości kanałów A i B, dlatego program blokuje się przy 360 stopniach obrotu
Prośba o dokładny model tego enkodera, pogrzebię w internecie to może dojdę co tam się dzieje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 105
Pamiętam na czym polegał błąd, ale nie pamietam jaki masz enkoder. Próby odnalezienia nie dały rezultatu, a nie chcę Cię zostawiać z problemem samego. No chyba że użyłeś tego gotowca sprzed kilku postów.
U mnie DRO działa, zostało tylko oprogramować wyświetlacz ze sterownikiem, i można publikować schemat dla potomnych.
U mnie DRO działa, zostało tylko oprogramować wyświetlacz ze sterownikiem, i można publikować schemat dla potomnych.