Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 54
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 124
A jeśli ktoś zalewał oryginalną kolumnę żywicą epoksydową to ile jej mniej więcej potrzeba?
Muszę pilnie usztywnić zośkę przed robótką i zastanawiam się którą drogą podążać. Myślałem o zalaniu żywicą a jak będzie czas i chęci to wymianie na metalową kolumnę a starej sprzedanie.
Myślę też o wrzuceniu do środka kolumny wałka stalowego, pospawaniu i dopiero na koniec wypełnieniu żywicą.
Możliwości tyle że kręci się w głowie, a nie wiadomo który lepszy
Muszę pilnie usztywnić zośkę przed robótką i zastanawiam się którą drogą podążać. Myślałem o zalaniu żywicą a jak będzie czas i chęci to wymianie na metalową kolumnę a starej sprzedanie.
Myślę też o wrzuceniu do środka kolumny wałka stalowego, pospawaniu i dopiero na koniec wypełnieniu żywicą.
Możliwości tyle że kręci się w głowie, a nie wiadomo który lepszy

-
Ale to przecież miesza się z piaskiem... Chociaż częściowo masz rację, można obliczyć pojemność kolumny a potem oszacować po wadze ile mniej więcej zajmie piasek czy złom stalowy. Ale po chłonności to wraz można się pomylić o 0,5 litra hehe
A tak sobie jeszcze pomyślałem, żeby postawić pośrodku wałek. A potem wrzucać warstwami krążki i żywicę, ewentualnie spawać. To powinno dać bardzo konkretne efekty.
A tak sobie jeszcze pomyślałem, żeby postawić pośrodku wałek. A potem wrzucać warstwami krążki i żywicę, ewentualnie spawać. To powinno dać bardzo konkretne efekty.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Cement klasy 42,5strikexp pisze:A co to za beton? Bo chyba nie zwykły.
piasek kwarcowy 0,1-0,3mm
piasek kwarcowy 0,8-1mm
plastyfikator
włókna do zbrojenia
Zalane i odwibrowane.
Kolumnę zalałem w podobny sposób i jestem zadowolony z efektu.
Przed zalaniem powinno się zamontować sztywniej listwę zębatą- moją trzymają 4 śruby na które wewnątrz kolumny nakręcone są dodatkowo przedłużane nakrętki.
Pamiętaj że po zalaniu ciężko będzie ją zacisnąć tą wajchą więc wypadałoby też umieścić w kolumnie jeszcze jedną(albo dwie) większą(m8-m10) nakrętkę przedłużana, tak by później po nawierceniu korpusu móc to ze sobą sztywno skręcić.
-
Podliczyłem że powinien starczyć 1L żywicy epoksydowej po zasypaniu kolumny piaskiem. To chyba lepszy pomysł bo żywica jest dużo wytrzymasza niż beton. Szczególnie po dodaniu włókna szklanego.
Okresowo robię płytki PCB i złamać tzw laminat o grubości 1mm nie jest łatwo. Ostanio z braku czasu zamocowałem laminat w imadle i tłukłem młotkiem w zbędną jego część aby się ułamał.
Nie było to takie trywialne, a miał wspomniany 1mm grubości i chyba tylko pojedyńczą matę szklaną w środku.
Okresowo robię płytki PCB i złamać tzw laminat o grubości 1mm nie jest łatwo. Ostanio z braku czasu zamocowałem laminat w imadle i tłukłem młotkiem w zbędną jego część aby się ułamał.
Nie było to takie trywialne, a miał wspomniany 1mm grubości i chyba tylko pojedyńczą matę szklaną w środku.