Jeżeli jest na złączu cnc to i na palniku.Lech10 pisze:Z tego co pamiętam ale ręki nie dam sobie uciąć napięcie po cięciu zostaje tylko na gnieździe cnc a na palniku ok.
STAMOS SELECTION S-PLASMA 125CNC...czyli, łamać stereotypy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Jedna reka trzymaj za stol albo uziemienie a druga dotknij dyszy/elektrody jak poczujesz moc to znaczy ze tam była!odzi_2005 pisze:Zamówiłem zobaczymy co to będziejak sprawdzić czy napięcie utrzymuje się na dyszy/elektrodzie ?? Miernik do dyczy czy elektrody i do masy ??
Wystarczy ze palnikiem dotkniesz do blachy i będzie widać/albo slychac przeskakującą iskre
Zostaje jeszcze miernik i najzwyklejsza próbówka
[ Dodano: 2016-12-23, 14:06 ]
Wracając do tematu napięcia to świta mi w czepie ze u mnie tez cos takiego bylo, ale samo przyszło i tak samo odeszło
CY nie łatwiej napisać procedurę aby na koniec palenia elektroda dotykała rusztu, blachy czegokolwiek w celu rozladowania napiecia
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 54
Tak zwane "wyjście cnc" w tych urządzeniach to nic innego jak bezpośrednie podpięcie pod plus i minus z wyprowadzeniem na zewnątrz.
Jeżeli palnik zgaśnie to na THC widać napięcie, które powoli się zmniejsza.
THC odbiera to jak ARC OK i dalej steruje osią Z. Napięcie opada więc palnik ciśnie go góry.
My Plasma THC dała tę możliwość, że zawsze na końcu z kodu wyłączam THC, także nie steruje Z-ką nawet jeżeli jest napięcie.
Przekaźnik zadziała w podobny sposób, odetnie THC ale nie pozbawi palnika napięcia- żarówka jednak rozładowuje. Gdybym się zapomniał to mnie nie porazi, przy przekaźniku jak najbardziej.
Jeżeli palnik zgaśnie to na THC widać napięcie, które powoli się zmniejsza.
THC odbiera to jak ARC OK i dalej steruje osią Z. Napięcie opada więc palnik ciśnie go góry.
My Plasma THC dała tę możliwość, że zawsze na końcu z kodu wyłączam THC, także nie steruje Z-ką nawet jeżeli jest napięcie.
Przekaźnik zadziała w podobny sposób, odetnie THC ale nie pozbawi palnika napięcia- żarówka jednak rozładowuje. Gdybym się zapomniał to mnie nie porazi, przy przekaźniku jak najbardziej.
Multimetr, żarówa do plus- minus (masa- elektroda)Zamówiłem zobaczymy co to będziejak sprawdzić czy napięcie utrzymuje się na dyszy/elektrodzie ?? Miernik do dyczy czy elektrody i do masy ??
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam ,zamierzałem kupić spawarke jak w temacie tego postu tylko że model 85A i szukając opinii na ten temat znalazłem ten post . Przyznam się ze jestem mocno rozczarowany, mam spawarke TIG firmy STAMOS i jak dotąd działa bardzo dobrze a spawam codziennie, jak w końcu wypada ocena tej przecinarki, czy udało się usunąć problem z THC?
Kolejna sprawa to niejasnosc dotycząca zależności prądu cięcia i grubości blachy. Osobiście poszukuje sprzętu który jak najlepiej będzie cioł blachę 8mm sporadycznie grubszą, w opisie modelu 85A podają że maksymalna grubość cięcia to 27mm , pomyślałem że będę miał duży zapas i jakość cięcia będzie super, tymczasem w tym poscie omawiana przecinarka potrzebuje 85A do przecięcia 8mm, więc jaka jest zależność prądu i grubości cięcia?
Kolejna sprawa to niejasnosc dotycząca zależności prądu cięcia i grubości blachy. Osobiście poszukuje sprzętu który jak najlepiej będzie cioł blachę 8mm sporadycznie grubszą, w opisie modelu 85A podają że maksymalna grubość cięcia to 27mm , pomyślałem że będę miał duży zapas i jakość cięcia będzie super, tymczasem w tym poscie omawiana przecinarka potrzebuje 85A do przecięcia 8mm, więc jaka jest zależność prądu i grubości cięcia?
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych