DRO DIY
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 69
W ogóle to liczy, należy kręcić niezbyt szybko, ale działa. Przy wpisaniu 5000 na obrót wychodzi [000 0,541].
Jest jakaś dziwna zależność, bo wydaje mi się, że po wielokrotnym odjęciu liczby 256 od wpisanej liczby pozostała reszta mniejsza od 256 działa tak samo jak pierwotnie wpisana liczba. A więc 5000 -(18*256)=392 i gdy wpiszę 392 to wynik jest identyczny jak dla 5000.
Jest jakaś dziwna zależność, bo wydaje mi się, że po wielokrotnym odjęciu liczby 256 od wpisanej liczby pozostała reszta mniejsza od 256 działa tak samo jak pierwotnie wpisana liczba. A więc 5000 -(18*256)=392 i gdy wpiszę 392 to wynik jest identyczny jak dla 5000.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 105
Najsensowniej jest użyć Arduino UNO a to dlatego że nie trzeba umieć lutować. Ja przygodę z elektroniką zaczynałem 15 lat temu a nie umiem lutować (co najwyżej prototyp). W dodatku aby dobrze lutować to jest wymagana stacja lutownicza, najlepiej nie taka za 60zł ale taka za 200zł.pioterek pisze: Zastosować należy jedynie takie wyjścia które fizycznie istnieją na płytce [Arduino Pro Mini], gdyż jej użycie jest ekonomicznie najbardziej zasadne i zajmuje najmniej miejsca.
Z tego co mi się wydaje to Arduino mini/mikro/nano czy jak tam jeszcze je ponazywali. Wszystkie są kopiami Arduino UNO, tyle że coraz bardziej upakowanymi na płytce PCB. I takie upakowanie jest beznadziejne do warsztatu. Bo aby Arduino działało prawidłowo to musi mieć chociażby duży kondensator jak UNO, aby przeciwdziałać zakłóceniom emitowanym przez silniki.
250x0,000001mm = 0,000250mmpioterek pisze: i teraz cokolwiek bym nie wpisał w distance ( a wpisałem tyle: )to nie wyświetla mi wiele większej wartości po pełnym obrocie enkodera. Nie wiem teraz co właściwie jest na wyświetlaczu, centymetry, milimetry czy caleKod: Zaznacz cały
// liczba całkowita - odleglosc na impuls w 0,000001mm int distance = 250;
To jest dystans który zostanie doliczony na każdy impuls. Tylko już wcześniej pisałem że w dokumentacji jest napisane np 1000 imp/obr. Ale w praktyce są to po 2 impulsy na każdy kanał tworzące 4-stopniowy kod Graya. A że kod Graya można liczyć co każdy stopień, to obliczam 4000 impulsów zamiast 1000 i mam 4 razy wiekszą dokładność.
BTW Jak obliczysz odpowiedni ułamek cala to i na Cale będzie działało to DRO.
Zakładając że przełożenie się nie zmieniło a Ty miałeś wyliczoną wartość 250 dla śruby o skoku 1mm. To dla śruby 5mm wyjdzie z obliczeń wartość 5x250, czyli 1250.pioterek pisze: Co zrobić by, przy śrubie o skoku 5 mm, zobaczyć na wyświetlaczu liczbę o pięciokrotnie wyższej wartości?.
Trochę pokomplikowałem z tymi obliczeniami. Ale nie jestem mechanikiem i nie chciałem ograniczać możliwości montażu.
Ale Yogi_ ma rację, raczej nikt nie będzie robił podwójnej przekładni itp. Każdy będzie mógł wpisać skok śruby, przełożenie i liczbę impulsów enkodera.
-
Po wpisaniu 1250 liczy mniej niż po wpisaniu 250 wyliczenie jak to działa właśnie podałem przed dwudziestoma minutami. Daje się zauważyć, że przy wpisaniu 250 każdy impuls dodaje się do liczby wyświetlanej w stosunku 1:1, a gdyby każdy impuls powodował dodanie pięciu tysięcznych to wynik był by pięciokrotnie wyższy i zgodny z oczekiwaniami. Czyli ilość doliczanych impulsów do licznika w reakcji na impulsy enkodera są regulowane tylko w dół, a przydało by się jeszcze w górę.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2017, 23:51 przez pioterek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mniejszy po pełnym obrocie wyświetla [0000 0.600] (gdy mu wpiszę 250 oczywiście). Śruby nie potrzebujesz wystarczy większe pokrętło z wyraźną kreską i stabilna tarcza z kolejną kreską tak by być pewny, że zrobiłeś jeden obrót. Właściwie to wystarczył by ten co masz, tylko zwróć uwagę czy jakiekolwiek wpisane liczby do programu wyświetlają więcej niż wykręcisz tym enkoderem. Jeżeli ten enkoder co go masz 24 imp/obr. to czy potrafi wygenerować większy wynik niż [0000 0.024] po jednym pełnym obrocie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 105
Na moim testowałem. Wszystko było w porządku. Z tym że on jest stykowy i przeskakuje co chyba 4 impulsy. Trzeba wygimnastykować sie aby złapać cos pośredniego między tym skokiem.
Jakoś okazyjnie kupowałeś te enkodery? Na allegro to chcą jak za złoto. A jak zamówiłem cześci na falownik z aliexpress 60 dni temu to jeszcze nie doszły wszystkie...
Jakoś okazyjnie kupowałeś te enkodery? Na allegro to chcą jak za złoto. A jak zamówiłem cześci na falownik z aliexpress 60 dni temu to jeszcze nie doszły wszystkie...
-
No skoro robi 72imp/obr to sprawdź czy możesz więcej wyświetlić np [0000 0.360] przy jakiś innych ustawieniach programu, bo tyle co daje enkoder albo mniej to nie ma problemu. Albo pokombinuj tak, żeby jedno pstryknięcie dodawało u Ciebie dwie dziesiąte milimetra. A jak z tymi przyciskami do wpisywania wartości?