Głupoty to Ty piszesz. Jest wiele firm które piszą tylko dla siebie. I na ogół w takich najlepiej sie zarabia/pracuje.Yogi_ pisze: Niestety ale pieprzysz głupoty. To nie piszący programy jest ważny w firmie ale ci, dla których się je pisze.
Nie powinien się zająć, bo wtedy nie będzie mógł ogarnąć każdego przypadku. Ja dopuszczam dowolną konstrukcję mechaniczną. Trzeba sobie tylko wyliczyć odległość na impuls.Yogi_ pisze: Natomiast w tym programie nie zwalaj na użytkowników obliczeń skoku śruby i pochodnych od tego.
Tu być może masz rację. A może wynika to z jakiegos powodu, nie pamiętam. Wiem za to że wyświetlacz jest tak zaprogramowany aby to przeliczanie było bardzo żadkie. Czyli w sumie nie ma to zbytniego znaczenia.Yogi_ pisze:
BTW używasz liczb z kropką, którą odejmujesz w przypadku cyfr innych niż jedność, a powinieneś dodać raz a nie odejmować siedem razy.
Powyższe tyczy się też clearance.
Sęk w tym że nie wie. Zna tylko odległość na impuls i go liczypioterek pisze: No to ja nie wiem o co chodzi, w takim razie skąd ten arduino wie,że mu podłączyłem akurat enkoder 1000imp/obr.?

A Ty na enkoderze masz tak naprawdę 4000 impulsów. Ale napisane jest że 1000, bo 4 impulsy to kompletny kod Gray'a.
A to ciekawe, nie mam pojęcia z czego to wynika. A na enkoderze 1000imp/obr. jest prawidłowo?pioterek pisze: Wyżej dopisałem co wyświetla się na wyświetlaczu przy zastosowaniu enkodera 600imp/obr. i jakoś ta powyższa teoria nie pasuje, bo liczba wyświetlana jest o 2,4 razy większa od wpisanej do "distance"
Możliwe że źle wpisałeś, ale przyczyn może być wiele.
Niezupełnie. Kropka to jest sztucznie wyświetlana.pioterek pisze: No to jak przestawię sobie kropkę w prawo, to będę mógł użyć do tokarki 21 metrów![]()
![]()
Ale jakbyś ją cofnął i distance podzielił przez 10 to tak.
Mógłbyś liczyć odległości 21metrów, co wazne plus minus 21 metrów

Tyle że pierwszej cyfry nie pokazuje na wyświetlaczu, jest zastąpiona minusem. Trzeba by jeszcze zmniejszyć dzielniki dla wyświetlacza. Tak aby pokazywał pierwszą cyfre przed minusem. Albo przy liczbach dodatnich ją po prostu wyświetlać w pustym miejscu.
Elektroniki można się nie nauczyć, bo to jest ogrom wiedzy. Ale programowanie Arduino to pestka.pioterek pisze: Może się nauczę, ale wątpię.
Kup sobie książkę dla dzieciaków, są najłatwiejsze dla amatora.
W helion mozesz sobie przeczytać fragment niemal każdej książki. A niektóre kosztuja tyle co zgrzewka piwa:
książki helion