Frezarka 400x400x300
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ale se naszkicowal hehe ... jesli mam powiedzieć coś madrzejszego - to ja bym zaczał od proporcji włącznie z wszystkimi częsciami głównymi - elementy osi poprzecznej, osi Z itd, potem to rozrysował a na końcu martwił się o grubośc profili.
jak nie dostaniesz grubszych niz 3mm - zawsze można przyspawać płaskownik 10mm - potem całośc obrobić na jednym zamocowaniu i potem wiercić, gwintować przykręcać itd, ale jeśli nie ma koncepcji w postaci schematu blokowego chociazby to se panie możesz rysowac i zmieniac dodając co chwila tzw ulepszenia i na gdybaniu sie skonczy.
jak nie dostaniesz grubszych niz 3mm - zawsze można przyspawać płaskownik 10mm - potem całośc obrobić na jednym zamocowaniu i potem wiercić, gwintować przykręcać itd, ale jeśli nie ma koncepcji w postaci schematu blokowego chociazby to se panie możesz rysowac i zmieniac dodając co chwila tzw ulepszenia i na gdybaniu sie skonczy.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Kolejny bazgroł
Dobra. Zmieniłem troszkę kolejność, najpierw zbuduję rame, potem bede się martwił o obszar roboczy. Oczywiście bez przesady, bardzo się nie zmieni od początkowego.
Dobra. Zmieniłem troszkę kolejność, najpierw zbuduję rame, potem bede się martwił o obszar roboczy. Oczywiście bez przesady, bardzo się nie zmieni od początkowego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
ten bazgroł
wygląda już lepiej
Ja bym przy tym polu pracy zastosował profile 80X80 z grubą ścianką
jeśli sie nie mylę to chuba 5 mm
Szerokoćć podstawy możesz trochę zmniejszyć al poprzeczną belkę "X"
musisz zostawić taką długość żeby wózki osi "Z" miału gdzie zjechać przy krawędziach pola pracy
Jeśli nie robisz konkretnie zwymiarowanego i obliczanego projektu
to najpewniej po prostu przymierzyć przycięty nadwymiarowo element
i w miarę potrzeby dociąć na wymiar
(narobisz trochę złomu
)
Pozdrawiam
daj znać z postępu prac

Ja bym przy tym polu pracy zastosował profile 80X80 z grubą ścianką
jeśli sie nie mylę to chuba 5 mm
Szerokoćć podstawy możesz trochę zmniejszyć al poprzeczną belkę "X"
musisz zostawić taką długość żeby wózki osi "Z" miału gdzie zjechać przy krawędziach pola pracy
Jeśli nie robisz konkretnie zwymiarowanego i obliczanego projektu
to najpewniej po prostu przymierzyć przycięty nadwymiarowo element
i w miarę potrzeby dociąć na wymiar
(narobisz trochę złomu

Pozdrawiam
daj znać z postępu prac