Jak ciąć pasy blachy =5mm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Przy cięciu acetylenem czy propanem najlepszą metodą,tak jak napisał Arek,jest robienie tzw. mostków co ile to zależy jaką masz długą blachę,chociaż na takim odpadzie co napisałeś to małe szanse,poprostu nią rzuci. Drugi sposób to palenie wężykiem,tylko uwaga na kompesację! innym sposobem którego używałem to założyliśmy drugi palnik,przykręcany obok tego co nim palimy no i jeszcze ustaw jak najmniejszy płomień no jeszcze trzeba pamiętać aby zawsze palić od krawędzi a nie od środka blachy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
wie pan zwykłym palnikiem cięzko to zrobić ale da sie (wiem bo mi sie udaje)może zostańmy przy plażmie, musimy tylko pamiętać o tym że palnik jest grubości szczele na oko bo nigdy go nie mierzyłem ok40-50mm i nawet jeśli byśmy dali 2 palniki obok siebie to od osi jednego i drugiego palnika bedzie te 40-50mm więc za jednym razem nie będziemy mogli ciąć węższych pasków niestety!
gdzie młoteknie może tam kątówka pomoże :-}
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
To w takim przypadku(małe płaskowniki) należy ciąć metodą"wężyka" tylko należy pamiętać aby zacząć ciąć od krawędzi i dodać co drugi płaskownik szczelinę cięcia,tylko tak się pali jak się samemu programuje w ESSI
[ Dodano: 2007-07-02, 00:48 ]
a i zapomniałem-oczywiście trzeba robić co jakiś czas mostki,bez tego ani rusz
[ Dodano: 2007-07-02, 00:48 ]
a i zapomniałem-oczywiście trzeba robić co jakiś czas mostki,bez tego ani rusz
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Witam,
mam już plazme podłaczoną dziś były próby i wyszło to naprawdę git
Teraz pytanko, czy blachę grubości #16mm też ciąć z mostkami technologicznymi??
Na logikę biorąc to pewnie tak:)
dysza 60A + predkość 500 + napięcie 147V i krawędź wychodzi prawie idealna - włączając automatyczna kontrolę wysokości.
Pozdrawiam
mam już plazme podłaczoną dziś były próby i wyszło to naprawdę git

Teraz pytanko, czy blachę grubości #16mm też ciąć z mostkami technologicznymi??
Na logikę biorąc to pewnie tak:)
dysza 60A + predkość 500 + napięcie 147V i krawędź wychodzi prawie idealna - włączając automatyczna kontrolę wysokości.
Pozdrawiam
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
hej. ja ostatnio ciąłem bortnice. pasy blachy o szerokosci 200 mm. blacha 4 mm.położyłem dwa arkusze jeden na drugim dałem 100 A i predkosc chyba 4000 (juz nie pamietam) . zrobiłęm tak jak ktoś juz tu wspomniał (przerwy technologiczne) tylko nie zatrzymywałem sie lecz poprostu unosiłęm palnik recznie do góry:) by zostawic szczepy
(fajny efekt) na dlugosci 3000 mm wystrczyly 3 takie przerwy (wiadomo gdzie:). poleczam te metody jesli nie zalezy wam na superprecyzji. (potem trzeba szlifowac). a bortnice mozna od siiebie odlamywac
wydaje mi sie ze udalo by sie rowniez przy 80 mm. zrobilem nawet fajne fotki:) tylko w rozdzielczosci wiekszej niz dopuszczalna .