Sterownik na Xilinx

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 13 lip 2005, 10:50

GrzegorzK pisze:rchobby, czyli zgadzasz się z moim podejściem: zróbmy "inteligencję" narazie na PC, a potem ewentualnie przenieśmy ją na uP ?
Odpowiedź będzie trochę przekorna. Za 250-350$ można mieć niezły program win cnc i 'sterownik rs', wystarczy podpiąć standardowe końcówki mocy do silników i jest.
Ilu będzie chętnych programistów do pracy nad projektem? Czy będą mieli jakiś interes aby udostępnić program bezpłatnie, nawet na forum, po setkach godzin pracy? Podobnie ze sprzętową częścią projektu - osobiście nie widzę czy ktoś byłby zdolny stworzyć projekt typu http://www.shumatech.com (DRO) czy www.dakeng.com (TurboCNC) i udostepnić na podobnej zasadzie.
Moim zdaniem projekt/pomysł nie ma szans realizacji.

Tagi:

GrzegorzK
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11

Post napisał: GrzegorzK » 13 lip 2005, 11:09

Gdybym nie był chętny na posiedzenie nad takim projektem, nie marnowałbym czasu na włączanie się do dyskusji "w tym temacie".
Kwestia pieniędzy: już jedną rzecz robię charytatywnie, więc jeszcze jedna nie zawadzi :)
Czyli jeden projektant/programista/elektronik/informatyk jest :wink:

rchobby
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 15 lip 2005, 13:00

Kilka wiadomości zostało przesuniętych do działu 'Program OpenSource' i tematu 'Projekt program sterujący'.

Luki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Luki » 15 lip 2005, 23:03

Mnie temat niezależnego sterownika (sterowanie bez PC) zainteresował już jakiś czas temu.
Jest to rozwiązanie niesamowicie praktyczne.

Ile razy ktoś porusza ten temat Pytanie jest zawsze takie same - czy jest sens, skoro są programy mach2, ble, ble ble.

Druga sprawa to czy jest to wykonalne. Sprawdziłem i napisze że jest.
Zastosowałem atmege 128
Żeby było śmieszniej program napisałem w bascomie. G-kod wgrywam do sterownika, sterownik zapisuje go sobie w pamięci, nastepnie przycisk start i programik się wykonuje.
Żeby było widać co się dzieje do tego wszystkiego podpięty jest wyświetlacz alfanumeryczny 40 x 4 . sterownik potrafi interpolację liniową dla 4 osi i kołową dla 2.
Oczywiście jest to nie skończone, brak rozpędzania, hamowania silników, wprowadzania bazy, skalowania osi itp. Program jaki testowałem to poprostu plac budowy.
I chyba go nie skończę, jak ktoś wcześniej napisał to masa godzin siedzenia, trzeba mieć na to czas.
Dla mnie taki sterownik jest raczej nieprzydatny.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”