Z zainteresowaniem śledzę dyskusję bo sam również się zastanawiam nad 'samodzielnym' sterownikiem. Praktycznie z jednego powodu - jesteśmy, na razie, skazani na łyndołsy a one nie umieją dobrze obsługiwać portu LPT (być może z tego powodu wielu ma kłopoty z opanowaniem programów sterujących, działanie zależy od konfiguracji łyndołsa). Jedynym wyjściem jest przesłanie programu w formie np. g-kodów do sterownika który będzie pracował w czasie rzeczywistym i na 99% wykona to co powinien.
Każda profi maszyna posiada własny sterownik z dużą ilością pamięci na program przesyłany z PC'ta w postaci tekstowej - g-kody. Sterownik jest dopasowany do maszyny, istnieje możliwość stworzenia własnych poleceń niedostępnych w pc'towych programach uniwersalnych.
Procesor takiego sterownika w 'wolnym czasie' może spełniac inne pożyteczne role np. wskaźnik położenia frezu na podstawie sygnałów z enkoderów zainstalowanych na osiach napędowych. Mając te dane można porównać położenie wg. programu i położenie faktyczne wg. enkoderów, kontrola silnika krokowego pracującego bez enkodera.
Sterownik z pamięcią i manipulatorem sterującym (klawiatura, joystik) może pracować samodzielnie np. przekodować ruchy 'manualne' (ręczna frezarka) na g-kody które później można przenieść do PC'ta.
Zastanawiałem sie również nad zastosowaniu wyświetlacza graficznego lcd np. 240x320 cz-b (przynajmniej na początek), można czasami znaleźć nawet w niezłych cenach.
Tyle przemyślenia i chęci, teraz część druga - czy jest sens to robić i tu przyznam się poległem głównie czasowo.
Nauczenie procesor 'rozumienia' g-kodów przerosło moje chęci zbudowania sterownika. Mając trochę doświadczenia w programowaniu grafiki na ww. wyświetlacz a programowanie będzie podobne tyle że z większą ilością parametrów przy g-kodach, doszedłem do wniosku że to zajmie zbyt dużo czasu przy nieznanych efektach. Jeżeli stary PC (za 100-200zł) z dos-wym programem sterującym spełnia moje wymagania na 60-80% to nie sensu iść w nieznane, lepiej ten czas/pieniądze przeznaczyć na doskonalenie maszyny cnc lub budowę nowej.