Frezarka ze sklejki- projekt do oceny
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
Dokładnie tak :] starałem się zaznaczyć w poprzednim tekście że to tylko próba konstrukcji, jeden czy dwa otwory lub mały kwadrat 20x20 w blaszce co mi się wala i tyle. Docelowe materiał dla maszynki to te co podałem przy frezach, czyli plastiki, drewno i laminaty, wszystko o mały grubościach.Yarec pisze:140 W i Al ? chyba po 0,1 mm i min. posuw ?
http://www.frezycnc.pl/#t1abs-
Co do linku którego podałeś to w dużej mierze na tym się opierałem wybierając typy frezów. Pisząc na forum chciałem się dowiedzieć czy dobrze wybrałem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Też mam Dremel'a i też będę testował frezarkę z nim, ale tylko do grawerowania.
Widziałem jak pracuje Dremel w CNC z aluminium na YT i szkoda maszynki, strasznie się męczył.
Poza tym, moim zdaniem, Dremel w aluminium nie pozwoli Ci na przetestowanie maszyny, ponieważ to on będzie najsłabszym ogniwem. Z pewnością nie na frezach tak długich jakie dodają do szlifierki. Może jakby założyć bardzo krótki frezik to tak, ale i tak nie szedłbym dalej niż grawerowanie.
Widziałem jak pracuje Dremel w CNC z aluminium na YT i szkoda maszynki, strasznie się męczył.
Poza tym, moim zdaniem, Dremel w aluminium nie pozwoli Ci na przetestowanie maszyny, ponieważ to on będzie najsłabszym ogniwem. Z pewnością nie na frezach tak długich jakie dodają do szlifierki. Może jakby założyć bardzo krótki frezik to tak, ale i tak nie szedłbym dalej niż grawerowanie.
-
Dzięki wielkie, jak się zdecyduje na ten test, to na pewno skorzystam.Yarec pisze:Do takiego testu frez Ø 2 (mocowanie 3,17) z krótką częścią roboczą i skróconą częśią mocowania tak żeby z uchwytu wystawała część robocza - inaczej się wygnie i ułamie (z konsekwencjami).
To teraz tylko pytanie do reszty frezów i ich planowanego zastosowania. Skoro nie było uwag do nich (raczej tylko do pomysłu z aluminium), to mogę przyjąć że dobrze wybrałem? Czy macie jakieś uwagi?
-
Frezy dziś będą do odebrania z paczkomatu, maszynę już mam prawie gotową. Teraz czemu "prawie". Pod narożniki podstawy i bramy wkręciłem śruby metryczne aby za ich pomocą, wypoziomować je równo względem siebie i razem skręcić. Po 2 godzinach poziomowania samej podstawy trafił mnie szlag i sobie darowałem. Dziś spróbuje jeszcze raz. Przy okazji uczę się generowania kodu dla frezarki w programie Fusion 360 od Autodesk'u choć na razie chyba będę korzystał z prostszych rozwiązań webowych bo i pierwsze próby będą dość symboliczne.