Tokarka TSA-16 i gitara
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja czegos nie rozumiem, mamy 4 wałki: 1-wrzeciennik, 2 i 3 - posrednie gitary i ostatni 4 - skrzynia nortona. Na osie 2 i 3 idą koła B,C i D,E. W tabeli są podane wszystkie koła, ale ktore z sobą zazębić skoro na wałkach 2 i 3 mamy do wyboru po 1 kole naraz ? Możliwości do wyboru jest troche. B z D lub E, lub C z D lub E ? A w tabeli np. dla gwintu o skoku 1 mm podane jest ciegiem B-35, C-30, D-127, E-75.
Czy poprostu wkladamy wszystkie kola wg. schematu i poprostu zazebiaja sie ze soba te co sa blizej siebie ?
Czy poprostu wkladamy wszystkie kola wg. schematu i poprostu zazebiaja sie ze soba te co sa blizej siebie ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Kontakt:
Tak oczywiscie z nawrotnicy i dzieki za wytlumaczenie. Ciezko mi bylo to zrozumiec, gdyz nie mam kompletnej gitary, ale cos sie dorobi.Andrzej 40 pisze:Koło A zazębia się z kołem B, koło C z D, E z F. Pary kół BC i DE są na tulejkach sprzężone klinem. E to zawsze 127z.
I mała korekta - walek 1 to wyjście z nawrotnicy, nie wrzeciennik.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Posiadam od nie dawna tokarkę TSA16 i brak mi cześć kół gitary. Posiadam drukarkę 3D i chciałbym wydrukować koło do testów. Nie wiem jak narysować kolo bo nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów. Znalazłem dwa generatory kół ale bez odpowiedniej wiedzy z mojej strony oraz braku wymiarów kół oryginalnych nie potrafię ich poprawnie wygenerować. Może ktoś podać wymiary lub nakierować mnie jak się do tego zabrać?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Prześlij mi na maila [email protected] swój adres, to wyślę Ci rysunek gitary z DTRki w formacie gif. Tu nie chce wejść, bo przekracza 3 MB. Powinno pomóc. Coś masz nie tak założone albo wykonane.