Proszę o poradę w sprawie budowy małej maszynki oraz nakierowanie na odpowiedni projekt lub wskazanie kilku projektów na których warto się wzorować przy konstrukcji maszyny do PCB o polu około wymiarów A5, 20cm x 15cm.
========================================================
Witam, szukam porad lub jakiejś gotowej konstrukcji godnej powielenia najlepiej ze sklejki. Bardzo spodobała mnie się frezarka u chińczyków którą można kupić za około 200-250 USD.
"CNC 1610" i jej bliźniak "CNC 2418",...

... czy podobna "CNC2020".

Początkowo myślałem, by ramę zrobić z profili aluminiowych 20x20 (rura kwadrat), jednak pewnie sobie nie poradzę z ich dokładnym powierceniem i usztywnieniem (chyba, że znajdę kogoś kto mi z tym pomoże). Zastanawiam się jeszcze nad wykorzystaniem aluminiowych profili montażowych, o ile znajdę takie które nie zabijają ceną.
Stąd pomysł na przynajmniej w mojej głowie łatwiejszą w konstrukcji ramę ze sklejki, której elementy pewnie będę mógł zamówić pocięte w Castoramie, którą później będę mógł zamienić aluminiowym odpowiednikiem w przyszłości. W razie klapy, będę mieć opał

Wstępne założenie:
Ruchomy stół i stała brama. Pole robocze rozmiaru +/-A5.
U skośnookich znalazłem zestaw napęd + śruba za 26 USD na jedną oś 30cm.
Wałek 8mm, łożyska liniowe, podpory, śruba trapez 8mm z nakrętką, łożyskami i uchwytem nakrętki.

Niestety nie znam się na mechanice, elektronika i programowanie to moje dwa koniki, a maszyna ma pomóc w zabawach przy projektowaniu PCB

Czytam od kilku dni, jednak im więcej wiem tym więcej pytań. Nie chcę kompletnej fuszerki zrobić, a do PCB potrzeba trochę dokładności.

Bardzo chętnie posłucham bardziej doświadczonych w temacie budowy maszyn, może ktoś z Was zna jakiś projekt który warto wykorzystać. Widziałem ich setki w Google, ale nie jestem w stanie zdecydować które są dobre, a które to zabawy zakończone fiaskiem.