Sterownik na Xilinx

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

piechur
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Post napisał: piechur » 09 lip 2005, 10:00

Jeżeli to ma wygladać tak jak mowisz to moze ktos by sie zastanowil nad tym jak wygladalyby rozkazy przekazywane do uP. Chodzi mi o to co trzeba by bylo podawac. Bo to wyglada na to, że trzeba przekazywać predkość ale i współczynnik przyspieszenia/hamowania i inne jeszcze parametry.
I jak realizować np. jeżeli trzeba pokonac linie prosta o dlugosci 10cm a potem zakret 130 stopni, jak wyliczyc kiedy zaczac hamowanie i z jakim wspolczynnikiem i jak się potem rozpędzać... chociaz to mogloby byc podawane w programie jako wspolczynnik freza/frezarki bo dla kazdej maszyny inne beda wartosci tak mysle.
Pozdrawiam.

Tagi:

GrzegorzK
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11

Post napisał: GrzegorzK » 09 lip 2005, 22:15

:idea: Widzę w tej sytuacji dwa rozwiązania:
1. PC przesyła do uP czysty G-kod, określający standardowe parametry pracy narzędzia - tj. nastepną pozyję szybkość ruchu. uP - mając informacje na temat masy bramy, siły silników, rodzaju materiału obrabianego oraz co będzie maszyna musiała wykonać w następnym kroku - określa parametry bieżącego ruchu narzędzia.
2. PC wykonuje czarną robotę i wysyła G-kod w rozszerzonym formacie do uP, który tylko wykonuje kolejne polecenia z kontrolę granic ruchu narzędzia.

Co o tym sądzicie ?
PS.
a) Ja bym wolał numerek jeden 8) ale dyskutujmy :)
b) Sądzę, że kwesja formatu danych/ramek/"co chodzi po kablu" jest rzeczą narazie drugoplanową.

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13

Post napisał: pit202 » 10 lip 2005, 10:13

hmmm, a wiecie ze np. w sterowaniach firmowych siedzi kilka wyspecjalizowanych procesorów motoroli do analizowania G-kodów i calej obsługi maszyny ?

punkt pierwszy jest oczywiscie po pewnym względem lepszy - mniej bedzie po stronie PC, albo wcale go nie bedzie - tylko wyslac do sterownika ( tak jak ma to miejsce w normalnych maszynach ) i frezowac.

punkt drugi jest takim wyposrodkowaniem - mniej mocy bedzie trzeba przeznaczyc na sterownik zewnętrzny - ale bedzie trzeba mądrzejszy program napisać na PC`ta. Co do
ramki to myśle, że jak ktoś opracuje juz proste działające interpolacje to juz bedzie
sam wiedzial co chce dostać na wejściu a dopasowanie do tego PC`ta to juz chyba mniejszy
problem.
PiteR

GrzegorzK

Post napisał: GrzegorzK » 10 lip 2005, 11:42

Na oczy nie widziałem profesjonalnej maszyny CNC :oops: ,
ale coś mi się właśnie wydawało, że jeden procesor dowolnie duży tam jednak nie siedzi tylko ich chmara tam jest :)
pit202 pisze:bedzie trzeba mądrzejszy program napisać na PC`ta
Na uP takie same algorytmy będą, więc będzie tylko troch więcej pracy związanej z architekturą uP i jego przypadłościami.
Napewno musi być uP do buforowania poleceń sterujących bezpośrednio silnikami.
W tym momencie należy już zdecydować czy gro czynności będzie wykonywał uP (lub zespół uP) czy PC.

piechur

Post napisał: piechur » 11 lip 2005, 15:21

Witam,
Więc trzeba się zastanowić co ma posiadać taki sterownik uP i jakie funkcje spelniać. Ja czekam cały czas na wasze ustalenia ponieważ nigdy nie pracowałem a nawet widziałem profesjonalnego sprzętu. Więc po pierwsze:
1. Analizator G-code lub jakiegoś pseudokodu.
2. Interfejs komunikacji z uzytkownikiem (wyświetlacz?, klawiatura?).
3. Interfejs komunikacji z komputerem bądź też urządzeniem do przenoszenia G-code.
4. Sterownik silników krok/kierunek.
5. Co jeszcze?
Następnie trzeba sprecyzować jakie funkcje ma pełnic każdy z modułów np. czy analizator ma przeprowadzać funkcje interpolacji czy nie ;).

Pozdrawiam.

pit202

Post napisał: pit202 » 11 lip 2005, 17:14

trzeba sie zastanowic czy znajdzie sie ktos tak mocny zeby opracowal te elementy - ja sie na to nie pisze , odrazu mowie , moja wiedza jest za mala - kto sie zajmie sterownikiem sprzetowym ? kto sobie poradzi z napianiem sterownika pseudo-realtime, a kto sobie poradzi z napisaniem programu na PC ? sterowniczki silnikow mozna uzyc istniejących ( l297 , a3977 ... ) i pod nie robic reszte.

Klawiatura ? moze - jaki maly panel, wyswietlacz ? po co , jest przeciez monitor.
PiteR

piechur

Post napisał: piechur » 11 lip 2005, 18:28

No właśnie jest monitor, rozpedzilem sie troche myslac o sterowniku bez komputera. Co do poszczegolnych elementow to tylko kwestia ustalenia jakichs standardow i formatow a realizacja to juz kwestia przyszlosci. Ja tez nie jestem za mocny ale wydaje mi sie, ze poradzilbym sobie z poszczegolnymi modulami.
Pozdrawiam.

pit202

Post napisał: pit202 » 12 lip 2005, 22:35

a w wobicie są fajne scalaki kontroli ruchu , nawet silniki AC/DC steruje ze sprzezeniem zwrotnym moze by cos z tego uzyc ? zamiast robic od poczatku to samo.
PiteR

GrzegorzK

Post napisał: GrzegorzK » 12 lip 2005, 22:50

pit202, trzeba sobie powiedzieć jasno czy chcemy się grzebać czy kupować gotowce.

pit202

Post napisał: pit202 » 12 lip 2005, 23:19

scalak nie jest gotowcem tylko jednym malym elementem - hardwarowym sterownikiem silnika TMC428 lub 453 , tu mozna zadac podobne pytanie :
trzeba sobie powiedzieć jasno czy chcemy się grzebać czy zrobic cos.

nie mam nic przeciwko programowania AVRow pod tym kątem - podaje pomysły - na cos trzeba sie zdecydowac - albo robimy albo nie, jak robimy to jak ? bo mozliwosci jest wiele, czy ktos jest w stanie przygotowac i poprowadzic projekt ? czy kazdy bedzie robił swoje i nic z tego nie wyjdzie ?

moim malym pomysłem jest zrobienie systemu 4 sterownikow połączonych ze soba magistralą, 3 sterowniki to systemy kontroli ruchu dla kazdego silnika, sterowniki te jako wejscie danych beda przyjmowaly dane takie jak : dlugosc ruchu , predkosc i rampy . czyli cos z czego opisac ruch danej osi. glowny sterownik bedzie sie marwił o to jak opisać ruch dla kazdego sterownika, rampy itp. bedzie rowniez buforowal dane z PC, jak i zajmował sie stycznikami, krancowkami itp. Wszystko wydaje mi sie ze mozna zalatwic za pomocą AVR`ów. zaletą takiego systemu jest jego skalowalnosc i modulowosc. koncowki mozna zmienic na sterowniki silnikow ac/dc z enkoderem lub nie. dla sterownika glownego nie bedzie to gralo roli. co wy na to ? za bardzo wylecialem w kosmos ?
PiteR

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”