Plusy poleciały Panowie, dzięki wielkie!
adam Fx,
Właśnie,
zwykle się nic nie dzieje. Ale gdyby chociaż raz miało mi samą nakrętkę zmielić albo śrubę pogiąć czy coś to i tak koszt tych krańcówek jest śmieszny w porównaniu do szkód i problemów przy kolizji.
Konstrukcja mojej maszyny jest chyba dosyć stosowna więc pewnie zgrzytały by śruba nakrętka czy łożyska śrub...
Silniki mam 10,5 Nm 1600oz. Przełożenie daję 1:2 czyli na śrubę pójdzie 5Nm ale obroty większe za to. Silnik pewnie będę kręcił 1000 obrotów. Śrubę mam skok 5mm więc to i tak 5m/min
Herp,
Wrzeciono kupiłem dokładnie u tego użytkownika z UK
http://www.ebay.com/usr/cncmotorshop?_t ... 2749.l2754
Przyszło wszystko ładnie, ale nie wiem jeszcze czy działa bo nie podłączyłem w żaden sposób
Cieszę się, że jesteś kibicem mojej skromnej maszyny!

Pozostaje mi pozazdrościć żeliwa które zakupiłeś, to jest najlepsza opcja a nie babrać się jak ja w składanie klocków. Możliwości lokalowe niestety wygrały u mnie...
Co do krańcówek to będą koniecznie żebym sobie nie naskrobał czegoś na samym początku.
Oś Y i Z mechaniczna z jednej i indukcyjna z drugiej strony jako HOME a na oś X 2 mechaniczne i 3 na środku będzie HOME. Więc tylko 4 mechaniczne i 3 optyczne, majątku nie stracę.
Z tym wyłącznikiem w szeregu trafna uwaga! Dzięki wielkie, mam odnotowane w notatkach do elektroniki