Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98

Post napisał: CinekX0 » 07 lut 2017, 19:52

TwinB,
I teraz już wiem o co z tym chodzi! :wink:
Po analizie doszedłem do wniosku że na osi Y wystarczy krańcówka od strony operatora i będzie to HOME.
Na X dam krańcówkę w osi stołu, po podjeździe Y będę miał stół w X na środku jako pozycja HOME.
Oś Z krańcówkę dam na najwyższym wysunięciu w górę i to będzie HOME, nie powinna wtedy przeszkadzać przy montażu elementu. :roll:

To jest właśnie mój problem, że brakuje mi takich podstawowych zagadnień co i z czym się "je".

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: adam Fx » 07 lut 2017, 20:04

No tak z tymi korkowcami i przeskakiwanie to nie do końca bo zależy to od momentu krokowca i jak już wspominano od konstrukcji mech maszyny . krokowec potrafi pogiąć , rozerwać nakrętkę śruby ukwiecić sprzęgło jak sie włoży łapę to i palce obetną :twisted: . ale zwykle nic się złego nie dziej przeskakuje po prostu .
przypomnij jaki moment mają Twoje korokowce.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Herp
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Herp » 07 lut 2017, 20:51

Witam,

Tak z innej beczki, ten mokry chińczyk co kupiłeś, to dokładnie od tego sprzedawcy co podałeś link? bo chcę kupić taki sam... a widzę ,że wszystko ci przyszło więc można zaufać...
aktualnie trwa chinski nowy rok, ale to jest ponoć z Wielkiej Brytani:)

Długo czekałem aż odpalisz tą frezarkę:) bo miałem robić identyczną na dodatek jeszcze zalaną betonem jestem ciekawy jak to będzie memłać stal, no ale nawinoł mi się korpus z drutówki i teraz juz tylko wrzeciono+zetka
i jedziemy może w jakimś poście zaistnieje....

A tak z tej samej beczki to krańcówki sobie daj tak:

-na każdą oś(HOME) po jednej indukcyjnej bo są precyzyjne i w razie np. zaniku napięcia
włączasz maszynkę pozycjonujesz i frezujesz dalej, dodatkowo spełniają funkcję softwerowych krańcówek.

-krańcówki mechaniczne lepiej dać bo jak kiedyś przez przypadek wyłączysz te softwerowe, to te podłączone do E-STOP zadziałają, z tym ,że: musi być dodatkowy guzik w szereg z tymi
krańcówkami, bo jak najedziesz na taką krańcówkę, to tak, jak byś cały czas miał wciśniętego grzyba i nic nie da się wtedy zrobić, trzeba ręcznie stołem odjeżdżać.

A co by było bez krańcówek? servo czy krokowiec wszystko jedno, krokowiec będzie przeskakiwał a servo wywali błąd na sterowniku i się wyłączy, krokowiec nawet bardziej niebezpieczny bo jak operator nie zareaguje to krokowiec będzie stukał bez opanietania

Autor tematu
CinekX0
Posty w temacie: 98

Post napisał: CinekX0 » 07 lut 2017, 23:12

Plusy poleciały Panowie, dzięki wielkie!

adam Fx,
Właśnie, zwykle się nic nie dzieje. Ale gdyby chociaż raz miało mi samą nakrętkę zmielić albo śrubę pogiąć czy coś to i tak koszt tych krańcówek jest śmieszny w porównaniu do szkód i problemów przy kolizji.
Konstrukcja mojej maszyny jest chyba dosyć stosowna więc pewnie zgrzytały by śruba nakrętka czy łożyska śrub...

Silniki mam 10,5 Nm 1600oz. Przełożenie daję 1:2 czyli na śrubę pójdzie 5Nm ale obroty większe za to. Silnik pewnie będę kręcił 1000 obrotów. Śrubę mam skok 5mm więc to i tak 5m/min :shock:

Herp,
Wrzeciono kupiłem dokładnie u tego użytkownika z UK
http://www.ebay.com/usr/cncmotorshop?_t ... 2749.l2754
Przyszło wszystko ładnie, ale nie wiem jeszcze czy działa bo nie podłączyłem w żaden sposób :razz:
Cieszę się, że jesteś kibicem mojej skromnej maszyny! :oops: Pozostaje mi pozazdrościć żeliwa które zakupiłeś, to jest najlepsza opcja a nie babrać się jak ja w składanie klocków. Możliwości lokalowe niestety wygrały u mnie...
Co do krańcówek to będą koniecznie żebym sobie nie naskrobał czegoś na samym początku.
Oś Y i Z mechaniczna z jednej i indukcyjna z drugiej strony jako HOME a na oś X 2 mechaniczne i 3 na środku będzie HOME. Więc tylko 4 mechaniczne i 3 optyczne, majątku nie stracę.

Z tym wyłącznikiem w szeregu trafna uwaga! Dzięki wielkie, mam odnotowane w notatkach do elektroniki :wink:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 lut 2017, 07:13

CinekX0 pisze: Co do krańcówek to będą koniecznie żebym sobie nie naskrobał czegoś na samym początku.
Normalne :) Przy pierwszej maszynie miałem po dwie na osi, przy dwudziestej - żadnej :)

philut
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 18

Post napisał: philut » 08 lut 2017, 11:44

musi być dodatkowy guzik w szereg z tymi
krańcówkami, bo jak najedziesz na taką krańcówkę, to tak, jak byś cały czas miał wciśniętego grzyba i nic nie da się wtedy zrobić, trzeba ręcznie stołem odjeżdżać.
Chyba nie do końca, w LinuxCNC masz możliwość zignorowania krańcówki i zjechać z niej (override limits). Opcja ta pojawia się po najechaniu na krańcówkę i służy właśnie po to by powrócić do pola pracy, więc przyciski w szeregu nie są moim zdaniem konieczne. Ktoś potwierdzi moją tezę? :)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: adam Fx » 08 lut 2017, 12:16

potwierdzam ... ale nie wiem czemu propozycja padła na zamocowanie ich w obwodzie E-stop ( w tym obwodzie to nie zadziała) ale w obwodzie krańc. zadziała
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

philut
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 18

Post napisał: philut » 08 lut 2017, 12:19

W zależności od ilości wejść na sterowniku można je podłączyć w obwodzie e-stop, gdy liczba wejść jest bardzo ograniczona. W tym wypadku sterownik ma odpowiedzią ilość wejść na to, aby każdy obwód krańcówek każdej osi podzielić.

steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: steff.k » 08 lut 2017, 13:36

philut pisze:
musi być dodatkowy guzik w szereg z tymi
Chyba nie do końca, w LinuxCNC masz możliwość zignorowania krańcówki i zjechać z niej (override limits). Opcja ta pojawia się po najechaniu na krańcówkę i służy właśnie po to by powrócić do pola pracy, więc przyciski w szeregu nie są moim zdaniem konieczne. Ktoś potwierdzi moją tezę? :)
Jak to dokładnie działa, trzeba coś włączyć?
Ja jak przypadkowo wjadę na krańcówkę, to muszę sterowniki wyłączyć i ręcznie pokręcić śrubą żeby zjechać z krańcówki.
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 08 lut 2017, 23:13

bo ma kolega pewnie jako limit, a nie home?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”