Recenzja (Przestroga) tanie-cnc model Super Hobby Line V2.

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 06 lut 2017, 09:31

Widziałem osobiście maszynę Tanie-CNC i powiem że za te pieniądze ile ona kosztowała to nie podjąłbym się wykonania. Owszem jest to maszyna nie produkcyjna a do nauki, zabawy, hobby i o ile mi wiadomo producent tego nie ukrywa.
Przeprowadziłem wiele podobnych rozmów jak wyżej napisałtanie-cnc,
np gość chciał na tym https://youtu.be/l0INJoc-nXM produkować profesjonalne czyści do rowerów jak to określił nie zbyt szybko wystarczy jak mu w 8h zejdzie np. 50szt "zębatek" :shock: człowiek widzi na filmie że to ledwo wycięło ten elemencik z alu, ma napisane w opisie że maszyna jest tylko edukacyjna .W końcu się obraził jak powiedziałem że do sensownej zabawy w alu (może nie 50szt.) to maszyna minimum 10k a do produkcji znacznie więcej ... NIE bo on szuka czegoś tak do 1500 - 2000zł i ta moja mu się podoba - i dyskutuj tu z takim :???:

to trochę tak jak kupić maluszka i mówić ech anie to do 200km/h rozpędzić, głośne, małe, awaryjne.
kolega ma mercedesa i zupełnie inaczej to chodzi :wink:

Reasumując - maszyny Tanie-cnc po prostu są warte swojej ceny (jeśli ktoś w tej cenie chce robić coś znacznie lepszego wystarczy otworzyć konkurencyjną działalność jak widać rynek potrzebuje maszyn w tej cenie i wyższym standardzie :wink: )
Doskonale rozumiałbym gdyby te maszyny sprzedawano jako Drogie-CNC a były wykonane jak Tanie -CNC wtedy nawet obywatelskim obowiązkiem jest poinformować o oszustwie.

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: oprawcafotografii » 06 lut 2017, 09:53

adam Fx pisze:...sensownej zabawy w alu (może nie 50szt.) to maszyna minimum 10k a do produkcji znacznie więcej ... NIE bo on szuka czegoś tak do 1500 - 2000zł i ta moja mu się podoba - i dyskutuj tu z takim :???:
Bylo sprzedac, obrobilby Ci d0pe na forum, bylby ubaw :)

q

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pukury » 06 lut 2017, 09:53

hej.
każdy ma swoje racje .
jak to mówią - z prawdą jest jak z d..ą - każdy ma swoją :lol:
tylko - dlaczego łożyska na blasze się dyndają ?
to niema żadnego uzasadnienia .
i jeszcze parę rzeczy - łożyska to przykład.
parę pln i zupełnie inaczej to by działało.
łatwo stracić markę - odzyskać bardzo trudno.
a że za taką kasę zrobić i mieć jakiś zysk ? - trudno bardzo.
pzd.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
tomar666
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: tomar666 » 06 lut 2017, 09:58

adam Fx pisze:Widziałem osobiście maszynę Tanie-CNC i powiem że za te pieniądze ile ona kosztowała to nie podjąłbym się wykonania. Owszem jest to maszyna nie produkcyjna a do nauki, zabawy, hobby i o ile mi wiadomo producent tego nie ukrywa.
Przeprowadziłem wiele podobnych rozmów jak wyżej napisałtanie-cnc,
np gość chciał na tym https://youtu.be/l0INJoc-nXM produkować profesjonalne czyści do rowerów jak to określił nie zbyt szybko wystarczy jak mu w 8h zejdzie np. 50szt "zębatek" :shock: człowiek widzi na filmie że to ledwo wycięło ten elemencik z alu, ma napisane w opisie że maszyna jest tylko edukacyjna .W końcu się obraził jak powiedziałem że do sensownej zabawy w alu (może nie 50szt.) to maszyna minimum 10k a do produkcji znacznie więcej ... NIE bo on szuka czegoś tak do 1500 - 2000zł i ta moja mu się podoba - i dyskutuj tu z takim :???:
No i widzisz Ty potrafileś klientowi wprost powiedziec co i jak.
Takich konstruktorów można polecać ;)

tanie-cnc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 25

Post napisał: tanie-cnc » 06 lut 2017, 10:11

pukury pisze: tylko - dlaczego łożyska na blasze się dyndają ?
to niema żadnego uzasadnienia .
Ma uzasadnienie - działa i to dyndanie nie przeszkadza w prawidłowej pracy.
Czyli działa i nie kosztuje ani złotówki - w myśl zasady tanio i dobrze (gorzej z wyglądem)

W obecnych wersjach łożyska są w oprawach - wyeliminowałem powód do narzekania...

EDIT:

Powód do narzekania, nie ze względu na działanie maszyn, a narzekania na wygląd rozwiązania - to rozwiązanie sprawdza się w maszynach o wolnych napędach (śruba jest napięta) - to rozwiązanie konstrukcyjne, jak wszystkie inne w moich maszynach podlega 5-cio letniemu okresowi gwarancji.
Każdy Klient ma 5 lat gwarancji na zastosowane rozwiązania w każdej mojej maszynie.

Do tej pory nie otrzymałem ani jednej reklamacji na rozwiązania konstrukcyjne.
A to, czy coś w moich maszynach jest zrobione zgodnie z oczekiwaniami Forumowiczów tego Forum, bądź czy jest ładnie zrobione, to już jest całkiem inna sprawa.

Moja odpowiedź, to nie arogancja, to poprostu doświadczenie życiowe w zakresie budowy maszyn.

Nie chcę przepychać się, które rozwiązania są bardziej "lepsze" i "mojsze"...

Pozdrawiam,
Tomek.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2017, 12:47 przez tanie-cnc, łącznie zmieniany 1 raz.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pukury » 06 lut 2017, 11:22

witam.
skoro TO jest " dobrze " to gratuluję.
przynajmniej no forum nie pisz takich farmazonów - trochę ludzi tu się zna na konstrukcji maszyn.
na szczęście w obecnych konstrukcjach jest lepiej i nie będzie powodu do " narzekań" .
życzę więc wielu zadowolonych klientów.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 06 lut 2017, 11:25

Ile maszyn sprzedałeś z nowymi obudowie łożysk?
tanie-cnc pisze:W obecnych wersjach łożyska są w oprawach - wyeliminowałem powód do narzekania...
A co z innymi wadami maszyny? Autor dopiero pod wysoką presją jest w stanie ugiąć się i zrobić coś nowego, ale to problem bo już zarobi mniej oprawa łożyska kosztuje.
Wciąż brak słowa od autora maszyny o zgłaszaniu błędów wad oraz jak zakończył ta reklamacje od klienta. ? Chyba zakończył naciskając czerwoną słuchawkę w tel...

To jest polska mentalność wydać jak najmniej a mieć mercedesa. Ten mercedes ma poważnie niedoróbki.Dlatego istnieją takie firmy i będą aż rynek wyczerpie się.

-------------------------

Czy ktoś próbował suchy teflon do pasków może talk? ??
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

vitoldo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: vitoldo » 06 lut 2017, 17:44

Do smarowania paska użyłbym suchego tefolonu w spayu np. ; https://sklep.avt.pl/kontakt-tf-suchy-100-ml.html.
Witold

januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Re: Recenzja (Przestroga) tanie-cnc model Super Hobby Line V

Post napisał: januszd » 18 lut 2017, 16:55

tomar666 pisze:[
Maszynę widziałem jedynie na zdjęciach bo do wykonawcy mam ponad 150km.
Nie miałem nic bliżej. Poza tym jak pisałem. W kwestii cnc byłem zielony
i.
150 km to jest jakaś graniczna odległość że dalej już nie podróżujesz? Lol

Jak nie wiedziałeś nic o cnc to trzeba było forum poczytać.

Ja też kupowałem z dotacji 3 lata temu, też nic nie wiedziałem o cnc, a za 10 tysięcy kupiłem sprzet o wadze 150kg i cenie sklepowej jakieś 15 tysięcy. Tylko głównym kryterium wyboru nie była odległość producenta od mojego miejsca zamieszkania.

Co do opisu tanie cnc to śmieszne nieuczciwe i mylące jest pisanie że frezarka nadaje się do obróbki cytuję "większości dostępnych materiałów".
Rzemieślnik Artysta

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Yarec » 18 lut 2017, 18:24

https://sklep.avt.pl/kontaflon-85-200ml.html to suchy odpowiednik CERATEC f-my Liquimoly, istnieją też suche smary grafitowe (np. pył grafitowy do smarowania wkładek zamków typu YALE).

Odnośnie relacji: maszyna (parametry)-człowiek (wiedza) to niestety bardzo często zapał do korzystania z maszyn przekracza bardzo poziom wiedzy (tak uczymy się na własnych błędach i za swoją kasę),
to tak jakby postawić magistra romanistyki przy tokarce (wzywając pogotowie i straż pożarną) i czekać na efekty wytaczania

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”