Recenzja (Przestroga) tanie-cnc model Super Hobby Line V2.

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
tomar666
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13
Posty: 33
Rejestracja: 04 mar 2014, 21:00
Lokalizacja: Ciechanów
Kontakt:

Recenzja (Przestroga) tanie-cnc model Super Hobby Line V2.

#1

Post napisał: tomar666 » 03 lut 2017, 23:59

RECENZJA TANIE-CNC

Cześć na imię mam Tomek i jestem ... wrrrróć ... i kupiłem tanie-cnc.

Tak jest drodzy Pańśtwo. Kupiłem tego szrota pod koniec roku 2013 jako zielony świeżak w temacie cnc. Dostałem dofinansowanie z UP i z wielkim rogalem na ryju poszedłem na zakupy.

Część z Was bardzo mi pomogła podczas problemów z tym czymś co aspiruje do bycia ploterem frezującym, za co jeszcze raz dziękuję.
Przez ostatnie 3 lata, frezarka stała w kącie piwnicy służąc jako stół do gromadzenia gratów. W zeszłym roku po powrocie z migracji postanowiłem zainwestować nieco grosza w reanimację szrota i przystosowanie go do realnej pracy.

Rozwiązanie było jedno. Paski HTD. Dziś odpaliłem sprzęt i niedługo nagram jakąś demonstrację jego pracy.

Zanim to nastąpi, chciałbym opisać moje wrażenia z "pracy" na tym jakże "zacnym" kawałku nowatorskiej inżynierii.

Na wstępie zaznaczę, iż do frezowania używam wrzeciona Kress 1050.

1. Budowa.

Urządzenie o polu roboczym 1350x600x150mm skonstruowane jest z profili 80x80 oraz 100x100, spawanych i pomalowanych jakimś lakierem do metalu.
O dziwo rama jest prosta, trzyma przekątne, a jej sztywność jest dość przyzwoita.

Do ramy przykręcone są prowadnice liniowe z podporami. Prowadnice fi12 ze standardowymi łożyskami liniowymi.
Blat z MDF 18mm z białą okleiną.

I na tym kończą się "plusy".

Co jest nie tak w tej maszynie? Wszystko inne!

Zaczniemy od śrub napędowych.

Śruby trapezowe 18x4 oraz 12x4. "Grubsza" założona na najdłuższą oś X. Pozostałe osie napędzane cieńszymi śrubami. Brama napędzana dwiema śrubami, aby jak pisze "konstruktor" zapobiec przekaszaniu. Sęk w tym, że przy prędkości roboczej 200mm/min (tak dwieście milimetrów na minutę ! ) z głębokością frezowania 1mm można to napędzać żelkami z biedronki i nic się nie przekosi.

Same śruby, żeby było mało, są pozyskane chyba z jakiegoś odrzutu. Krzywe niemiłosiernie. Nawet śruba na osi Z, która ma nieco ponad 20 cm długości jest krzywa ( o.O )

Znalazłem jeden plusik :) Nakrętki są mosiężne :D

- Następny punkt wycieczki? "Łożyskowanie" śrub.
Zastanawiam się, czy płaskowniki z dziurami przez które przełożona jest po prostu śruba i po zewnętrznych stronach na obu końcach nałożone najtańsze otwarte łożyska kulkowe, są przejawem ignorancji, głupoty, czy też cwaniactwa pana "konstruktora".

Śruba nie ma żadnego podparcia w tych łożyskach i jest ustawiona "na oko", aby tylko się mniej więcej linia zgadzała. Karetka z osią Z cały czas przestawia sobie śrubę osi X w jej osi podczas pracy.
Poniżej załączam zdjęcia tych cudownych wynalazków.

Żeby było ciekawiej, "inżynier" postanowił zrezygnować z wyłączników krańcowych. Zamiast nich wkręcił na końcach osi X śruby które zapobiegały zjechaniu karetki osi Z z prowadnic. Oś Z i Y miały naturalne blokady wynikające z konstrukcji.

- Co dalej? Sterownik i silniki.
Tu generalnie standard amatorskich zestawów DIY, czyli czerwony TB 6560 3v2 plus silniki 3A 3Nm. Szału nie ma, ważne, że działa.


wrażenia z pracy

Tu nie ma zbyt wiele do pisania, gdyż urządzenie swą powolną pracą zniechęcało mnie do używania. Poza kilkoma drobnymi wycinkami i grawerowaniem, zrobiłem jedno większe frezowanie. Mianowicie dla znajomego korpus do gitary elektrycznej. Czas obróbki ... 11 godzin !!!!!!

To było moje ostatnie dzieło na tej maszynie. Po tym została tylko meblem.

Wsparcie techniczne po zakupie
Generalnie BRAK! Przy próbach kontaktu z najdrobniejszym problemem było zbywanie i zwalanie winy na niewiedzę użytkownika. Do tego arogancja i szeroko pojęty "mamtowdupizm". Pan tanie-cnc ma najwyraźniej zasadę "klient kupił, klient się odpier*oli".

PODSUMOWANIE

Maszyna jest kiepsko wykonana z najtańszych materiałów (nie czepiam się taniości, tylko jakości wykonania, bo tu już jest przeginka)
Przy polu roboczym niewiele mniej niż 1m2 i prędkościach sugerowanych przez konstruktora, urządzenie traci jakąkolwiek praktykę zastosowania.

Dla kogo są produkty tego pana?
Jeżeli masz nieograniczoną ilość wolnego czasu, nie zarabiasz na obróbce cnc i masz masochistyczną skłonność do użerania się z problematycznym sprzętem, to tak jest to coś dla Ciebie.

Tak naprawdę maszyna nie nadaje się nawet do sensownego użytku amatorskiego. Większą prędkość roboczą na większym polu roboczym widziałem w starym ploterze z okolic lat 1999-2000, który do dziś pracuje w jednym studiu reklamy w Płocku, w którym miałem przyjemność pracować w zeszłym roku.

Wniosek końcowy, omijać szerokim łukiem.

Ocena końcowa: 2+ / 10

Plusy:
- Spawana stalowa rama podstawy i bramy
- blat MDF
- niezłe prowadnice liniowe (ale tu chyba ciężko trafić badziewne)
- nakrętki mosiężne (podwójne dla kasowania luzu)
- silniki krokowe 3A 3Nm

Minusy:
- Marnej jakości śruby trapezowe
- Pseudo łożyskowanie napędu
- marna rzeczywista powtarzalność pracy i wymiarów detali
- Brak krańcówek
- Najtańsze otwarte łożyska podpierające śruby
- Brak wsparcia technicznego po zakupie
- Cena o ile mnie pamięć nie myli ok 8500zł bez wrzeciona (jak dla mnie za drogo jak za taki szrot)

To była moja recenzja pseudo produktu od tanie-cnc. Uznałem, że jako nabywca mam pełne prawo wyrazić swoją opinię na temat zakupionego szrota, jak również subiektywne zdanie na temat konstruktora.

Mam nadzieję, że moja przygoda pomoże innym użytkownikom CNC uniknąć podobnej wtopy i zmarnowania pieniędzy.


A teraz drobna aktualizacja stanu faktycznego na dzień dzisiejszy.

Zakupiłem do maszyny Koła i Paski HTD. Dziś Odpaliłem maszynę i bez problemu uzyskałem prędkości jałowe rzędu 17m/min. Dla osi X i Y. Oś Z została na śrubie w związku z brakiem miejsca na założenie paska. Na tej osi po drobnej modyfikacji łożyskowania śruby uzyskałem 1,5m/min. Po zmianie śruby na kulową albo prosty trapez liczę na coś koło 5m/min.
Generalnie prędkość robocza jaka mnie zadowoli, to okolice 5m/min. Wtedy będę bardzo szczęśliwy.

A teraz Galeria rozmaitości. Enjoy :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Tagi:


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 135
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

#2

Post napisał: MarioMAX » 04 lut 2017, 13:50

A ile takie coś kosztuje ? No i szkoda, że nie ma zdjęć całej maszyny. Jak potrzebowałeś czegoś taniego z takim polem roboczym, i na fakturę, to trzeba było brać MLM CNC 1000x500x120mm nie są idealne, ale za ok 10k zł z dotacji masz maszynę do pracy, i nie musisz się martwić, że coś nie będzie działać.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2940
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#3

Post napisał: dance1 » 04 lut 2017, 16:23

było napisane ile kosztuje: 8500zł bez wrzeciona

już same 200mm/min przy obróbce ?miękkiego drewna wszystko o maszynie mówi a tym bardziej o "konstruktorze", po 1sze parametry śmieszne i oprócz spalonych krawędzi nic więcej nie osiągniesz, po 2 przejazd z jedno końca stołu na 2 to blisko 7 minut (i wszystko to zbierając 1mm!), osobiście nie wierzę jak ten gościu jeszcze klientów zdobywa, przecież to już jest masakra o reszcie konstrukcji już nie wspominając.
No ale jednak klientów (bardziej dosadne określenia pominę) zdobywa bo to już nie 1 temat o jego "maszynach".

Dobrze że się za modernizację zabrałeś bo widać że to jeszcze ma szansę działać. Powodzenia.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1330
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#4

Post napisał: k-m-r1 » 04 lut 2017, 17:46

Nie Ty pierwszy kupiłeś taką pułapkę.

Miałem okazje reanimować już 2 sztuki.

Sterownik tani chiński czerwony TB w białek skrzynce która łapie syf.

Tak nakrętki mosiądz ale jak tam kasować luz??
mimo poluzowania obejmy nie drgnęły chyba przyjemne są

Dostać sie do śrub osi X to cud bo os Z przeszkadza.
Na Z często luzują sie nakrętki.
Na X silnik nie był osiowo z śrubą i 4 otworami do mocowania.
Praktycznie każda śruba po wymontowaniu krzywa w łuk.
Oś Y tu śruba lata we wszystkie strony przy końcach ugina sie ten pręt. Silnik ma co robić. Napęd z paskiem na 2 śruby pod stołem dobry pomysłem jest ale samo wykonanie już nie.

W modelach które reanimowałem śruba to 12x4
Łożyska tanie i padają prędziutko.

Przewody nie ekranowane od silników .. masakra...

Brak czujników

Jak dobrze oprzesz się to całość pracuje na wałkach podpartych.

Fakt konstrukcja sztywna nie licząc łożysk liniowych

Poznajesz maszynę?
https://www.cnc.info.pl/topics59/dobor- ... t77952.htm

Moim zdaniem to przestroga

[ Dodano: 2017-02-04, 17:49 ]
OOOO jeszcze To będzie ciekawe

Opinia Tanie cnc frezarki

Moja opinia jest negatywna o tanie-cnc.pl

https://www.cnc.info.pl/topics19/zakup- ... t25428.htm
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 4795
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Recenzja (Przestroga) tanie-cnc model Super Hobby Line V

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 04 lut 2017, 18:22

tomar666 pisze:RECENZJA TANIE-CNC

Cześć na imię mam Tomek i jestem ... wrrrróć ... i kupiłem tanie-cnc.

Tak jest drodzy Pańśtwo. Kupiłem tego szrota pod koniec roku 2013 jako zielony świeżak w temacie cnc. Dostałem dofinansowanie z UP i z wielkim rogalem na ryju poszedłem na zakupy.
Hahha i BARDZO DOBRZE - tak powinien konczyc KAZDY kto marnuje MOJE PODATKI!

...Sęk w tym, że przy prędkości roboczej 200mm/min (tak dwieście milimetrów na minutę ! ) z głębokością frezowania 1mm można to napędzać żelkami z biedronki i nic się nie przekosi.
Producent zdaje mi sie podaje do jakich prac i z jakimi predkosciami sa jego maszyny?
Sam czytac nie umiesz a wymagasz cudow :)

q


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 170
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

#6

Post napisał: pitsky » 04 lut 2017, 19:48

Oglądałeś toto przed zakupem?
Widziałes kiedykolwiek wcześniej jakies techniczne urządzenie?
Co Cie skłoniło do zakupu takiego ulepa, czy angażując w to WŁASNE środki rownież wykazał się taką beztroską w ich wydawaniu? Tak są prze...ane pieniądze z naszych podatków.


Autor tematu
tomar666
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13
Posty: 33
Rejestracja: 04 mar 2014, 21:00
Lokalizacja: Ciechanów
Kontakt:

Re: Recenzja (Przestroga) tanie-cnc model Super Hobby Line V

#7

Post napisał: tomar666 » 04 lut 2017, 20:19

oprawcafotografii pisze:
Hahha i BARDZO DOBRZE - tak powinien konczyc KAZDY kto marnuje MOJE PODATKI!


Producent zdaje mi sie podaje do jakich prac i z jakimi predkosciami sa jego maszyny?
Sam czytac nie umiesz a wymagasz cudow :)

q
Sam naucz się czytać bo napisałem tłuku jeden, że byłem w temacie cnc zielony. Poza tym rozmawiałem z tym typem przed zakupem i mówiłem do czego potrzebuję maszyny i jak ją zamierzam wykorzystywać. Gościu po prostu zwęszył jelenia bez podstawowej wiedzy i tyle.
A jak Cię tak bolą marnowane podatki, to napisz list list z pretensjami do pani Szydło.
pitsky pisze:
Oglądałeś toto przed zakupem?
Widziałes kiedykolwiek wcześniej jakies techniczne urządzenie?
Co Cie skłoniło do zakupu takiego ulepa, czy angażując w to WŁASNE środki rownież wykazał się taką beztroską w ich wydawaniu? Tak są prze...ane pieniądze z naszych podatków.
Następny z problemem. Polecam obu panom maść na ból du** i kurs czytania ze zrozumieniem.

Maszynę widziałem jedynie na zdjęciach bo do wykonawcy mam ponad 150km.
Nie miałem nic bliżej. Poza tym jak pisałem. W kwestii cnc byłem zielony i odpowiadając na ostatnie pytanie, tak swoje pieniądze też bym tak wdupił w związku z moją niewiedzą.
Tak właściwie to część środków na tą maszynę była moja, a część z dofinansowania. Mniej więcej 50/50.

Jak macie takie bóle z podatkami to podajcie numery kont, prześlę wam kasę na zestaw małego marudy, czyli rycyna i wagon papieru do du**.

[ Dodano: 2017-02-04, 20:31 ]
k-m-r1 pisze:Nie Ty pierwszy kupiłeś taką pułapkę.

...

Poznajesz maszynę?
https://www.cnc.info.pl/topics59/dobor- ... t77952.htm

Moim zdaniem to przestroga

[ Dodano: 2017-02-04, 17:49 ]
OOOO jeszcze To będzie ciekawe

Opinia Tanie cnc frezarki

Moja opinia jest negatywna o tanie-cnc.pl

https://www.cnc.info.pl/topics19/zakup- ... t25428.htm
Maszyna z pierwszego linku jest podobna do mojej. Ma tylko większe pole robocze. Ale sama konstrukcja jest tak samo "przemyślana".
Niestety w związku z małą wiedzą w momencie podjęcia decyzji o zakupie, nie wiedziałem nawet o tym forum. Dopiero gdy pojawiły się problemy z maszyną trafiłem tu i naczytałem się opinii. Wtedy też zrozumiałem co kupiłem. Na szczęście wiedzę uzupełniłem i dziś jestem w trakcie strojenia przerobionej już maszyny. W poniedziałek testowa wycinka.
Na pusto idzie ją bujać nawet 17m/min. Ale konstrukcja jest za lekka na takie prędkości i jak brama tak zapiernicza to całość chodzi. Ale już 5m/min idzie elegancko i do tego co potrzebuję wystarczy. Powtarzalność pozycjonowania nie powala, ale w 0.2mm się mieści. Dla moich potrzeb wystarczy bo i tak na tym obróbka zgrubna leci.

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1302
Rejestracja: 10 gru 2006, 00:22
Lokalizacja: NISKO

#8

Post napisał: KAJOS » 04 lut 2017, 20:44

Zainwestuj w dobre stery jeszcze i odlecisz na tych paskach.
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek


Autor tematu
tomar666
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13
Posty: 33
Rejestracja: 04 mar 2014, 21:00
Lokalizacja: Ciechanów
Kontakt:

#9

Post napisał: tomar666 » 04 lut 2017, 20:47

KAJOS pisze:Zainwestuj w dobre stery jeszcze i odlecisz na tych paskach.
Taki mam zamiar. Teraz dorobię trochę części i mam nadzieję że niedługo coś z tego sensownego będzie ;)


tanie-cnc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 22
Posty: 51
Rejestracja: 12 paź 2009, 08:55
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

#10

Post napisał: tanie-cnc » 04 lut 2017, 20:49

EDIT:

Nie napisałem wcześniej - ta maszyna jest mojej produkcji.

Witam serdecznie.

Jeśli Ktoś z Państwa chciałby kupić niezawodną frezarkę cnc przystosowaną do prac hobbystycznych, najtańszą w Polsce, a do tego z 10-cio letnią gwarancją, to zapraszam.
Maszyny składam na podzespołach dostępnych w sklepie sponsora forum EBMIA.PL
Oferowane konstrukcje jakością wykonywanych detali dorównują większości profesjonalnych maszyn CNC oferowanych przez producentów sprzedających frezarki na tym forum cnc.


Zapraszam serdecznie.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam, Tomek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”