syntetyczny
zabiłeś mi klina... rozumiem Twój tok myślenia ale dostaję niebezpiecznych wibracji w okolicy portfela jak o tym myślę
To co piszesz fajna sprawa, wiadomo. Ten mokry chińczyk z 8000rpm kosztuje ponad 1000$ (dolar po 4.17) a gdzie falownik i reszta
Korpusy 1.5KW chodzą po ok 400$ i miałbym tylko 1.5Kw z max 2800rpm bo więcej nie przeniesie.
MarioMAX,
Frezarka jest mi do ALU potrzebna, mam kilka drobnych rzeczy w planie ze stali (nie może być z alu) więc od samego początku byłem nastawiony na takiego chinola 2-3Kw i max obroty i posuw maszyny.
Co do hałasu zawsze łatwiej wygłuszyć pompkę niż wrzeciono nad stołem
Jeśli oś Z nie będzie idealnie prostopadła do osi Y to jak chcesz to wyregulować ? Podkładki pod prowadnice, czy co ?
Podkładki muszę dać pod dolne wózki na kolumnie (dotoczę na wymiar), wtedy dół osi Z odsunie się od kolumny i mam pion. Ostatecznie będę ustawiać uchwyt wrzeciona do pionu i zobaczę co z tego wyjdzie.
Oczywiście prowadnice, wózki, śruba, nakrętka wszystko bez zbędnych naprężeń musi hulać i zanosi się że będzie dobrze.
Ta głowica BT40 i silnik do tego wychodzą stosunkowo droga - w sensie na mój budżet.
Sam takiej głowicy nie zrobię, zlecić to znowu czas się przeciągnie...
Pomysł mam jeszcze taki:
Kolega z forum sprzedaje takie cudo
ISO 30
Można by dać takie coś + zmieszczę jamnika trójfazowego 2900obr podpiętego prosto z rozdzielni (bez falownika - stałe obroty).
Przekładnia na paskach HTD 2:1 (mam 5800obr) lub 1:3 powiedzmy (1000obr do stali)
Koszt to ok 1200 głowica, jamnik powiedzmy 700zł, kilka kół HTD, 2 pasy, łóżyska wałeczkowe bo siły skrawania nie występują więc ok 100-200zł na pierdoły...
Aha i bym musiał tulejki ER dokupić do tej głowicy bo widzę że nie ma.
Główna obróbka to aluminium.
Kombinować z głowicą i mieć te 6000obr po redukcji i 2Kw mocy czy chinol 2Kw i na pełnych obrotach i posuwie jechać? Jak lepiej/wydajniej to wygląda w praktyce bo ja na razie teoretyk bardziej...