Tokarka - początki... Naprawde początki...;p
-
byqq
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 11
Witam po dłuższej nie obecności na forum. Odnośnie ostrzenia noży proponuję spróbować w ten sposób na początek. Ale należy pamiętać o doborze odpowiedniej ściernicy do noża, noże z płytką lutowaną ostrzyć ściernicami diamentowymi!! dla przykładu rysunek wykonany z jednym z najpopularniejszych programów graficznych
- Załączniki
-
- poglądowy rysunek robiony na "kolanie"
- OSTRZENIE NOŻA.JPG (15.56 KiB) Przejrzano 1506 razy
Jeżeli coś pomogłem a nie zaszkodziłem albo nie z komplikowałem to doceń to...
-
mrozanski
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 4
moim zdanie na uzytek domowy nie oplaca sie kupowac tarczy diamentowej. sa one dosc drogie a mozna ja zastapic zwykla sciernica do szlifowania weglikow. sam takiej uzywam i nie narzekam. ale to juz jak kto woli
a co do rysunku pokazanego przez kolege byqq to dla poczatkujacych taka uwaga ze gdy ma sie noz powyzej osi sciernicy to lubi czasem wyrwac noz. oczywiscie rozmawiamy o ostrzeniu "z reki"
-
byqq
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 11
Nie miałem na myśli ostrzenia z ręki. Uzupełniam rysunek o zagubiony element... Ostrząc wten sposób łatwo zachować podstawowe kąty ostrzenia...
Powodzenia w kolejnych próbach...
Powodzenia w kolejnych próbach...
- Załączniki
-
- teraz wyraźnie widać że nożanie ostrzymy z ręki
- OSTRZENIE NOŻA.JPG (17.52 KiB) Przejrzano 1483 razy
Jeżeli coś pomogłem a nie zaszkodziłem albo nie z komplikowałem to doceń to...
-
mateusz140m
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 8
-
grg12
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 3
Właśnie kupiłem tokarke identyczna jak inicjator wątku - tyle ze jako leń patentowany dopłaciłem za "szybki" uchwyt do noży (
). Jak na razie używam tylko noży HSS (białych) - znalazlem dobry opis jak sie je szlifuje ( http://www.thecooltool.com/files/dateien_243.pdf ) - wprawdzie po niemiecku ale sa obrazki
. Chyba mi nawet wyszło
A jesli chodzi o tokarke - jakos nie moge znalez sposobu na "ustalenie" supportów których w danej chwili nie chce przestawiać. Orientuje sie któs może jak sie to robi? Czy może podczas toczenia się tego nie robi?
Pozdrawiam
). Jak na razie używam tylko noży HSS (białych) - znalazlem dobry opis jak sie je szlifuje ( http://www.thecooltool.com/files/dateien_243.pdf ) - wprawdzie po niemiecku ale sa obrazki A jesli chodzi o tokarke - jakos nie moge znalez sposobu na "ustalenie" supportów których w danej chwili nie chce przestawiać. Orientuje sie któs może jak sie to robi? Czy może podczas toczenia się tego nie robi?
Pozdrawiam
-
ARGUS
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 17
Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi może nazwij to łopatologiczniegrg12 pisze:A jesli chodzi o tokarke - jakos nie moge znalez sposobu na "ustalenie" supportów których w danej chwili nie chce przestawiać. Orientuje sie któs może jak sie to robi?
Luzy czy osiowość , czy równoległość ?
daj zdjęcia maszynki
ja uchwyt podobny do Twojego właśnie robię sobie sam
połowę roboty mam już zrobioną