Tokarka - początki... Naprawde początki...;p
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Witam po dłuższej nie obecności na forum. Odnośnie ostrzenia noży proponuję spróbować w ten sposób na początek. Ale należy pamiętać o doborze odpowiedniej ściernicy do noża, noże z płytką lutowaną ostrzyć ściernicami diamentowymi!! dla przykładu rysunek wykonany z jednym z najpopularniejszych programów graficznych

- Załączniki
-
- poglądowy rysunek robiony na "kolanie"
- OSTRZENIE NOŻA.JPG (15.56 KiB) Przejrzano 744 razy
Jeżeli coś pomogłem a nie zaszkodziłem albo nie z komplikowałem to doceń to...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
moim zdanie na uzytek domowy nie oplaca sie kupowac tarczy diamentowej. sa one dosc drogie a mozna ja zastapic zwykla sciernica do szlifowania weglikow. sam takiej uzywam i nie narzekam. ale to juz jak kto woli
a co do rysunku pokazanego przez kolege byqq to dla poczatkujacych taka uwaga ze gdy ma sie noz powyzej osi sciernicy to lubi czasem wyrwac noz. oczywiscie rozmawiamy o ostrzeniu "z reki"

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Nie miałem na myśli ostrzenia z ręki. Uzupełniam rysunek o zagubiony element... Ostrząc wten sposób łatwo zachować podstawowe kąty ostrzenia...
Powodzenia w kolejnych próbach...
Powodzenia w kolejnych próbach...
- Załączniki
-
- teraz wyraźnie widać że nożanie ostrzymy z ręki
- OSTRZENIE NOŻA.JPG (17.52 KiB) Przejrzano 721 razy
Jeżeli coś pomogłem a nie zaszkodziłem albo nie z komplikowałem to doceń to...
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Właśnie kupiłem tokarke identyczna jak inicjator wątku - tyle ze jako leń patentowany dopłaciłem za "szybki" uchwyt do noży (
). Jak na razie używam tylko noży HSS (białych) - znalazlem dobry opis jak sie je szlifuje ( http://www.thecooltool.com/files/dateien_243.pdf ) - wprawdzie po niemiecku ale sa obrazki
. Chyba mi nawet wyszło
A jesli chodzi o tokarke - jakos nie moge znalez sposobu na "ustalenie" supportów których w danej chwili nie chce przestawiać. Orientuje sie któs może jak sie to robi? Czy może podczas toczenia się tego nie robi?
Pozdrawiam

A jesli chodzi o tokarke - jakos nie moge znalez sposobu na "ustalenie" supportów których w danej chwili nie chce przestawiać. Orientuje sie któs może jak sie to robi? Czy może podczas toczenia się tego nie robi?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi może nazwij to łopatologiczniegrg12 pisze:A jesli chodzi o tokarke - jakos nie moge znalez sposobu na "ustalenie" supportów których w danej chwili nie chce przestawiać. Orientuje sie któs może jak sie to robi?
Luzy czy osiowość , czy równoległość ?
daj zdjęcia maszynki

ja uchwyt podobny do Twojego właśnie robię sobie sam
połowę roboty mam już zrobioną