Budowa wycinarki plazmowej 120 x 80
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 8
Fajnie wszystko wygląda pomysł wykonanie też
Mam nadzieję że nie będziesz miał cyrku po odpaleniu tego wszystkiego.
Kiedyś pisałem o wannie
pomyśl już na tym etapie budowy bo bez wanny to będziesz miał Vietnam w garażu
takich pomieszczeniach to jest katastrofa lądowa.
Oś z wygląda przepięknie

Mam nadzieję że nie będziesz miał cyrku po odpaleniu tego wszystkiego.
Kiedyś pisałem o wannie

Oś z wygląda przepięknie

Plazma CNC WS 1000
Frezarka CNC WS 1000
Frezarka CNC WS 1000
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Mk4 idzie do wrzeciona a nie konikaodzi_2005 pisze:
Prosił bym o odpowiedź na pytanie, mianowicie. W zestawie są dwa kły stałe MK2 i MK4, o ile MK2 wskakuje w tuleje konika o tyle MK4 jest po prostu za gruby, a znów po wyjęciu tulejki nieda się go tam wcisnąć coś w środku go blokuje czy on nie pasuje jednak??

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 71
Jako że czekam na noże do tokarki i praca przy cnc stoi przez to w miejscu, postanowiłem zmierzyć bicie na chwycie tokarki jak i po jego zdjęciu.
Bez chwytu bicie zewnętrzne mieściło się w granicy połowy jednej setki, nie wiem jak to w cyfrach napisać
Z założonym chwytem bicie zewnętrzne wynosiło w granicach 1,5setki po domyśleniu się i wytarciu oliwki spadło do wachań w granicach 1setki
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po południu przyszły części i miałem możliwość założenia prowadnic liniowych
W końcu maszyna zaczyna przypominać coś w rodzaju CNC
Zakończyłem robotę z hukiem i idę na noc do pracy więc trzeba chwilę odpocząć po gwintowaniu ręcznym tylu otworów

Bez chwytu bicie zewnętrzne mieściło się w granicy połowy jednej setki, nie wiem jak to w cyfrach napisać

Z założonym chwytem bicie zewnętrzne wynosiło w granicach 1,5setki po domyśleniu się i wytarciu oliwki spadło do wachań w granicach 1setki
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po południu przyszły części i miałem możliwość założenia prowadnic liniowych

W końcu maszyna zaczyna przypominać coś w rodzaju CNC

Zakończyłem robotę z hukiem i idę na noc do pracy więc trzeba chwilę odpocząć po gwintowaniu ręcznym tylu otworów

-
Dzisiaj podczas pracy nad łączeniem silnika ze śrubami, mając nierdzewne tuleje w szufladce w której trzymam rzeczy które gdzieś znajdę a są nie potrzebne komuś, dł10cm zew fi20, rozwierciłem na 8mm i przewierciłem otworki 4mm na gwint do blokowania... jednak gwintowniki tego nie wytrzymały...
Ojciec mówi że mam zestaw jakiś tanich gwintowników który kupiłem za 130zł jakaś Corona, żeby już nie dokupywać tylko jak pękło M5 zamówić M5 firmy Fanar i gdy pęknie kolejny przykładowo M8 znów zamówic Fanar i tak skompletować porządny zestaw gwintowników.
Czy sądzicie że firma Fanar jest dobrą firmą co do gwintowników ręcznych ??? Nie chciał bym znów kompletować czegoś co będzie chińskim plastikiem..
Ojciec mówi że mam zestaw jakiś tanich gwintowników który kupiłem za 130zł jakaś Corona, żeby już nie dokupywać tylko jak pękło M5 zamówić M5 firmy Fanar i gdy pęknie kolejny przykładowo M8 znów zamówic Fanar i tak skompletować porządny zestaw gwintowników.
Czy sądzicie że firma Fanar jest dobrą firmą co do gwintowników ręcznych ??? Nie chciał bym znów kompletować czegoś co będzie chińskim plastikiem..
-
Na codzień produkuje i montuje balustrady nierdzewne i powiem tak corona przy gwintowaniu to prędzej w gwintowniku zrobisz gwint niż w tulejce a przykładowo fanar bo tylko nimi robimy jest nie do porownania pół roku temu 150 sztuk takich rotul pod szybę gwint m8 zrobiłem na jednym gwintowniku i do tej pory go mam przy gwontowaniu musisz zwracać uwagę na jego czystość co otwór dnuchasz powietrzem albo jakaś szczoteczka gwintownik i do smarowania zwykły olej jadalny jest najlepszy moim zdaniem
-
Czyli zacznę ułamane gwintowniki zastępować Fanarem, tylkocwidze fanar jest 2sztukowy a nie 3 w zestawiecreattine1 pisze:Na codzień produkuje i montuje balustrady nierdzewne i powiem tak corona przy gwintowaniu to prędzej w gwintowniku zrobisz gwint niż w tulejce a przykładowo fanar bo tylko nimi robimy jest nie do porownania pół roku temu 150 sztuk takich rotul pod szybę gwint m8 zrobiłem na jednym gwintowniku i do tej pory go mam przy gwontowaniu musisz zwracać uwagę na jego czystość co otwór dnuchasz powietrzem albo jakaś szczoteczka gwintownik i do smarowania zwykły olej jadalny jest najlepszy moim zdaniem
-