Toczenie krążków z blachy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Toczenie krążków z blachy
Witam kolegów.
Przyszło mi do przetoczenia cieńkich krążków z blachy 20mm. Brak mi doświadczenia i nie mam pojęcia w jaki sposób je zamocować w uchwycie. W krążku ma być otwór 21mm może on w czymś pomoże.
Z góry dziękuję.
Przyszło mi do przetoczenia cieńkich krążków z blachy 20mm. Brak mi doświadczenia i nie mam pojęcia w jaki sposób je zamocować w uchwycie. W krążku ma być otwór 21mm może on w czymś pomoże.
Z góry dziękuję.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Otwór jest w środku? Jeżeli tak to pręt np fi30 w uchwyt, zatoczyć pasowanie na fi21mm na długości 18-19mm. W pręcie gwint wewnęntrzny M10-M12. Na pręt założyć krążek, skręcić porządnie śrubą i ognień, byle powoli
.
No chyba ze te 20 mm to nie grubość tylko średnica krążka??
Więcej szczegółów by się przydało.

No chyba ze te 20 mm to nie grubość tylko średnica krążka??
Więcej szczegółów by się przydało.
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
Po niektórych pytaniach na tym forum można się wszystkiego spodziewać. Lepiej się upewnićgrg12 pisze:Jak nie grubość to co? Średnica? Otwór fi 21 w blaszce fi 20? Intrygujące...Brona pisze:Nie nie grubość to 20mm
Sposób zamocowania ciekawy. Tylko czy to się opłaca robić na trzy sztuki ?

A ileż to roboty, szybciej zrobisz niż się będziesz zastanawiał nad lepszym rozwiązaniemBrona pisze:Nie nie, grubość to 20mm
Sposób zamocowania ciekawy. Tylko czy to się opłaca robić na trzy sztuki ?
Czy w ten sam sposób można mocować krążki i toczyć w nich rowek klinowy ?

Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Widzę że dodałeś pytanie czy można w ten sposób zrobić rowek po pasek klinowy - owszem, można - ale raczej nie licz że wjedziesz pełnym profilem nożem kształtowym.
Sposób podany przez Steffa to najprostsze rozwiązanie - jeśli otwór w blasze jest dokładny, trzpień mocujący zrobisz w jednym mocowaniu i zostawisz w uchwycie - twoje kołka może nawet nie będą bardzo biły...
A co do opłacalności - trzpień zrobisz znacznie szybciej niż wytniesz rowek pod pasek klinowy w jednym kole
Sposób podany przez Steffa to najprostsze rozwiązanie - jeśli otwór w blasze jest dokładny, trzpień mocujący zrobisz w jednym mocowaniu i zostawisz w uchwycie - twoje kołka może nawet nie będą bardzo biły...
A co do opłacalności - trzpień zrobisz znacznie szybciej niż wytniesz rowek pod pasek klinowy w jednym kole
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Można, opłaca się, jest to bardzo prosty i sensowny sposób.Brona pisze:Sposób zamocowania ciekawy. Tylko czy to się opłaca robić na trzy sztuki ?
Czy w ten sam sposób można mocować krążki i toczyć w nich rowek klinowy ?
Otwór wewnętrzny obrób na gotowo i do niego dopasuj trzpień, można również zastosować gwint zewnętrzny i nakrętkę.
Robiąc trzpień trzymaj się w miarę możliwości zasady czym większa powierzchnia styku tym pewniej będzie trzymało twój krążek (coś jak mocowanie tarczy w pile do cięcia drewna)