Budowa wycinarki plazmowej 120 x 80
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
sa male przewody ekranowane łatwo sie je montuje a co to szkodzi dac ekranowany lepiej dac niz nie dac i potem szukac przyczyny jak cos było by nie tak. a co do kompa to lepiej zrobic wolny format i dopiero instalke łądowac ewentualnie filmiki podpatrzec na youtubie do mojego asusa tez niby nie mozna bylo wgrac 7 ki a tu filmik i hula jak kto woli ja np zatrzymalem sie na erze tego windowsa te ikonki mnie draznia w 10 czy 8 ,
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 71
Wiem że na koniec musze ekran uziemićfreerad pisze:Tylko że ekran trzeba podłączyć bo jak tak bezkontaktowo wisi na kabelku to równie dobrze może go niebyć. Ekran podłączamy z jednej strony.

A co do WinXP udało się, wyjąłem dysk włożyłem do innego kompa stacjonarnego wgrałem system i podmieniłem hehe
Kolejne postępy z elektryki, sądziłem że elektrykę zrobię w jedno popołudnie jednak schodzi to dosyć długo, może dlatego że robi się to dla siebie i bardziej się stara

Zasilacz od komputera uruchomiony, test wiatraków wykonany

-
Panowie dzisiaj ukończyłem elektrykę, podłączyłem do kompa i coś jest nie tak.
Komputer to dell optiplex sx280
Funkja HT - OFF
LPT Mode - EPP
Po odpaleniu Mach3 2.0, problem wygląda następująco, że działa oś Y, zamiast osi X obraca się oś Z a oś X nie działa wogólę, próbowałem przyciskami od Osi Z i nic.
Program Mach3 wyświetla mi dostępne 3 osie, podmieniłem w ustawieniach piny, jednak to nic z programie nie zmieniło.
Wszystko sprawdziłem i sterowniki są poprawnie podpięte co do osi.
Macie może jakieś pomysły czy coś sprawdzić jeszcze w biosie??
Pobawiłem się troszkę kablami, i na wyjściu Z mam oś X, a na wyjściu A mam oś Z....
Komputer to dell optiplex sx280
Funkja HT - OFF
LPT Mode - EPP
Po odpaleniu Mach3 2.0, problem wygląda następująco, że działa oś Y, zamiast osi X obraca się oś Z a oś X nie działa wogólę, próbowałem przyciskami od Osi Z i nic.
Program Mach3 wyświetla mi dostępne 3 osie, podmieniłem w ustawieniach piny, jednak to nic z programie nie zmieniło.
Wszystko sprawdziłem i sterowniki są poprawnie podpięte co do osi.
Macie może jakieś pomysły czy coś sprawdzić jeszcze w biosie??
Pobawiłem się troszkę kablami, i na wyjściu Z mam oś X, a na wyjściu A mam oś Z....
-
Okazało się że w machu zaznaczona była opcja która wszystko mieszała "Tryb Max CL" jakoś tak to brzmiałostalmasz pisze:Możesz zmieniać wyjścia osi w programie Mach 3 Config ,Ports and Pins, Motor Autpus

Elektryka gotowa, zostało podłączyć kable do złącz silników których jeszcze nie nabyłem...

i króciutki filmik że działa

-
Jako że brakowało mi trochę maszyn do kontynuowania budowy maszyny, tzn 2 kółka które są na śrubach trapezowych osi Y które rozwiercałem na wiertarce stołowej dosyć mocno się chwieją co powoduje zsuwanie się paska.
Pomyślałem że muszę jechać do tokarza aby przetoczyć koło wytoczyć tulejkę i będzie cacy
z drugiej strony myślę hmmm przetoczenie będzie kosztowało kilka zł, więc postanowiłem te kilka złociszy przeznaczyć na coś innego, efekt na zdjęciu 

Pomyślałem że muszę jechać do tokarza aby przetoczyć koło wytoczyć tulejkę i będzie cacy

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
-
Też jestem tego zdaniacreattine1 pisze:Wszystko fajnie ale nie lepiej było trochę dopłacić i kupić jakąś tud 40 np ? Dużych rzeczy nie potocZysz a i niewiem czy na tym zrobisz jakiś gwint a to się sprzydaje na przyszłość biorąc pod uwagę cenę przypusmy dokladazz 3 tys i masz dość konkretny sprzęt którym coś już zrobisz większego ?

Maszyne zawsze można zmienić lub dokupić drugą, jednak trzeba mieć na to miejsce, ja garaż będę budował poczekam jeszcze z rok, tak więc od czegoś trzeba zacząć

W garażu u wujaszka pod stertą śmieci, rozwiertaków maszynowych itd znalazłem oto takie maleństwa

Prosił bym o odpowiedź na pytanie, mianowicie. W zestawie są dwa kły stałe MK2 i MK4, o ile MK2 wskakuje w tuleje konika o tyle MK4 jest po prostu za gruby, a znów po wyjęciu tulejki nieda się go tam wcisnąć coś w środku go blokuje czy on nie pasuje jednak??