Amatorska wycinarka laserowa

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Wlad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Wlad » 29 gru 2006, 01:25

Witam !
ERNEST KUCZEK pisze:tez kiedys probowalem zobaczyc swiatlo podczerwone przez kamerke, ale tak jak piszesz nie wszystkie sie do tego nadaja. kiedys mialem taka stara kamere vhs na niej bylo widac rowniez swiatlo z pilota do telewizora. a moze noktowizor?
wracajac do kamerki to na niektorych aparatach cyfrowych troche widac promnien lasera ale jest malo wyrazny.
Wróciwszy z powrotem do lasera..... tylko laser CO2 może ciąc... a jak sie ma sprawa ciecia laserem rubinowym. Widziałem kolega ma laser, jest to tuba grubości dziecka rocznego przedramienia, długości35 do 40 cm, dosyć dobrze daje czerwony promień dosyć gruby... ale skierujesz na rekę to nic nie czuć temperatury moze soczewki reszte łatwią. Ale tak wogóle czy można nim ciać.
Pozdrawiam
Władysław Z.

W?ad.

Tagi:

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 29 gru 2006, 02:10

jakiej jest mocy? co do ciecia to nie sadze aby cos sie dalo z tego zrobic.

ostatnio walczylem z dioda laserowa o dlugosci fali 808nm i mocy 3W. nie mam odpowiedniej optyki wiec punkt srednicy ok. 0.6mm pozwala na wypalanie w drewnie czy sklejce (ciemniejszy material latwiej palic) ale nie ciecie.
POZDRAWIAM

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: diodas1 » 29 gru 2006, 02:32

Witam. Ja mimo późnej pory jeszcze trochę myślę. A myślę sobie tak, że aby wywołać destrukcję termiczną materiału wiązką światła (lasera) materiał powinien dobrze absorbować energię tego światła a poza tym energia powinna być skoncentrowana do odpowiedniej wartości (W/cm kw.), zależnie od rodzaju materiału. Światła nie daje się skupiać w nieskończoność, do punktu o zerowej średnicy, żeby osiągnąć najwyższą koncentrację. Minimalna osiągalna średnica punktu w ognisku soczewki zależy od długości fali. Jest na to wzór fizyczny który widziałem ale już niestety nie pamiętam. W każdym razie podczerwień pod tym względem jest niezbyt wdzięczną długością fali, daje dość spory punkt. Ostrzej dają się skupić wiązki o krótszej długości fali światła. Mimo to stosuje się do cięcia i grawerowania lasery CO2 ponieważ mają relatywnie najlepszy stosunek mocy do ceny. Przy tym wiązka która opuszcza laser jest prawie równoległa zatem łatwiej ją skupić prostą soczewką , w odróżnieniu od diod na podczerwień których wiązka jest zbyt rozbieżna a "okno" przez które jest emitowana zbyt duże żeby udało się to rozbrykane światło skupić do mikropunktu. Lasery CO2 mogą pracować przy właściwym chłodzeniu ciągle co też jest zaletą . Rubin tak nie umie.

pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pop9 » 29 gru 2006, 08:01

NIe zgodze sie z przedmówcą bo Yag też ma swoje zalety a to na przykład wiązke mozna poprwadzić swiatłowodem, zamiast toru na lustrach, i sumować moce co więcje jest juz reczna spawarka laserowa!!

Awatar użytkownika

MAAK
Posty w temacie: 2

Post napisał: MAAK » 29 gru 2006, 14:42

Mam okazja kupić nowy Laser CO2 40W, tylko bez zasilacza
Czy ktoś wie jak zrobić zasilacz, czy to możliwe do zrobienia w domowych warunkach

Wlad

Post napisał: Wlad » 29 gru 2006, 15:22

Witam !
pop9 pisze:NIe zgodze sie z przedmówcą bo Yag też ma swoje zalety a to na przykład wiązke mozna poprwadzić swiatłowodem, zamiast toru na lustrach, i sumować moce co więcje jest juz reczna spawarka laserowa!!
Mówisz o wiązce rubinowej..? że ją światłowodem można puszczać..?... to ciekawe to można nawet tylko do oświetlenia w trudnodostępnych miejscach zastosować.

Pozdrawiam.
Władysław Z.
W?ad.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 29 gru 2006, 18:30

wlasnie ostatnio przylaczylem do swojej diody swiatlowod ze szklanym rdzeniem.
a co do swiatlowodw i oswietlania trudno dostepnych miejsc to mi sie przypomniay lampki do mikroskopow i zupelnie cos innego a mianowicie choinka z oswietleniem ze swiatlowodow. nie wiem czy sa popularne takie choinki, ale ma setki moze tysiac swiatlowodow wplecionych w galazki i jedna lampke w podstawie z ktrecacym sie kolorowym dyskiem. jak dla mnie efekt jest super.
POZDRAWIAM

Wlad

Post napisał: Wlad » 29 gru 2006, 23:00

Witam !
ERNEST KUCZEK pisze:wlasnie ostatnio przylaczylem do swojej diody swiatlowod ze szklanym rdzeniem.
a co do swiatlowodw i oswietlania trudno dostepnych miejsc to mi sie przypomniay lampki do mikroskopow i zupelnie cos innego a mianowicie choinka z oswietleniem ze swiatlowodow. nie wiem czy sa popularne takie choinki, ale ma setki moze tysiac swiatlowodow wplecionych w galazki i jedna lampke w podstawie z ktrecacym sie kolorowym dyskiem. jak dla mnie efekt jest super.
Powoli odbiegamy od tematu... wróciwszy do cięcia lub grawerowania laserowego, czy może ktos ma schemat rozmieszczenia soczewek aby skupić wiązke lasera, i ich rodzaj.

Pozdrawiam.
Władysław Z.
W?ad.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: diodas1 » 30 gru 2006, 01:21

Do Wlad
W przypadku lasera CO2 który daje dość równoległą wiązkę promieniowania schemat może być najprostszy z możliwych, czyli jedna soczewka skupiająca umieszczona współosiowo ze strumieniem światła laserowego. Soczewka nie może być ze zwykłego szkła bo pęknie pod wpływem naprężeń termicznych. Może to być np taka http://cgi.ebay.com/NEW-CO2-Laser-ZnSe- ... dZViewItem Wielkość soczewki dobiera się zależnie od zastosowania. Im dłuższa ogniskowa tym głębiej można ciąć bez widocznego ukosowania krawędzi cięcia. Oczywiście im większa ogniskowa tym wyżej nad ciętym materiałem się ją umieszcza co może być czasem kłopotliwe. Między laserem a soczewką zwykle jest jeszcze kilka lusterek kierujących strumień lasera w odpowiednie miejsce. To też nie są zwykłe lusterka (srebrzone szkło) tylko specjalne, złocone, ale też można je upolować w E-Bay.

LED007
Posty w temacie: 1

Post napisał: LED007 » 07 paź 2007, 15:01

Witam!

"Odgrzeję" stary temat, który pewnie "ucichł", póki co, ze względu na wysokie koszty laserów (nieważne w jakiej technologii wykonanych) dobrych do CNC
ERNEST KUCZEK pisze:procesor, mam okazje kupic diode laserowa (podczerwien) 2.5w
ale nie wiem za wiele o zasilaniu diody. jake zrodlo bede potrzebowal do zasilania? czy musi to byc jakis specjany zasilacz?
ta dioda na zasilanie potrzebuje
1.8V
oraz
Threshold Current: 400mA (co to jest threshold current)
Operating Current: 4.0A

jeszcze jedna rzecz, w jaki sposob kontrolowac moc diody przy np. grawerowaniu aby obrazek mial rozne odcienie?
... nie padła odpowiedź. Z tego co się orientuję to pierwsze oznacza prąd, powyżej którego w diodzie laserowej rozpoczyna się emisja laserowa (poniżej tej wartości dioda laserowa zachowuje się jak zwykła LED). Druga wartość prądu oznacza (jak sama nazwa mówi), prąd przy którym uzyskuje się znamionową moc (2,5W) emisji laserowej, ale pewnie po roku już to wiesz ;-) . Kupiłeś w końcu taką diodę laserową? Jeśli tak to robiłeś z nią jakieś testy? Możesz podzielić się swoimi uwagami?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”