Tokarki bułgarskie CU400 CU401 CU500 CU502 CU580 CU582 C11
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam.
Mam małe pytanie odnośnie tego w jaki sposób jest zamocowany wodzik sprzęgła w tokarce cu 500.
Ten pręt na którym jest zamocowany wodzik jest może przewiercony na wylot , a bolec do mocowania wodzika jest wbity w pręt . czy może wkręcany?
Jak to jest zrobione?
Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam
Mam małe pytanie odnośnie tego w jaki sposób jest zamocowany wodzik sprzęgła w tokarce cu 500.
Ten pręt na którym jest zamocowany wodzik jest może przewiercony na wylot , a bolec do mocowania wodzika jest wbity w pręt . czy może wkręcany?
Jak to jest zrobione?
Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Tak. Ten bolec to kołek stożkowy, więc wybić da się tylko w jedną stronę. Jak dobrze pamiętam to chyba ten kołek ma gwint, kótry umożliwia jego demontaż za pomocą śruby i tulejki .TOMEKCNCI pisze:Ten pręt na którym jest zamocowany wodzik jest może przewiercony na wylot , a bolec do mocowania wodzika jest wbity w pręt
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Gwinty ma tokarce CU 500
Witam zakupilem tokarce CU 500 a do niej DTR z allegro, kiepskiej jakosc ksero ktore wiecej przeszkadza niz pomaga, mam kilka pytan do posiadaczy tokarce CU 500.
Na tokarce regulacja posuwow odbywa sie 2 dzwigniami, Jedna z oznaczeniami A B C D a druga w pozycjach 1 2 3 4 5 6 7 8, dodatkowo 2 dwie wcisne dzwignie od posuwow przyspieszonych oraz obroty lewo i prawo. + dzwignia 3 polozeniowa gwinty metryczne posuw i gwinty calowe.
Patrze na te wzory w DTR i brakuje mi kilku stron. Czy ktos moglbymi to wyjasnic dla takowej tokarki ? Jal to wyglada w przypadkow gwintu metrycznego m12x1.5
Dziekuje Pozdrawiam
Na tokarce regulacja posuwow odbywa sie 2 dzwigniami, Jedna z oznaczeniami A B C D a druga w pozycjach 1 2 3 4 5 6 7 8, dodatkowo 2 dwie wcisne dzwignie od posuwow przyspieszonych oraz obroty lewo i prawo. + dzwignia 3 polozeniowa gwinty metryczne posuw i gwinty calowe.
Patrze na te wzory w DTR i brakuje mi kilku stron. Czy ktos moglbymi to wyjasnic dla takowej tokarki ? Jal to wyglada w przypadkow gwintu metrycznego m12x1.5
Dziekuje Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Te tokarki mają raczej zrozumiałe tabelki do ustawiania na wrzecienniku.
Za ustawienie gwintów odpowiadają trzy wajchy na skrzynce posuwów :
1.z literkami A,B,C,D ,
2.z cyferkami od 1do8
3. z rodzajem gwintu
Dodatkowo w grę wchodzi ustawienie kół gitary i jeszcze dwie wajchy nad gitarą te które się wciska/ wyciąga. Górna od przełączania skoków gwintu na zwykły lub zwielokrotniony (chyba x4 ), druga nieco niżej od kierunku gwintu lewy/ prawy.
Reszta to ustawienie wg tabelki na wrzecienniku.
Za ustawienie gwintów odpowiadają trzy wajchy na skrzynce posuwów :
1.z literkami A,B,C,D ,
2.z cyferkami od 1do8
3. z rodzajem gwintu
Dodatkowo w grę wchodzi ustawienie kół gitary i jeszcze dwie wajchy nad gitarą te które się wciska/ wyciąga. Górna od przełączania skoków gwintu na zwykły lub zwielokrotniony (chyba x4 ), druga nieco niżej od kierunku gwintu lewy/ prawy.
Reszta to ustawienie wg tabelki na wrzecienniku.