Wałki tnące 0.7mm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

bogdan54
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: bogdan54 » 10 gru 2011, 15:08

Witam caratusz .Jeszcze jeden off top . Trzy lata temu szukałeś tokarki do robienia złączek hydraulicznych .Chciałeś zrobić dobry interes bo miałeś rynek zbytu , a tokarstwa miałeś się nauczyć w try miga , więc masz pojęcie o obróbce metali i kalkulacji kosztów .Więc bardzo mnie to dziwi że teraz szukasz desperata który wykona dla ciebie narzędzie za pól darmo i da wieczną gwarancję . Jak masz tę tokarkę to siadaj na maszynę i sobie zrób sam .

I jeszcze jedno na forum nie widzimy siebie i tak na pewno nie jest wiadomo kto jest stary a kto młody , liczy się przede wszystkim doświadczenie . Założyłeś temat i ciekaw jestem bardzo czy ktoś Ci w nim pomógł i przyznasz punkta . :evil:

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pitsa » 10 gru 2011, 21:20

To i ja dorzucę offtopa nawiązując do tych pomysłów produkcyjnych na tokarce. ;-)
caratusch pisze:Cena 1500zł na używanie czegoś raz w miesiącu przez 2-3 godziny to dużo za dużo
Filozofia Towarzystwa Rozwoju Ekonomicznej Zaradności Obywateli :D

Wydajność maszyny z wałkiem 270 to 20-30kg na godzinę. W te 2-3 godziny posiekasz 40kg na miesiąc. I to ma być na użytek własny??? Przy cenie 100zł za kg to jest 4000zł/miesiąc. Odejmując od tego 20zł za kg surowca, koszt nożyków 1500zł i inne koszty... spokojnie osiągniesz minimalną pensję w pierwszym miesiącu, a potem już tylko "czysty" zysk. ;-)

A i jeszcze te 0,7mm! Pewnie chodzi o jakość produktu... na potrzeby własne ludziom wystarcza niszczarka ale dla czego nie robi się dla klienta, gdy wielu producentów na rynku tylko jakością można rynek zwojować! :-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 gru 2011, 22:16

caratusch pisze: Dlatego że na normalnych forach są moderatorzy i każdy offtop usuwają dla przejrzystości forum,
Kolega bywały na elektrodzie :)

mariuszbroda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: mariuszbroda » 11 gru 2011, 01:42

Mogę jeszcze ?
trochę czasu poświęciłem elektrodzie.
Jest tam bardzo dużo mądrych rzeczy,ale jest cała rzeka niebezpiecznego gówna, często dość mądrze napisana(z pozoru),trzeba mieć dużo wiedzy własnej żeby się nie nadziać.
Tak tylko moim zdaniem.
I jeszcze moim zdaniem,piszcie koledzy off topy,dlaczego nie-forum dzięki temu żyje.
Tak naprawdę to wracam tu po nocach,bo jestem ciekawy co napisał ten kolega i tamten kolega,bo ich już znam i wiem,nooo wiem,że oni też tu wracają,bo lubią ...a dobra.
Forum żyje dzięki dużemu gronu stałych bywalców....jednopostowcy są mile widziani oczywiście,ale oni nie stworzą żadnej społeczności.
Forum także zmienia niektórych,jeden gość,co już był ekspertem od spawania....zmienił się...jest znowu skromny i jakby mniej pewny siebie :lol:
Pozdrawiam wszystkich.

[ Dodano: 2011-12-11, 01:51 ]
ciekawe rzeczy wyszukałeś Pitsa :lol:
wszelkie zioła,alkohole i tym podobne-wiadomo,gdzie jest szybki zysk i pewny kić-na wcinaniu się w monopol państwa,bo wiadomo,że można to samo zrobić tanio,a zbyt szybki i gwarantowany...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 gru 2011, 06:59

mariuszbroda pisze:I jeszcze moim zdaniem,piszcie koledzy off topy,dlaczego nie-forum dzięki temu żyje...
To może jeszcze i ja :)
Niektórzy koledzy wyraźnie mylą forum z encyklopedią albo poradnikiem tematycznym.
Najlepiej jakby wszystko było alfabetycznie i krótko.
Dla mnie forum to społeczność, a w społeczności trzeba się poznawać. A często jeden offtop
więcej mówi o człowieku niż 20 mądrych rad :)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 11 gru 2011, 10:29

Jedni mylą inni zmylają. :D
O tak jak na tej stronie z maszynkami do cięcia ziół - okazuje się, że nie ma tam koperku ani tym bardziej kapusty tylko mięta i lipa. Wśród nasion do kupienie największe zioło to dynia. ;-)

Obrazek
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

mariuszbroda
Posty w temacie: 5

Post napisał: mariuszbroda » 11 gru 2011, 23:04

Kamar :lol: ,ale po co to napisałeś....to ja już jestem goły i bez gaci na tym forum :oops:
dobrze,że nigdy nie czytam,co napisałem....

Autor tematu
caratusch
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13

Post napisał: caratusch » 19 gru 2011, 15:14

Witam

To znowu ja ten młody nic nie wiedzący wymądrzający się. Wałki w końcu zrobiłem, skorzystałem z rady jednego użytkownika za co dostał łapkę w górę:) A mianowicie zrobiłem je z dużej ilości blaszek jednych większych drugich mniejszych dodatkowo osadziłem je na drucie kwadratowym więc wszystko razem pięknie się kręci. Koszt zrobienia TYLKO wałków wyniósł mnie około 390zł jak liczyłem także bardzo dobrze cenowo uważam wyszedłem dodatkowo pierwszego dnia wy testowałem te wałki na twardych materiałach jak duża ilość chwastów ode mnie z pola (łącznie z ususzonymi chwaściorami co by twardsze były dla testu) i muszę stwierdzić że noże w ogóle się nie stępiły czy pogięły dlatego uważam że jakościowo wyszły idealnie:) Jestem zadowolony a co dalej czas pokaże. Jak dam rade i bd miał aparat pod ręką wrzucę foto wałków. Jeszcze raz dzięki wielkie użytkownikowi "pokury" Amen

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 23 sie 2012, 13:46

Okazuje się że cięcie to produkcja objęta podatkiem akcyzowym stąd moda na własne krajalnice:

Wewnątrz małej budki na półkach leżą liście tytoniu. Kartki rozlepione na ścianach informują, że towar jest sprzedawany tylko w ilościach hurtowych - minimum 100 gramów. Sprzedawca nie informuje, do czego służą zakupione liście tytoniu, ale puszcza oko i pyta, czy podać "lżejsze czy mocniejsze". Wspomniane 100 gramów to kilka dużych liści, które obsługujący wewnątrz budki mężczyzna podaje na tacce przez ladę. Tuż obok niej ustawiono niszczarkę do papieru. - My sprzedajemy liście, a klient może je sobie pokroić, przepuszczając przez tę maszynkę - mówi mężczyzna i włączając urządzenie, instruuje, jak działa.

Artykuł o sprzedawcy "nie producencie" z krajalnicą: http://opole.gazeta.pl/opole/1,35086,12 ... afisz.html
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

matysek12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: matysek12 » 27 wrz 2016, 10:37

Niech kolega spróbuje z wykrojnika kółka, to będzie parę groszy kosztować, ja sprzedaję kółka o średnicy 60 mm gr.0,6 mm po 13 gr. otw. w nich jest 10,5 mm.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”