https://www.maschinensucher.de/5-Achsen ... /i-2622686
Maszyna ma dla mnie frezować formy w piance rożnej gęstości. Formy z MDF, frezować sklejkę, tworzywa typu PA czy POM.
Podejrzewam że frezowanie litego włókna szklanego czy węglowego będzie poza zasięgiem.
Czy możecie mi poradzić i podzielić się opinią? Jakiej dokładności można się spodziewać po takiej maszynie? Może jest coś lepszego?
Bardzo dziękuje za wszelki odzew!
Pozdrawiam
Hey - poszukuje maszyny do firm i takie coś mi wpadło w ręce
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
20 tys euro za taka maszyne ? hehehe to jakis niemiecki szajs jest
ja dopiero co wycenialem wykonanie takiej zabawki za 300 tys netto pln, a 20 keuro to jakies 80 tys zł, więz uzywana odjebka, bo zwyczajnie w tej cenie nie opłaca sie budowac czegokolwiek takiego gabarytu w 5 osiach zwłaszcza
Statki sie koledze marzą, ja juz 5 axis do jachtów robiłem kiedyś, jest koło Wrocka
ja dopiero co wycenialem wykonanie takiej zabawki za 300 tys netto pln, a 20 keuro to jakies 80 tys zł, więz uzywana odjebka, bo zwyczajnie w tej cenie nie opłaca sie budowac czegokolwiek takiego gabarytu w 5 osiach zwłaszcza
Statki sie koledze marzą, ja juz 5 axis do jachtów robiłem kiedyś, jest koło Wrocka
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
nie jest, kilka takich "spartolonych" złomów do wycinania pianek się na oglądałem, konstrukcja żenada, kto to wyprodukował? cała elektronika, osprzęt także nie wiele warty, 1-sze 16 lat temu wyprodukowany, 2 jakością dotrzymuje kroku konstrukcji.
Nie obejrzysz, nie sprawdzisz się nie dowiesz ale suwnice w stoczni z większą precyzją pracowały.
Te profesjonalne łączenie stali z profilami alu, takiego gniota dawno nie widziałem.
Nie obejrzysz, nie sprawdzisz się nie dowiesz ale suwnice w stoczni z większą precyzją pracowały.
Te profesjonalne łączenie stali z profilami alu, takiego gniota dawno nie widziałem.

I don't like principles, I prefer prejudices
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Bratuss jestem na forum już od jakiegoś czasu, mało piszę sporo czytam i czego jak czego ale znajomości tematu nie można ci odmówić, umiejętności też niestety ogłady nie przybyło w ostatnich latach...bartuss1 pisze:nie jest, wiem co mowie, ale niech se gostek jedzie obczaic jak nie wierzydasza77 pisze:Maszyna 5 osiowa za 80000 zł jest warta zastanowienia.
Mam oczy, widzę co jest na zdjęciach, widziałem maszyny 5 osiowe o polu roboczym 40x10 metrów i mniejsze też mi się zdarzyło. Wiem jak wyglądają i ile kosztowały. Ekspertem nie jestem, zwyczajnie pytam. Mam takie same wątpliwości jak pewnie każdy kto ogląda zdjęcia.
Natomiast ostatnio zamawiałem formę w styropianie za przeszło 5000euro. którą ta maszyna zrobiła by równie dobrze. Takie rzeczy zamawiam 10 razy w ciągu roku. Liczyć też potrafię. Ty też pewnie więc tu skończę.
Powiem tylko że dostałem ofertę na inną maszynę co prawda mniejsza i prawie 50 tyś ale ku niej się skłaniam. Wrzeciono 14 kw, 30.000rpm itd... mniejsza o szczegóły...
Pozdrawiam
Maciej