Tokarka - początki... Naprawde początki...;p
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Zakupiłem komplet nozy! Zanim zabiorę sie za toczenie pierwszych elementów ma prosbe. Ponize zamieszczam zdjęcie. Cyz moglibyście mi opisac do czego sa poszczegolne noże i pod jakim katem je mocowac? nei chce ichs tepic na dzien dobry a piszcza jak starams ie cokolwiek toczyc. Pozdrwaim
- Załączniki
-
- DSC00595.JPG (66.82 KiB) Przejrzano 718 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
[/quote]Pamiętaj że ostrze noża musi byś w odi obrabianego przedmiotu
jeśli tak jest to nie powinno piszczeć
chyba że dorwałeś utwardzony wałek
i usiłujesz go skrawać[/quote]
Wałek jest ze swykłek stali. Mozna powiedziec ze gnie sie w rekach. Poza odpowietnim doborem noza wazne sta takze kont przyłozenia prawda? Mi po 5minutach toczenia noze sie potepiły wiec na 1005 robie cos nie ta...
jeśli tak jest to nie powinno piszczeć
chyba że dorwałeś utwardzony wałek

i usiłujesz go skrawać[/quote]
Wałek jest ze swykłek stali. Mozna powiedziec ze gnie sie w rekach. Poza odpowietnim doborem noza wazne sta takze kont przyłozenia prawda? Mi po 5minutach toczenia noze sie potepiły wiec na 1005 robie cos nie ta...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
witam !! możliwe że masz po prostu źle naostrzony nóż ( zrób może fotki - jak masz taką możliwość ) . a może źle przykręcasz nóż - ostrze w osi to raz , poza tym czy dociskasz równomiernie śruby ? . jeżeli mocniej przykręcisz " tylną " ( tą która jest dalej od ostrza/ materiału ) nóż nie będzie dociśnięty na całej powierzchni i może piszczeć . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
witammateusz140m pisze:nei chce ichs tepic na dzien dobry a piszcza jak starams ie cokolwiek toczyc.
powiedz mi czy po zakupie ostrzyłeś te noże czy od razu założyłeś je na maszynę i chciałeś toczyć? jest to o tyle ważne że noże tego rodzaju nie są ostrzone na gotowo i trzeba je po zakupie naostrzyć i dopiero później używać!!!
pozdrawiam
Mechan
-
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
niestety jest to dla mnie trochę za daleko mam nadzieję że ktoś ci pomoże. teraz już na pewno mogę powiedzieć że powodem piszczenia są nieprzygotowane narzędzia (nie naostrzone noże) po ich naostrzeniu powinno być OK, a tak poza tym to proponuję ci do ostrzenia tego typu noży zaopatrzyć się w szlifierkę z przynajmniej jedna tarczą diamentową, znacznie poprawia to jakość naostrzenia narzędzia.mateusz140m pisze:...kto miałby troche czasu i udzielił mi kilku lekcji praktycznych z toczenai na moejej tokareczce?

Pozdrawiam
Mechan
Mechan
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
witam !! może udaj się do jakiegoś tokarza - z pewnością Ci pokaże jak ostrzyć noże ! zasada jest prosta - nóż ma ciąć krawędzią - ustawioną w osi . jeżeli nóż dotyka materiału "d..ą " to nie skrawa tylko trze o materiał . naostrz jakiś nóż i porób fotki - ktoś na pewno odpisze co jest źle . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares