SILNIK 1.5KW + FALOWNIK - jaki
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
SILNIK 1.5KW + FALOWNIK - jaki
jaki byscie polecili silnik o mocy 1.5-2kw ? do tego jakis falownik. interesujacy mnie zakres obrotow to 150-3000obr/min. potrzeba mi tyle mocy, aby napedzac wrzeciennik frezarki za posrednictwem przekladni z pasem klinowym.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Tutaj sprawa wygląda jeśli to jest najzwyklejszy silnik 3-fazowy o obrotach 2800obr/min to zaleca się żeby taki silnik nie pracował z większą prędkością niż 5600-6000 obr/min ale można kupić już silnik który na tabliczce znamionowej dopuszczają pracę silnik 50 Hz oraz np: 60 lub 100 Hz przykładem takich silników są silniki SIEMENSA które można kupić na allegro i tutaj bym proponował taki zakupić koledze . Druga rzecz która wyznacza graniczną prędkość są łożyska i to one ograniczają nam prędkościSprawdzał może któryś z Panów ile z można wycisnąć (oczywiście po połączeniu z falownikiem ) obrotów z silnika o obrotach nominalnych 2800obr\min

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Pracuje w FSE Tamel i polecał bym rownież wersję silników do drewna Tzw jamniki. Zgrabne zajmują mało miejsca i duży zakres mocy od 1,5 do 5 kW. obrotów ma około 3000 po zastosowaniu falownika z tego co wiem wycisneli z niego 18000 tyle ze był odpowiednio przerobiony. Duży problem we wszystkich silnikach stanowia łozyska nie stety ponieważ silnik pracuje w pionie potrzebna była by mała przeróbka na łożyska oporowe najlepiej ceramiczne. Wskazane do dużych obrotów jest również wyważenie wirnika przez ujęcie masy a większość producentów wyważa podkładkami. Ja do swojego plotera frezujacego bede coś takiego kombinował. Pasuję również do takich silników dodatkowe obce chłodzenie bo to montowane w standardzie jest nie wystarczające, marzeniem wałek wiercony na wylot w celu lepsego chłodzenia. Pozdro.
mariohs