obróbka wałka od silnika krokowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
obróbka wałka od silnika krokowego
yo,
posiadam silnik krokowy ktory sluzy jako napred do pewnego woziku ktory ma sluzyc jako wciagarka. 15kg ma zostac wciagniete po rowni pochylej i generalnie mam pytanie odnosnie przniesienie momentu z walka na kolo. tzn ktos mi powiedzial ze nie mozna obrabiac walka od krokowego bo poprzez uderzenie lub drgania mozna caly silnik zalatwic (rozmagenowanie ukladu czy cos, nie powtorze bom nie elektryk). czy aby to prawda ze to jest tak delikatne?
pozdro
marek_W
posiadam silnik krokowy ktory sluzy jako napred do pewnego woziku ktory ma sluzyc jako wciagarka. 15kg ma zostac wciagniete po rowni pochylej i generalnie mam pytanie odnosnie przniesienie momentu z walka na kolo. tzn ktos mi powiedzial ze nie mozna obrabiac walka od krokowego bo poprzez uderzenie lub drgania mozna caly silnik zalatwic (rozmagenowanie ukladu czy cos, nie powtorze bom nie elektryk). czy aby to prawda ze to jest tak delikatne?
pozdro
marek_W
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Słyszałem o różnych "mitach" ale największym niebezpieczeństwem jest skrzywienie osi silnika , zniszczenie łożysk przy nieumiejętnym rozbieraniu , zły montaż - co może powodować obcieranie wirnika.
Silniki krokowe nie są tak delikatne - ale młotkiem traktować ich też nie polecam
Pozdrawiam
Słyszałem o różnych "mitach" ale największym niebezpieczeństwem jest skrzywienie osi silnika , zniszczenie łożysk przy nieumiejętnym rozbieraniu , zły montaż - co może powodować obcieranie wirnika.
Silniki krokowe nie są tak delikatne - ale młotkiem traktować ich też nie polecam

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kolega miał silnik z magnesami Alnico. Muszą one stale przebywać w zamkniętym magnetowodzie. Wirnik należy wysuwać ze stojana jednocześnie nasuwając nań tuleję z blachy stalowej lub nawijając stopniowo drut żelazny. Podczas składania trzeba "przepchnąć" wirnik bezpośrednio z ochronnej obejmy do stojana.andula pisze:to niesą mity, sam po rozebraniu s.krokowego zauważyłem wyraźny spadek momentu...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Masz rację że nie chcesz rozbierać silnika. Trudno też Ci będzie wiercić w twardej stali z której wykonana jest oś. Czy nie wystarczyło by Ci takie obrobienie osi jak na rysunku?
To nie jest oczywiście silnik krokowy
Takie zeszlifowanie osi łatwo uzyskać nawet "na kolanie" posługując się małą szlifiereczką typu Dremel, bez rozbierania, uderzania i innych niebezpiecznych dla silnika operacji.

To nie jest oczywiście silnik krokowy

Takie zeszlifowanie osi łatwo uzyskać nawet "na kolanie" posługując się małą szlifiereczką typu Dremel, bez rozbierania, uderzania i innych niebezpiecznych dla silnika operacji.