Jaki kupic noz na plytki wymienne?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 27 cze 2016, 09:11

viper pisze:
Żeby było tanio na składakach to trzeba kalkulować zawszę ilość boków płytki :) i nie ma noża uniwersalnego do wszystkiego.
Kazdy orze jak mu pasuje . Ilosć krawędzi to taka bardziej iluzja, rzadko się uda chociaż drugą stronę wykorzystać a DCMT przetoczy, czoło zabieli a na cnc to i fazki z promieniami. Do tego cały komplet wytaczaków.

Tagi:

Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10

Post napisał: viper » 27 cze 2016, 09:51

kamar pisze:Ilosć krawędzi to taka bardziej iluzja, rzadko się uda chociaż drugą stronę wykorzystać a DCMT przetoczy,
nie wiem jak Ty toczysz i co robisz z płytką. Ale ja zawsze wykorzystuję w WNMG 6 stron. Trudno mi sobie wyobrazić że, miałbym kupować płytki i używać tylko połowę z niej. Dziwny ten Twój tok myślenia.
kamar pisze:Kazdy orze jak mu pasuje
pewnie że, tak :)

[ Dodano: 2016-06-27, 09:54 ]
kamar pisze:czoło zabieli a na cnc to i fazki z promieniami
a płytką WNMG i CNMG czoła nie zabielisz i fazki bądz promieni nie zrobisz??

MacGregor
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: MacGregor » 27 cze 2016, 10:36

kavior pisze:Dziękuje za wszystkie wpisy :mrgreen: Na spokojnie wszystko przeczytałem, poprzeglądałem i wiele już mi się wyjaśniło :mrgreen: Wiem już jedno na pewno, że tokarstwo nie tania zabawa :mrgreen: i osoba co mi mówiła, że zakup tokarki to dopiero początek zabawy :razz:
Od jednego z forumowiczów przyjedzie do mnie nóż iscara z kilkoma płykami wnmg, dodatkowo namierzyłem już źródło na oryginalne płytki w dobrej cenie. Normalnie ceny iscara by mnie zabiły. Kolejnym zakupem będzie któryś z noży na płytki jakie proponuje MacGregor i Kamar ( wcześnie wstajesz :mrgreen: ) a następnie przecinak. Może jak na totalnego amatora, który będzie dopiero zaczynał naukę celuję w droższe noże ale doświadczenie nauczyło mnie, że dobre narzędzia to podstawa.
Co jest pocieszające Kolega szybko ocenił sytuację.
Zabawa z tokarką niestety nie skończy się na zakupie dwóch czy trzech noży.
Taki choćby przecinak jeden będzie za cienki, za krótki drugi za gruby albo za długi (to już 4).
I tak dalej, za co byś się nie złapał będzie trzeba kombinować, potoczysz zobaczysz.

Każdy z nas ma swoją rację jak i przyzwyczajenia.

Na co najlepiej ogólnie zwrócić uwagę przy zakupie noży składanych?

Na to aby nie wpaść w pułapkę płytek od jednego tylko producenta, kupisz jakiś nietypowy trzonek i płytki pasują tylko te jedne jedyne.

Iscar i Sandvik najczęściej mają takie swoje pułapki.
Dlatego już od dwóch dekad nie korzystam z narzędzi tej dwójki.

Dlatego przed zakupem lepiej Kolego sprawdź jak z dostępnością płytek skrawających i wszelkiej maści śrubeczek i podkładeczek do danych trzonków bo to też jest istotne po ewentualnej tfutfu kolizji.

Dobre a nawet powiem coraz lepsze narzędzia robi nasza Pafana. A i będąc ostatnio na targach w Poznaniu to i Dolfamex zaskoczył nas szeroką ofertą.

Także Nasi coraz lepsi, nawet i w piłce!!!
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

viper

Post napisał: viper » 27 cze 2016, 19:46

MacGregor pisze:Iscar i Sandvik najczęściej mają takie swoje pułapki.
zgadza się. Dla przykładu podam przykład z zaprzyjaźnionej firmy: kolega złakomił się na noża do rowków z ISCARA za grosze (poniżej 100zł) a teraz płacze że, jedna płytka do niego kosztuje 80zł hehe.. też pracuje na takich nożach do rowków i płace 30zł za płytkę.
Trzeba myśleć co się kupuje.
Ja od ISCARA z daleka, a SANDVIK to tylko niektóre płytki takie które są tak małe że nie dostaniesz w żadnych polskich firmach... a oprawki to w takich cenach mają że, oczy z orbit wychodzą :shock:
MacGregor pisze:Także Nasi coraz lepsi, nawet i w piłce!!!
nie zapeszaj bo CR7 wsadzi nam 4:0 i znów zaśpiewamy nasz hymn "nic się nie stało... " :mrgreen: oby nie :cool:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 27 cze 2016, 20:30

viper pisze:Ja od ISCARA z daleka
To dorzuć jeszcze, że nie obrabiasz aluminium. Przynajmniej nie robisz tego hurtem (kształty).

Autor tematu
kavior
Posty w temacie: 17

Post napisał: kavior » 01 lip 2016, 10:55

Iscar na wnmg dotarł. Pierwsze wrażenia mega pozytywne, mimo że płytki używane. Miałem tylko chwile na testy noża, poniżej zdjęcia z toczenia. Eksperymentowałem na obrotach 300-400 i różnymi posuwami. Nie udało mi się uzyskać lepszej jakości jak widać na większej średnicy. Materiał to zwykła, przypadkowa stal. Da się płytka wnmg uzyskać lepszą powierzchnie czy źle dobieram parametry? Mam oczywiście świadomość, że nie jest to nóż to obróbki końcowej i lustra nie uzyskam. Jaką płytką uzyskam tzw lustro ( dcmt ? ) oraz czy wnmg mogę toczyć żeliwo?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rc36 » 01 lip 2016, 12:43

Ja używam płytek TPUN i nie narzekam, musisz popracować nad parametrami skrawania bo to co pokazałeś to porażka, daje foto elementu toczonego właśnie płytkami TPUN z promieniem naroża 0,4.

Obrazek

piotrfire
Posty w temacie: 1

Post napisał: piotrfire » 01 lip 2016, 12:51

Ja po tym nożu mam powierzchnię zdecydowane lepszą ale i obroty znacznie wieksze 600-800 przy średnicach 25- 50

Autor tematu
kavior
Posty w temacie: 17

Post napisał: kavior » 01 lip 2016, 13:48

rc36 pisze:Ja używam płytek TPUN i nie narzekam, musisz popracować nad parametrami skrawania bo to co pokazałeś to porażka, daje foto elementu toczonego właśnie płytkami TPUN z promieniem naroża 0,4.

generalnie muszę popracować, bo to pierwsze toczenia w moim życiu :mrgreen: :razz:

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Mat3ys » 01 lip 2016, 13:53

Zacznij od zwiększenia obrotów bo 300 to mało przy tej średnicy. Materiał też mógł się trafić jakiś gliniasty.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”