Tokarka Myford ML7

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: IMPULS3 » 22 cze 2016, 23:29

rkowalski, Pokaz ten motocykl co tam stoi. :)

Tagi:

Autor tematu
rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 8

Post napisał: rkowalski » 23 cze 2016, 22:42

Tokarka jeszcze nie ma swojego miejsca na stole, dopiero będą przymiarki więc wszystko na spokojnie. Blat zrobiony jest z 2 płyt MFP 18mm każda, sklejonych ze sobą i skręconych wkrętami. Chyba wystarczy pod tą tokareczkę :wink: Dodatkowo został pomalowany farbą chlorokauczukową i coś trzeba będzie dać na wierzch, myślałęm nad wykładziną PCV... zobaczymy. Będę robił osłonę z blachy na tył tokarki żeby oddzielić ją od ściany, coby nie chlapało olejem itp :wink: I oczywiście coś na wióry pod uchwytem :wink:
Zbiornik na olej zrobiłem bodajże ze starej górniczej lampy karbidowej wykonaj z mosiądzu lub bązu, sam nie wiem. Wypiaskowałem go, dorobiłem wskaźnik poziomu oleju, wieczko i przyłącze od spodu. Za przyłączem będzie kranik, następnie trójnik Y i dwie olejarki kroplowe. Wszystko na wężyku 6mm PU i szybkozłączkach. Zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: Nie wiem w jakim stanie są panewki, nie potrafię sam tego ocenić....nie znam się, dokładności też nie mogę sprawdzić a szkoda bo chciałbym wiedzieć w jakiej kondycji jest cały ten sprzęcik, czy trzeba łoże przeszlifować itp.
A w tle stoi i kurzy się yamaszka fazer FZS 600 :wink:
Pozdrawiam:)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 23 cze 2016, 22:52

rkowalski pisze:Nie wiem w jakim stanie są panewki, nie potrafię sam tego ocenić....nie znam się, dokładności też nie mogę sprawdzić a szkoda bo chciałbym wiedzieć w jakiej kondycji jest cały ten sprzęcik, czy trzeba łoże przeszlifować itp.
Wszystko wyjdzie w trakcie toczenia. Nawet jak masz jakieś małe niedoskonałości to toczył jakoś ciężko nie będziesz bo to delikatna maszyna. Więc luzik.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rc36 » 23 cze 2016, 23:02

Ja bym zastosował taki elektrozaworek silnik kręci wrzecionem, olej leci, silnik stop, olej nie leci.

Autor tematu
rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: rkowalski » 23 cze 2016, 23:15

Nie chcę za bardzo kombinować, ale propozycja ciekawa:) Przed toczeniem będę odkręcał kranik a po zakręcał. Masówki nie będę toczył więc nie namacham się przy tym odkręcaniu...
Przydałby się kolega tokarz żeby sprawdzić maszynkę i powiedzieć co i jak się ma:)

A koplomierze takie pójdą:

Obrazek

Autor tematu
rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: rkowalski » 11 sty 2017, 20:58

Lekka aktualizacja. System DRO zrobiony z suwmiarek cyfrowych, i niedługo będzie imak szybkozmienny od kolegi z forum:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”